کد خبر: 4342319
تاریخ انتشار : ۰۲ فروردين ۱۴۰۵ - ۱۱:۱۲

جلسات خانگی قرآن؛ نورافشان خانه‌ها و سنگر مقاومت فرهنگی

جلسات خانگی قرآن، این روزها بیش از پیش به‌عنوان سنگری برای مقاومت فرهنگی و نورافشان خانه‌ها مورد توجه قرار گرفته‌اند. این حلقه‌های قرآنی که با هدایت دلسوزان و فعالان فرهنگی، مسیری نوین را در ترویج مفاهیم الهی آغاز کرده‌اند، نقشی کلیدی در انسجام اجتماعی و مقابله با آسیب‌های فرهنگی ایفا می‌کنند.

جلسات خانگی قرآن

جلسات خانگی قرآن که با تأکید بر اجرای منویات رهبر شهید ایران در خصوص ترویج حلقه‌های میانی شکل گرفته‌اند، فضایی صمیمی و معنوی را در دل خانواده‌ها ایجاد می‌کنند. این جلسات فراتر از صرف تلاوت قرآن، به مرکزی برای کمک‌های مردمی در مواقع بحران، راه‌اندازی صندوق‌های قرض‌الحسنه و تقویت بنیان‌های اعتقادی و اخلاقی اعضای خانواده، به‌ویژه کودکان و نوجوانان تبدیل شده‌اند. جلسات خانگی قرآن، این روزها بیش از پیش به‌عنوان سنگری برای مقاومت فرهنگی و نورافشان خانه‌ها مورد توجه قرار گرفته‌اند. در همین راستا، با محترم میرحاج، دبیر کارگروه قرآن جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی استان سمنان به گفت‌وگو نشستیم تا از نزدیک با اهداف، فعالیت‌ها و اهمیت این جلسات بیشتر آشنا شویم.

ایکنا- از چه زمانی و با چه هدفی در حوزه فعالیت‌های قرآنی، به‌ویژه در جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی استان سمنان، فعالیت می‌کنید؟

حدود هفت سال است که خداوند توفیق داده است تا در این راستا قدم بردارم. هدف اصلی ما، پیگیری و ترویج پیام‌ها و نکات ارزشمندی است که امام شهید در مورد حلقه‌های میانی مطرح کردند. حلقه‌های میانی، همان‌طور که رهبر شهید به زیبایی به آن اشاره فرمودند، به جلسات خانگی و دورهمی‌های صمیمی اشاره دارد که هر کدام ظرفیت‌های بسیار مهمی هستند. ما این حلقه‌ها را تشکیل داده‌ایم و در کنار هم با اخلاص، کارهایی را انجام می‌دهیم. بانوان در این جلسات، تلاوت آیات قرآن را انجام می‌دهند و در مناسبت‌های مختلف، مراسم‌ و برنامه‌هایی را در جمع خانوادگی و جلسات خانگی خود برگزار می‌کنند.

 ایکنا- آیا این جلسات صرفاً به تلاوت قرآن محدود می‌شود یا ابعاد دیگری هم دارد؟

قطعا خیر. علاوه بر این‌ها، در دوران کرونا شاهد بودیم که این جلسات چه نقش حیاتی داشتند. اعضای این جلسات به داد یکدیگر رسیدند، برای هم آبمیوه می‌گرفتند، عیادت می‌رفتند، به هم کمک می‌کردند و حتی صندوق‌های قرض‌الحسنه و کارهای جهادی را راه‌اندازی کردند. این دقیقا همان نکته‌ای است که رهبر شهید بر آن تأکید فرموده بودند. جلسات خانگی قرآن در دوران دفاع مقدس نیز پشت جبهه نقش مهمی داشتند و با تهیه قند و کنسرو و کمک به بیمارستان‌ها، پشتیبان رزمندگان بودند. پس از کرونا که برخی جلسات کنسل شده بود، حضرت آقا تأکید فرمودند که اینها دوباره احیا شوند. الحمدالله این جلسات مجدداً احیا شده‌اند. ما در نمایشگاهی که اخیرا برگزار شد، مشاهده کردیم که شاید واقعا در استان خودمان هزاران جلسه قرآنی فعال باشند؛ این‌ها مصداق همان روایتی هستند که می‌فرمایند: خانه‌های خود را با تلاوت قرآن نورانی کنید. این خانه‌ها، همان ستاره‌ها و نورهایی هستند که اهل زمین به آسمان نگاه می‌کنند و نورهایی را می‌بینند و اهل آسمان نیز به زمین که نگاه می‌کنند، جاهایی را نورانی می‌بینند که در آن تلاوت قرآن انجام می‌شود.

ایکنا- با توجه به شعار هر خانه یک محفل قرآنی و کتاب زندگی با آیه‌ها، امسال رویکرد شما در نمایشگاه قرآن استان سمنان چگونه بود؟

با توجه به شعار امسال، ما سعی کردیم در غرفه خودمان در نمایشگاه، بر ترویج و توسعه این جلسات خانگی تمرکز کنیم. هدف ما این بود که کودکان و نوجوانانمان را نیز به این راستا بیاوریم تا آن‌ها نیز به‌عنوان حلقه‌های میانی، نقش خود را ایفا کنند. ما با برگزاری دورهمی‌های صمیمی، حتی با تلاوت سوره‌های کوتاه، قصد داریم این کودکان را به این فضا علاقه‌مند کنیم تا به‌صورت هفتگی، ماهانه یا فصلی، به بهانه‌های مختلف دور هم جمع شوند و تلاوت زیبای قرآن داشته باشند.

 ایکنا- تأثیر این جلسات بر کاهش آسیب‌های اجتماعی و همچنین تقویت روحی جامعه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

قطعاً این فعالیت‌ها می‌تواند به کاهش آسیب‌های اجتماعی کمک کند. همان‌طور که در جنگ‌ها و حملات تروریستی اخیر دیدیم، چیزی که توانست غلبه کند، نورانیت و برکت قرآن بود که هدایتگر بود و دست امام زمان(عج) و اهل بیت(ع) پشت ملت ایران بود. دشمنان بدانند که هرگز نمی‌توانند به کتاب آسمانی ما اهانت کنند، چراکه قرآن راه هدایت برای کل جهان است. کتاب زندگی با آیه‌ها نیز در همین راستا، به‌عنوان ستون اصلی این جلسات خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 ایکنا- در خصوص ثبت و انسجام‌بخشی به این جلسات چه اقداماتی انجام داده‌اید؟

ما کتابی با عنوان ستاره‌های زمین داشتیم که برگرفته از آیات کتاب زندگی با آیه‌ها بود و به‌صورت مفصل‌تر تهیه شده بود و به مسئولان جلسات خانگی اهدا می‌شد. همچنین، ثبت جلسات خانگی قرآن را آغاز کرده‌ایم تا بتوانیم آن‌ها را منسجم‌تر کنیم و محتوا را به راحتی در اختیارشان قرار دهیم. از طریق سایتی که جلسات در آن ثبت می‌شوند، دوره‌های آموزشی آفلاین و آنلاین را نیز در اختیارشان قرار می‌دهیم تا حلقه‌های کودک و نوجوان و حلقه‌های خانوادگی بتوانند از آن بهره‌مند شوند.

 ایکنا- به نظر شما، ریشه‌های اهمیت جلسات خانگی قرآن در کجاست؟

 این گنجینه پرمهر و محبت و هدایت، از زمان حضرت رسول اکرم‌(ص) به ما رسیده است. ایشان جلسه خانگی را به دخترشان حضرت زهرا‌(س) توصیه کردند. این جلسات پر از نور است و می‌تواند به ما، نسل ما و جامعه ما کمک کند. خداوند متعال در قرآن می‌فرماید: «اگر شما یک قدم به‌سوی من بیایید، من ۱۰ قدم به‌سوی شما می‌آیم.» بنابراین، بسیار خوب است که خانواده‌ها، حتی با یک بهانه کوچک، مانند برگزاری یک محفل ساده، تلاوت قرآن را آغاز کنند. حتی زمزمه کردن قرآن در حدی که دیگران بشنوند، می‌تواند همان محفل قرآن باشد.

 ایکنا- چه راهکارهایی را برای تشویق خانواده‌ها به برگزاری محافل قرآنی در منازل پیشنهاد می‌کنید؟

 اولین راهکار، همان‌طور که اشاره شد، شروع ساده است. حتی اگر همسر یا فرزندان مشغول کار دیگری هستند، تلاوت قرآن با صدای بلندتر می‌تواند شروعی برای انس با قرآن باشد. نباید در برگزاری این محافل سخت گرفت. حتی یک دورهمی ساده با چای و کیک، با خواندن چند سوره کوتاه مانند سوره توحید یا کوثر، می‌تواند یک محفل قرآنی باشد. سوره کوثر، همان‌طور که خداوند به پیامبر‌(ص) عطا کرد، نماد خیر کثیر است و دختری که عطا شد، الگوی بی‌نظیری برای ماست. ما می‌توانیم از مدل‌های جدید استفاده کنیم و مناسبت‌هایی مانند جشن تکلیف، ولادت‌ها را با تلاوت قرآن بیامیزیم.

 ایکنا: نقش باور به خدا، مردم و خود در پیروزی انقلاب و استمرار آن، چقدر در فعالیت‌های قرآنی شما تأثیرگذار است؟

 امام خمینی(ره) سه باور اساسی داشتند: باور به مردم، باور به خداوند و باور به خود. در پیروزی انقلاب اسلامی دیدیم که هر جا مردم وارد صحنه شدند، پیروز شدیم. رهبر شهید ایران نیز توجه ویژه‌ای به این موضوع داشتند و همواره بر اهمیت مراقبت از کودکان و نوجوانان تأکید می‌کردند. ایشان به‌عنوان پدر جامعه، احساس می‌کردند که ما والدین باید نگاه ویژه‌تری به جوانانمان داشته باشیم. بهترین هدیه‌ای که می‌توانیم به فرزندانمان بدهیم و آن‌ها را به سمت هدایت قرآن بیاوریم، جز خود قرآن نیست. عظمت و بزرگی قرآن می‌تواند بهترین پشتیبان و نگهبان جامعه ما، به‌ویژه کودکان و نوجوانان و جوانانمان باشد.

انتهای پیام
خبرنگار:
اعظم نظری
captcha