حمید قدیریان، طراح صحنه فیلم سینمایی «محمّد رسول الله(ص)» در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره تجربه خود در این فیلم سینمایی گفت: در فیلم عظیم و فاخر محمّد(ص) «کرکا» به عنوان مدیر طراح صحنه حضور داشت و من به اتفاق محسن شاه ابراهیمی در کنار وی کار میکردیم. این همکاری برای من حکم یک بورس تحصیلی را داشت چون نکات بسیاری را از وی آموختیم. نکته دیگر اینکه «کرکا» به شدت از همکاری با ما احساس رضایت میکرد و بارها میگفت که سینماگران ایرانی استعدادهای فراوانی در حوزه سینما دارند.
وی افزود: برخی از من سؤال میپرسند که اگر من یا شاه ابراهیمی به جای «کرکا» به عنوان مدیر طراح صحنه در کار حضور داشتیم چه تفاوتهایی به وجود میآمد؟ جواب این سؤال را نمیتوان به صورت بهتر یا بدتر شدن کار توضیح داد، زیرا کارگردان بنا به خواست خود توقعی را از کار دارد که در فرد انتخابی خود آن سطح مطلوب را پیدا میکند. در این فیلم هم مجیدی به «کراکا» اعتماد کرد و فکر کنم جواب خود را هم به خوبی گرفت.
قدیریان در پاسخ به این سؤال که تفاوت کیفی ما در بحثهای فنی در سینما به چه فاکتورهای مربوط میشود، گفت: به گواه تمام عوامل خارجی فیلم آنچه که سینماگران ایرانی به لحاظ تئوری و فنی داشتند از سینمای روز جهان کم نداشت، البته پر واضح است که تفاوتهایی در روش کار کردن وجود داشت، اما معتقدم اگر امکانات لازم در اختیار سینماگران داخلی قرار گیرد، خواهند توانست اتفاقات خوبی را رقم بزنند.
وی در پاسخ به این سؤال که در فیلم محمّد(ص) چه بخشهای را به صورت ویژه کار کرده است، اظهار کرد: دکور بصرا(کلیسا) را در فیلم «محمّد رسول الله(ص)» کار کردم و همین طور بخش اولیه دکور مکه، در ضمن طراحی صحنه دهکده ساحلی را هم به طور کامل برعهده داشتم. طراحی این بخش در عسلویه انجام شد و حدوداً دو ماه ساخت آن طور کشید.
قدیریان در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: دکورهای این فیلم سینمایی مانا هستند، یعنی برای سالیان میتوان از آن استفاده کرد، البته در فیلمهای ملک سلیمان(ع) و مریم مقدس نیز که من طراحی صحنه آن را برعهده داشتم دکورها ماندگار بود، اما در این کار ماندگاری به شکل بسیار جدیتر مورد توجه قرار گرفت. این اتفاق و توجه نیز باعث میشود سینمای ایران تا سالها از برکت یک شهرک خوب سینمایی بهرهمند باشد.
این طراح صحنه درباره تجربه خود در امر فلیمهای تاریخی اینگونه توضیح داد: من کارهای بسیاری را در سینما انجام کردهام ولیکن در حوزه آثار تاریخی همان گونه که بیشتر گفتم «ملک سلیمان»، «مریم مقدس» و فیلم «ثارالله» از کارهای مهم من در حوزه فیلمهای تاریخی است. درباره ماندگاری این کارهایی که نام بردم هم باید بگویم که هنوز دکورهای آن پا بر جا هستند و تا سالهای آینده نیز باقی خواهند ماند.
وی در پاسخ به سؤالی دیگر مبنی بر اینکه این فیلم توانسته توقع وی را برآورده کند؟ گفت: مگر میشود کاری که این همه برای آن زحمت کشیده شده، فیلم خوبی نشود. این اثر جزء مفاخر سینمای ایران است که تا سالها نامش باقی خواهد ماند، همچنین این فیلم نقطه عطفی در تاریخ اسلام است. برای همین باید از این گونه تولیدات به نحو کامل حمایت کرد.
قدیریان در پایان توصیه کرد: هر فیلمی نقاط قوت و ضعفی دارد پس این کار هم از چنین خصیصهای بهره برده، اما منتقدان بدانند که زمان نقد این کار هم اکنون نیست، چون باید بگذاریم نمایش داخلی و خارجی فیلم تمام شود تا در ادامه با سنجیدن همه جوانب و عکسالعمل مخاطبان درباره آن اظهار نظر کنیم.