کد خبر: 4335584
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۴۰۴ - ۲۱:۴۵
مدیرکل حفاظت از محیط زیست آذربایجان‌غربی عنوان کرد

کشت ۴۸۰ هکتار از گونه‌های گیاهی گز برای تثبیت اراضی اطراف دریاچه ارومیه

حجت جباری گفت: تثبیت اراضی اطراف دریاچه ارومیه از طریق کشت ۴۸۰ هکتار از گونه‌های گیاهی گز و قره‌داغ و اجرای ۵۰ هکتار مالچ بیولوژیکی انجام شده است.

حجت جباری، مدیرکل حفاظت از محیط زیست آذربایجان‌غربیبه گزارش خبرنگار ایکنا از آذربایجان‌غربی، حجت جباری، مدیرکل حفاظت از محیط زیست آذربایجان‌غربی امروز ۳۰ بهمن‌ماه در بازدید از طرح‌های احیای دریاچه ارومیه اظهار کرد: دریاچه ارومیه در سال‌های اخیر با چالش‌های جدی زیست‌محیطی روبه‌رو بوده است و کاهش سطح آب افزایش شوری و تهدید تنوع زیستی از جمله مسائلی بود که بحرانی جدی را برای این اکوسیستم منحصر به فرد رقم زد البته در ماه‌های اخیر شاهد تحولات مثبتی در وضعیت دریاچه ارومیه هستیم که نشان‌دهنده اثربخشی تلاش‌های صورت گرفته برای احیای آن است.

وی افزود: تلاش‌ها برای احیای دریاچه ارومیه تنها به افزایش حجم آب محدود نمی‌شود، بلکه اقدامات مهمی نیز در زمینه حفاظت از خاک و جلوگیری از فرسایش در اطراف دریاچه صورت گرفته است که تثبیت اراضی آسیب‌دیده، به منظور جلوگیری از طوفان‌های گرد و غبار و حفظ تنوع زیستی منطقه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

جباری بیان کرد: در این راستا، منطقه «جبل‌کندی» به‌عنوان یکی از مناطق بحرانی، مورد توجه ویژه قرار گرفته و تثبیت ۵۳۰ هکتار اراضی در این منطقه از سال ۱۳۹۴ تاکنون صورت گرفت و این تثبیت اراضی، از طریق کشت ۴۸۰ هکتار از گونه‌های گیاهی گز و قره‌داغ و اجرای ۵۰ هکتار مالچ بیولوژیکی انجام شده و استفاده از گیاهان بومی و مقاوم، رویکردی پایدار و موثر برای تثبیت خاک و احیای پوشش گیاهی منطقه محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: در محدوده پارک ملی دریاچه ارومیه نیز اقدامات حفاظتی گسترده‌ای در حال انجام است و قرق و حفاظت فیزیکی ۵۹۰ کیلومتر مرز با عمق سه کیلومتر در این محدوده انجام شده و این قرق و حفاظت فیزیکی به منظور جلوگیری از تخریب زیستگاه‌ها و حفظ تنوع زیستی منطقه انجام شده و با ایجاد محدودیت‌ها و نظارت دقیق تلاش می‌شود تا اکوسیستم‌های آسیب‌دیده بازسازی شده و از تخریب بیشتر آن‌ها جلوگیری شود.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست آذربایجان‌غربی تصریح کرد: بهبود وضعیت دریاچه ارومیه، نیازمند مشارکت همه ذینفعان، از جمله مردم محلی، کشاورزان، گردشگران و مسئولان است و با افزایش آگاهی و تغییر الگوهای مصرف آب، می‌توان به حفظ این گنجینه ملی کمک کرد و احیای دریاچه ارومیه یک فرآیند بلندمدت و پیچیده است که نیازمند صبر، استمرار و تعهد همگانی است.

نصب ۱۷۵ کیلومتر بادشکن غیرزنده در اطراف دریاچه ارومیه

نبی قائمی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان‌غربی نیز در این مراسم اظهار کرد: با اجرای طرح‌های مختلف و تخصیص منابع مالی، سطح آب دریاچه افزایش یافته و امیدها برای احیای کامل آن زنده شده است و این افزایش، نشان‌دهنده تاثیرگذاری اقدامات انجام شده برای تامین آب مورد نیاز دریاچه است.

وی افزود: همزمان با تلاش‌ها برای افزایش حجم آب دریاچه، اقدامات مهمی نیز در زمینه حفاظت از خاک و جلوگیری از بیابان‌زایی در اطراف دریاچه در حال انجام بوده و تثبیت ماسه‌های روان و احیای پوشش گیاهی و از جمله اولویت‌های اصلی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان‌غربی محسوب می‌شود.

قائمی بیان کرد:  چهار هزار و ۹۰۷ بوته در سایت مرنگلو از سال ۱۳۹۳ تاکنون هرس شده که این اقدام، به منظور تثبیت ماسه‌های روان و جلوگیری از گسترش بیابان‌زایی صورت گرفته و در بازه زمانی ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۴، اداره‌کل منابع طبیعی آذربایجان‌غربی دو هزار و ۳۶۷ هکتار نهال‌کاری و بوته‌کاری همراه با آبیاری و تولید نهال انجام داده که این اقدامات به منظور احیای پوشش گیاهی و افزایش حاصلخیزی خاک صورت گرفته است.

وی ادامه داد: علاوه بر نهال‌کاری و بوته‌کاری، ۱۷۵ کیلومتر بادشکن غیرزنده نیز برای جلوگیری از حرکت ماسه‌های روان ایجاد شده که این بادشکن‌ها، نقش مهمی در کاهش سرعت باد و تثبیت ماسه‌ها ایفا می‌کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان‌غربی تصریح کرد: مدیریت آب‌های روان همراه با بذرکاری در دو هزار و ۸۲۵ هکتار، یکی دیگر از اقدامات مهم این اداره‌کل بوده است که با استفاده از روش‌های نوین، آب‌های روان هدایت شده و برای بذرکاری استفاده می‌شوند که به احیای پوشش گیاهی کمک می‌کند.

وی گفت: اجرای سیستم‌های چرایی و قرق در ۲۴ هزار و ۴۰۰ هکتار نیز به منظور حفظ مراتع و جلوگیری از چرای بی‌رویه انجام شده و این سیستم‌ها به حفظ تعادل بین دام و مرتع کمک کرده و از تخریب مراتع جلوگیری می‌کنند.

قائمی عنوان کرد: احداث و نگهداری ۹ سایت سنجش فرسایش بادی و گرد و غبار نیز از دیگر اقدامات مهم این اداره‌کل بوده که این سایت‌ها به منظور پایش و ارزیابی فرسایش بادی و گرد و غبار و ارائه راهکارهای مناسب برای مقابله با آن‌ها ایجاد شده‌اند.

وی افزود: مجموع اعتبار مصوب این پروژه‌ها هزار و ۲۰ میلیارد ریال بوده که تاکنون ۷۷ میلیارد تومان از آن تخصیص یافته و با توجه به حجم بالای پروژه‌ها و اهمیت آن‌ها تخصیص بودجه کافی برای ادامه روند احیا ضروری است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان‌غربی اضافه کرد: این اقدامات، در راستای حفاظت از خاک، مقابله با بیابان‌زایی و بهبود پوشش گیاهی استان انجام شده و نقش مهمی در پایداری محیط‌زیست و کاهش اثرات تغییرات اقلیمی دارد و احیای پوشش گیاهی، به کاهش فرسایش خاک و افزایش جذب آب کمک می‌کند.

انتهای پیام
captcha