به گزارش ایکنا به نقل از پایگاه جامع اطلاعرسانی امامت، در راستای پیگیری پروژه احیای علمی و فرهنگی میراث مکتب لکهنو و بهمنظور مشورت و بهرهگیری از رهنمودهای علمی مراجع و اندیشمندان، اعضای دبیرخانه کنگره بینالمللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین لکهنوی، با حضور محمدتقی سبحانی، رئیس بنیاد بینالمللی امامت، با آیتالله شیخ محمد سند دیدار و گفتوگو کردند.
در ابتدای این دیدار، حجتالاسلام والمسلمین سبحانی، رئیس دبیرخانه کنگره بینالمللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین لکهنوی با اشاره به سابقه 15 ساله فعالیتهای علمی در حوزه احیای آثار خاندان اجتهاد در هند، تأکید کرد: این پروژه فراتر از بزرگداشت یک شخصیت علمی بوده و ناظر به احیای یک سنت علمی گسترده در جهان اسلام است. ایشان از مدرسه علمی لکهنو بهعنوان «یک گنجینه مغفولمانده از تمدن تشیع» یاد کردند که نیازمند توجه ویژه و برنامهریزی هدفمند است.
سبحانی با معرفی ابعاد مختلف آثار علمی خاندان علامه میرحامد حسین، به احیای آثار فقهی، کلامی، تفسیری و حدیثی از جمله کتابهای عماد الاسلام، اساس الاصول، شهاب الساقی و همچنین نسخههای خطی و مهجور برجایمانده در کتابخانه ناصریه اشاره کردند.
وی تأکید کرد: ما تنها به چاپ آثار اکتفا نکردهایم، بلکه با تربیت حدود ۵۰ پژوهشگر متخصص در حوزه امامتپژوهی با رویکرد مکتب لکهنو، تلاش کردهایم این جریان را به یک مدرسه زنده علمی تبدیل کنیم.
در ادامه، حجتالاسلام والمسلمین کاظمی، دبیر کنگره، با ارائه گزارشی از فعالیتهای علمی دبیرخانه، اظهار داشت: در فرآیند احیای کتاب عبقات الانوار که مهمترین اثر علامه میرحامد حسین است، تاکنون بیش از ۱۵۰۰ منبع شناسایی و استخراج شده است. همچنین نسخه جدید این اثر در ۳۵ تا ۳۶ جلد آماده چاپ و تحقیق نهایی است.
وی افزود: هماکنون حدود ۲۵۰ عنوان مقاله علمی بر مبنای آثار علامه پیشنهاد شده که از این تعداد بیش از ۱۰۰ قرارداد پژوهشی با محققان منعقد شده و ۵۰ مقاله نیز در مرحله ارزیابی علمی قرار دارد.
به گفته دبیر کنگره، همزمان مجموعهای سهجلدی با موضوع روششناسی علمی علامه میرحامد حسین در حال تدوین است که به بررسی شیوههای اعتبارسنجی حدیث، نقد منابع اهل سنت، روش تاریخی، تفسیری و پاسخ به شبهات کلامی در آثار ایشان میپردازد.
یکی از ابتکارات علمی کنگره، تدوین نسخه تلخیصشدهای از کتاب عبقات الانوار برای مخاطب عمومی است. این نسخه در دو جلد و هر جلد حدود ۷۰۰ صفحه، محتوای اصلی اثر را با ساختاری سادهتر و زبانی امروزی بازنویسی کرده و در مرحله ارزیابی علمی قرار دارد.
همچنین شناختنامه جامع علامه میرحامد حسین شامل معرفی تمام آثار، مقالات و پایاننامههای مرتبط با ایشان تا سال ۱۴۰۱ تهیه شده است. زندگینامه علمی علامه نیز در دست تدوین نهایی است و در کنگره عرضه خواهد شد.
از دیگر محورهای مطرحشده در این نشست، تأکید بر گسترش حضور علمی این پروژه در فضای مجازی و ترجمه آثار به زبانهای مختلف بود. مسئولان کنگره با راهاندازی سایت و کانالهای ارتباطی، تولید محتواهای چندرسانهای، اپلیکیشن تلفن همراه، دورههای آموزشی مجازی و نشستهای علمی در ایران، هند، عراق و سایر کشورها، تلاش کردهاند آثار و اندیشههای این مکتب علمی را در سطح بینالمللی عرضه نمایند.
آیتالله شیخ محمد سند بحرانی در این دیدار ضمن تمجید از همت بلند و برنامهریزی دقیق مسئولان کنگره، بر ضرورت زندهسازی مکتبهای علمی فراموششده شیعی تأکید و بیان کرد: کار علمی صرف، هرچند لازم است اما کافی نیست؛ باید این جریان علمی در بسترهای زبانی، رسانهای، تربیتی و تمدنی بازتولید شود و در تعامل با اندیشههای معاصر، پویایی خود را حفظ کند.
وی همچنین پیشنهاداتی درباره تقویت پیوند میان این پروژه و دیگر حوزههای علمی و دانشگاهی ارائه دادند و از آمادگی خود برای حمایت معنوی و علمی از این حرکت خبر دادند.
در پایان این دیدار، پیشنهادهایی برای استمرار و تعمیق این حرکت علمی مطرح شد، از جمله برگزاری همایش علمی در نجف اشرف با حضور استادان امامتپژوه، تدوین مقالهای در تحلیل تطبیقی رویکرد علامه میرحامد حسین با دیگر علمای شیعه همچون علامه امینی و گسترش همکاریهای علمی با مؤسسات تحقیقاتی داخل و خارج کشور.