آیدین آغداشلو، هنرمند عرصه طراحی و گرافیک، در حاشیه برگزاری نمایشگاه آثار نقاشیخط «الله» استاد محمد احصایی در خانه هنر (آرت سنتر) در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) گفت: بهتر بود این نمایشگاه طوری برنامهریزی و در آن قید میشد، که مشخص شود که این بخشی از آثار یک دوره احصایی است.
وی افزود: احصایی که شیوههای مختلف و قلمهای متفاوت را در در طول 50 سال گذشته تجربه کردهاند و همچنان ادامه دارد، «الله» را در شکلها و اندازههای مختلف ولی با روشی تقریبا یکسان نوشتهاند. البته رنگ زمینهها، نحوه نوشتن و ترکیب عبارات در هر کاری با کار دیگر متفاوت است. بنابراین کسانی که به این نمایشگاه میآیند توقع این را دارند که از همه دورههای کاری احصایی اثری در این نمایشگاه باشد که نیست.
آغداشلو اظهار کرد: نمایش کلیه آثار استاد احصایی جایی به بزرگی موزه هنرهای معاصر تهران را میطلبد؛ بنابراین با حذف 2 یا 3 اثری که به غیر از نمونههای «الله» در این نمایشگاه آمده، نمایشگاه میتوانست هدفمندی دقیقتری را نمایش دهد و بینندههایی که میآمدند متوجه میشدند که اینها یک بخش از کارهای عمر طولانی کاری احصایی است.
این هنرمند عرصه گرافیک و نقاشی بیان کرد: در جایی خوانده بودم که احصایی اشاره کرده بودند که از داشتن یک نمایشگاه در غیابشان و یا اصلا از برپایی یک نمایشگاه از آثارشان رضایت ندارند. البته که تمایل یک هنرمند در این مورد تا هنگامی که زنده است و همچنان کار میکند بسیار مهم است. اما در اینجا وقتی اثر هنرمند به فروش میرود، هنرمندان نمیتوانند ادعایی در مورد چگونگی برخورد با آن اثر را داشته باشند، مگر اینکه اثر در شرایط نامطلوب نگهداری شود و یا صدمه ببیند. آن وقت هنرمند به عنوان دفاع از حقوق معنوی اثر میتواند اعتراض کند و همه اینها را به عنوان حقوق خودش منظور کند.
وی اضافه کرد: اگر کسی مجموعهای از آثار یک هنرمند را خریداری کرده و یا از جاهای مختلف گردآوری کرده باشد و حتی نمایشگاهی به قصد فروش برپا کند، معمولا اجازه برگزاری را داراست و مشکل حقوقی و اخلاقی در این میان نمود ندارد.
آغداشلو متذکر شد: این در حالی است که این نمایشگاه در گالری خانه هنر (آرت سنتر) با هدف فروش برگزار نشده است و تنها اهداف فرهنگی را دنبال میکند و نمایشگاه مناسبی از نمونههای «الله» احصایی برپا شده است.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه در سالهای اخیر نمایشگاهی از آثار احصایی که دوست عزیز و نورچشم من است برگزار نشده و حتی کتابی از آثار ایشان چاپ نشده است و دوستداران وی تقریبا در حال فاصله گرفتن از آثار این هنرمند هستند و کارهای وی تنها در حراجها عرضه میشود و برای مردم ما که از حیث فرهنگی حق این را دارند که آثار هنرمندان یا سیر ترقی و تکامل آثارشان را مشاهده کنند، این فرصتها کمتر دست میدهد، به شخصه این نمایشگاه را نمایشگاه مناسبی میدانم که به هر دلیل در حکم نوعی تجدید دیدار با بخشی از آثار این هنرمند است.
آغداشلو گفت: این آثار را احصایی در دورههای مختلف و در سالهای متفاوت خلق کرده است. خاطرم هست که از سال 1350 نمونههایی از این نوع «الله»ها را دیدهام که البته طی این سالها تفاوتهایی در رنگها و روشهای مختلف آن ایجاد شده است. دلبستگی معنوی و مذهبی احصایی موجب شده است که هیچ وقت این نوع کار را ترک نکنند و کنار نگذارند.
وی ادامه داد: یک وقتی هم به من اشاره کردند و گفتند که اگر الان از انواع کارهای مختلف در دورههای متفاوت نقاشی کنم و به فروش برسانم، تنها بخشی که خودم را محق میدانم که زندگیام را از راه عرضه آن بگذرانم «الله»ها هستند؛ یعنی این موضوع اینقدر برای وی مهم است و ارتباط خیلی خیلی محکمی با همین شیوه نگارش ساده و روان «الله» دارند که از نظر خود وی این دوره یکی از مهمترین دورههای کاریشان است.
نمایشگاه بخشی از نقاشیخطهای «الله» محمد احصایی همراه با نمایش فیلم مستندی از زندگی و آثار وی تا 25 بهمنماه از ساعت 12 تا 21 در موزه گالری خانه هنر (آرتسنتر ) واقع در خیابان شریعتی، ضلع شمالغربی پل صدر، شمارهی 1716 دایر است.
یادآور میشود، این آثار با موضوع نام «الله» و عبارت «لاالهالاالله» با سبکی واحد است از مجموعه گنجینههای شخصی است و به همت وحید ملک، مدیر گالری خانه هنر، جمعآوری شده است.