کد خبر: 4335651
تاریخ انتشار : ۰۱ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۶
یادداشت

راز روزه در کلام کوثر

ماه مبارک رمضان، ماه خودسازی و بازگشت به فطرت الهی است؛ و جمعه‌ها، میعادگاه انتظار و تجدید عهد با امام عصر(عج). در این پیوند مبارک، روزه به‌عنوان جوهره رمضان، در کلام حضرت فاطمه زهرا(س)، کوثر جاری امت، نقشی بنیادین در تربیت انسان منتظر و آماده ظهور ایفا می‌کند.

ماه رمضانروزه در منطق اهل‌بیت(ع)، عبادتی صرفاً فردی یا محدود به امساک ظاهری نیست؛ بلکه فرآیندی عمیق برای ساختن «انسانِ مسئول» و «جامعه‌ی آماده» است. حضرت فاطمه زهرا(س) در تبیین فلسفه احکام، روزه را عامل تثبیت اخلاص معرفی می‌کنند؛ اخلاصی که زیربنای بندگی، اطاعت و پذیرش ولایت الهی است. بی‌تردید، جامعه‌ای که اخلاص در آن نهادینه نشود، ظرفیت درک و همراهی با امام حق را نخواهد داشت.

جمعه در فرهنگ شیعی، تنها یک روز تقویمی نیست؛ بلکه روز انتظار، دعا برای فرج و یاد امام غایب است. هنگامی که رمضان با جمعه‌های انتظار تلاقی می‌یابد، روزه معنا و کارکردی مضاعف پیدا می‌کند. روزه‌دارِ آگاه، جمعه را فرصتی برای بازنگری در عهد ولایی خود می‌داند؛ عهدی که با اصلاح رفتار، پاکی نیت و آمادگی برای یاری امام زمان(عج) معنا می‌یابد.

در کلام کوثر، عبادات همواره به مسئولیت اجتماعی ختم می‌شود. روزه، انسان را از خودمحوری دور کرده و او را به درد جامعه و مظلومان حساس می‌سازد؛ ویژگی‌ای که از شاخصه‌های جامعه منتظر است. انتظارِ حقیقی، انتظاری فعال و اصلاح‌گر است، نه منفعل و صرفاً زبانی. انسانی که در رمضان، روزه را با مراقبت از اخلاق، زبان و رفتار اجتماعی همراه می‌کند، در واقع گامی عملی در مسیر زمینه‌سازی ظهور برمی‌دارد.

جمعه‌های ماه رمضان، فرصتی برای بازتعریف انتظار است؛ انتظاری که از دعا فراتر رفته و به «سبک زندگی» تبدیل می‌شود. سبک زندگی‌ای که حضرت فاطمه زهرا(س) در کلام و سیره خود ترسیم کرده‌اند؛ زندگی‌ای بر مدار اخلاص، عدالت، مسئولیت‌پذیری و وفاداری به ولایت.

بی‌تردید، اگر راز روزه در کلام کوثر به‌درستی فهم و در زندگی فردی و اجتماعی جاری شود، جامعه اسلامی نه‌تنها به تقوا نزدیک‌تر می‌شود، بلکه گام‌به‌گام به جامعه موعود و آرمانی عصر ظهور امام زمان(عج) نزدیک خواهد شد؛ جامعه‌ای که هر جمعه، نه‌فقط منتظر، بلکه آماده است.

انتهای پیام
خبرنگار:
معظمه رنجبر
captcha