کد خبر: 4295894
تاریخ انتشار : ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۷
با محوریت جنگ‌ ۱۲ روزه

اولین جلسه از سلسله نشست‌های «گفت‌و‌گو‌های دانشجویی» برگزار شد

اولین جلسه از سلسله نشست‌های «گفت‌و‌گو‌های دانشجویی» با هدف توسعه فضای تضارب آرا و اندیشه‌های مختلف دانشجویان در قبال جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و تقویت وحدت و همبستگی ملی برگزار شد.

«گفت‌وگوهای دانشجویی»به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی سازمان دانشجویان ایران، به همت باشگاه مناظره ایران، اولین جلسه از سلسله نشست‌های «گفت‌و‌گو‌های دانشجویی» با هدف توسعه فضای تضارب آرا و اندیشه‌های مختلف دانشجویان در قبال جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و تقویت وحدت و همبستگی ملی به صورت برخط و با حضور دانشجویان برگزار شد.

اولین نشست این باشگاه با عنوان «ایران پس از جنگ؛ دیپلماسی چرا و چگونه می‌تواند به ایران کمک کند؟» با حضور علیرضا هاشم زادگان، صدرا فقیه، ماه‌شید وزیری و متین بنام، برگزیدگان ادوار مسابقات مناظره دانشجویان ایران برگزار شد.

در ابتدای این جلسه، ماه‌شید وزیری، عضو گروه قهرمان نهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران گفت: اساسا الان ایران در موقعیت بعد از جنگ نیست و ما در موقعیت صلح به سر نمی‌بریم، ممکن هست مجدداً مورد حمله قرار بگیریم، همینطور در گذشته هم قبل از حمله اسرائیل به ایران این گونه نبود که جنگی وجود نداشته باشد، جنگ تمام عیاری علیه کشور ما در جریان بوده، تحریم‌ها، فشار‌های بین‌المللی و فشار رسانه‌های‎ بین‌المللی همواره بوده است.

وزیری تصریح کرد: وقتی می‌گویم بین‌المللی، منظورم جهان نیست بلکه منظور آن قدرت حاکمی بر جهان هست، آمریکاست، کشور‌های استعمارگر اروپایی هستند که نهاد‌های قدرت را تعریف کردند، سازمان ملل، شورای امنیت حق وتو و رسانه‌های جریان اصلی در جهان را تحت اختیار دارند؛ لذا اینها از سال‌ها قبل با ما می‌جنگیدند حتی ماجرا محدود به سال ۱۳۵۷ و انقلاب اسلامی نیست، یعنی شما در یک نمونه تاریخی عیان آن اتفاقی که برای حکومت ملی ایران، دولت ملی دکتر مصدق افتاد، یک نمونه از این موضوع هست که اساساً مسئله فارغ از اینکه چه حکومتی، چه دولتی بر سرکار هست، استقلال ایران و قدرت ایران می‌باشد.

وی ادامه داد: اگر می‌خواهیم برای دیپلماسی کشور توصیه‌ای داشته باشیم، باید حقایق و وقایعی که رخ داده را دیده باشیم، فهمیده باشیم، اگر توصیه‌های ما مبتنی بر وقایع و واقعیت‌ها نباشد، عملاً دستاوردی نخواهد داشت.

در ادامه، علیرضا هاشم‌زادگان، عضو گروه قهرمان هفتمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران، به ضرورت نگاهی واقع‌گرایانه به دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران پرداخت و با اشاره به تحولات اخیر، از جمله تجاوزات نظامی، هدف قرار گرفتن مقامات کشور و تبلیغات رسانه‌ای غرب، تأکید کرد: مسائل هسته‌ای و دفاعی تنها بهانه‌هایی برای ضربه زدن به ایران هستند و دشمنان به دنبال سلطه کامل بر منطقه هستند. حتی اگر به بهای نقض صلح، دموکراسی و امنیت باشد.

وی با اشاره به دو مقاله منتشر شده در نشریات فارن افیرز و فارن پالیسی گفت: مقاله فارن افیرز اعترافی بود به شکست گزینه‌های نظامی آمریکا و اسرائیل برای مهار ایران و تأکید داشت که «تنها راه باقی‌مانده، دیپلماسی است.» مقاله دیگر در فارن پالیسی نتیجه‌گیری کرده بود که «آمریکا قابل اعتماد نیست» و حتی نزدیک‌ترین شرکایش نیز به این حقیقت پی برده‌اند.

وی ادامه داد: باید بدانیم که طرف مقابل ما همزمان با مذاکره، آماده صدور فرمان شلیک است. دیپلماسی لازم است، اما با نگاه هوشمندانه و بر اساس واقعیت‌های میدان. ما در میانه گفت‌و‌گو هدف حمله قرار گرفتیم. این مظلومیت ماست و نباید فراموش شود.

در ادامه، متین بنام، عضو گروه قهرمان مرحله استانی دوازدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران نیز به بیان نکات خود پرداخت و گفت: به نظر من می‌رسد، گفتمان آمریکاستیزی و شعارزدگی پرهزینه‌ای است که ما در طول سال‌ها تجربه کرده‌ایم. این وضعیت تقریبا تمام مزیت‌های دیپلماتیک ایران را در داخل کشور، در منطقه و در سطح جهانی از بین برده است. قطع رابطه دیپلماتیک ما با کشور‌های همسایه، تسخیر سفارت و رفتار‌های خارج از عرف بین‌المللی، از جمله مذاکره غیرمستقیم با آمریکا، نشان‌دهنده این واقعیت است که ما به عنوان یک کشور نمی‌توانیم در افکار عمومی جهان به عنوان یک بازیگر حرفه‌ای در سیاست‌های خود و در دیپلماسی نقش ایفا کنیم.

بنام گفت: واقعیت این است که در مذاکرات و دیپلماسی، منطق قوی‌تری نداریم. در واقع، دیپلماسی و مذاکره بیشتر به توازن قوا مربوط می‌شود و باید با واقعیت‌ها رو‌به‌رو شویم. از طرف دیگر، فقدان سفارت فعال در بسیاری از پایتخت‌ها به ما فشار می‌آورد. کل دستگاه دیپلماسی ایران در داخل و خارج کشور، به ویژه در مجمع عمومی سازمان ملل، نشان دهنده ضعف دیپلماتیک ماست. اگر بیش از ۷۵ کشور به یک قطعنامه رای دهند، این نتیجه ضعف دیپلماتیک ماست. دستگاه دیپلماسی ما از نظر حجم، گفتمان و دستورالعمل‌ها دچار مشکل است. نتیجه‌گیری من از این وضعیت این است که دشمنی علنی ما بدون پشتوانه و اعتبار بین‌المللی، منجر به انزوا شده است. این انزوا خود عاملی برای ضعف است.

صدرا فقیه، عضو گروه قهرمان دوره دهم و سیزدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران نیز به بیان دیدگاه‌های خود پرداخت و گفت: نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که سال‌هاست قدرت ایران به منابع و توانمندی‌های نظامی‌اش ارجاع داده می‌شود. رسانه‌های مختلف به قدرت موشکی و پدافند ایران اشاره کرده‌اند و این موضوع به نوعی به ترس از ایران دامن زده است. در این راستا، برخی از تحلیل‌ها و پیش‌بینی‌ها درباره توانمندی‌های ایران، به ویژه در زمینه هسته‌ای، به عنوان توجیهی برای حملات نظامی به کار رفته است.

فقیه گفت: به نظر می‌رسد که این تصویرسازی از ایران به عنوان یک تهدید بزرگ، توجهات جهانی را از مسائل دیگر مانند فلسطین و غزه منحرف کرده است. در نهایت، به نظر می‌رسد که راهی که ایران در چهل سال گذشته طی کرده، به نتیجه مطلوبی نرسیده و این وضعیت نیازمند بازنگری و تغییر رویکرد است.

جمع‌بندی مباحث نشان داد که شرکت‌کنندگان با وجود تفاوت دیدگاه، در لزوم ادامه دیپلماسی همراه با افزایش تاب‌آوری راهبردی کشور اجماع داشتند. به باور آنان، شرط موفقیت سیاست خارجی نه صرفاً گفت‌و‌گو، که شناخت دقیق طرف مقابل و بهره‌گیری واقع‌گرایانه از ظرفیت‌های دیپلماتیک است.

یادآور می‌شود، این سلسله نشست‌ها در جهت واکاوی رخداد‌های جنگ ۱۲ روزه و اثرات آن و همچنین اتفاقات بعد جنگ می‌پردازد که ازسوی باشگاه مناظره ایران هر هفته، چهارشنبه‌ها راس ساعت ۱۹ از طریق به صورت برخط و با حضور اعضای باشگاه مناظره ایران برگزار می‌شود. دومین نشست، با موضوع «ملت در بوته جنگ: انسجام، گسست یا ماهیتی جدید؟» روز چهارشنبه، اول مردادماه از ساعت ۱۹ برگزار خواهد شد.

انتهای پیام
captcha