توقف در خط عثمان‌طه زیبنده ایران نیست/ از چاپ قرآن‌های حزبی ناقص جلوگیری شود
کد خبر: 3829839
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۰:۳۹
حجت‌الاسلام خسروی:

توقف در خط عثمان‌طه زیبنده ایران نیست/ از چاپ قرآن‌های حزبی ناقص جلوگیری شود

گروه ادب ــ مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی، آموزش و توسعه مشارکت‌های امور قرآن و عترت گفت: کاتبان باید در کتابت قرآن نوآوری کنند و اگر فقط در یک خط مانند عثمان طه متوقف شویم، برای کشورمان زیبنده نخواهد بود.

جلوگیری از چاپ قرآن‌های حزبی ناقص/ توقف در خط عثمان‌طه زیبنده ایران نیستبه گزارش خبرنگار ایکنا؛ آیین اختتامیه جشنواره کتابت سوره مبارکه «انسان» عصر امروز دوم مردادماه در حسینیه الزهرا(س) مجتمع امام خمینی(ره) برگزار شد.

مهدی بابایی، مدیر اجرایی دارالکتابه در این مراسم با اشاره به برگزاری کارگاه‌های آموزشی کتابت قرآن و جشنواره‌های گوناگون گفت: برگزاری چنین دوره‌هایی برای مرکز طبع و نشر قرآن و دارالکتابه افتخار بود که در راستای ارتقای سطح کاتبان و خوشنویسان تلاش کنیم.

وی افزود: مقایسه وضعیت خطوط قرآنی طی یک دهه (اواخر دهه ۸۰) و امروز چه از نظر کمی و چه کیفی نشانگر میزان توفیق ما در این زمینه است و می‌تواند معیار خوبی از وضعیت فعلی باشد. هر چند در سال ۹۶ و ۹۷ به دلایلی، فعالیت آموزشی دارالکتابه کمرنگ شد، اما فعالیت کاتبان در عرصه‌های بین‌المللی که سابقه نداشت و انتشار قرآن به خط کاتبان ایرانی از نقاط قوت این دو سال بود و همچنین در ماه مبارک سال گذشته، تعدادی از کاتبان با مقام معظم رهبری دیدار داشتند که این موضوع در نوع خود اتفاق مبارکی بود.

بابایی ادامه داد: پس از نزدیک به یک دهه فعالیت، تصمیم داریم سرفصل جدیدی از فعالیت‌های دارالکتابه را آغاز کنیم و این موضوع در راستای ارتقای خطوط ایرانی خواهد بود.

جلوگیری از چاپ قرآن‌های حزبی ناقص/ توقف در خط عثمان‌طه زیبنده ایران نیست

وی با اشاره به جشنواره کتابت سوره انسان گفت: این جشنواره در اواخر سال گذشته برگزار شد و با همکاری معاونت قرآن و عترت نیز در نمایشگاه قرآن خاتمه یافت و در این راستا ۸۰ اثر از ۱۵ استان شرکت کرد که نیمی از آن‌ها اولین مواجهه را با دارالکتابه داشتند و از میان این آثار ۷ اثر انتخاب شد که تجلیل می‌شوند و ۳۰ اثر نیز شایسته شرکت در کتابت جمعی هستند و ۵۰ نفر از کاتبان دیگر هم در کارگاه‌های آموزشی خط نسخ شرکت خواهند کرد.

توقف در خط عثمان طه زیبنده کشور نیست

در ادامه، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی خسروی، مدیر کل دفتر برنامه ریزی، آموزش و توسعه مشارکت‌های امور قرآن و عترت در ادامه با اشاره به سوره انسان گفت: هنر ترکیب انسان را زیبا کرده است، خداوند در قرآن می‌فرماید؛ ما به انسان گوش و چشم دادیم و آن‌ها برای هدایت است. هنر باید هدفمند باشد، زیرا بدون هدف، هیچ جایگاهی نخواهد داشت. خوشنویسی در میان هنر‌ها حائز اهمیت است و تنها هنری است که ۱۰۰ درصد در مسیر تعالی روح و اندیشه قرار دارد. هنر باید مانند آینه و آب زلال باشد و تا انسان به آن نگاه کرد، خود را ببینید و هنر خوشنویسی این گونه است.

جلوگیری از چاپ قرآن‌های حزبی ناقص/ توقف در خط عثمان‌طه زیبنده ایران نیست

وی تصریح کرد: یکی از اشکالات مهم در رابطه با قرآن‌های حزبی است که از وسط آیه شروع و در وسط آیه ختم می‌شود. سازمان دارالقرآن باید جلوی انتشار چنین قرآن‌هایی را بگیرد تا قرآن‌های حزبی به صورت یک‌دست، زیبا و منظم ارائه شود. خط و کتابت قرآن توقیفی و الزامی نیست و این‌گونه نیست که تنها یک خط، خط قرآن باشد؛ بنابراین خط اجتهادی است و کاتبان باید در آن نوآوری کنند و اگر فقط در یک خط مانند عثمان طه متوقف شویم، برای کشورمان زیبنده نخواهد بود.

خسروی ادامه داد: ابتدا خط نبطی و سریانی رایج بود و پس از سه قرن خط کوفی نوشته شد تا اینکه ابن مقله که حرف اول را در خط می‌زد، قرآن را کتابت کرد و پس از او یاقوت و دیگر کاتبان آمدند. زمانی ایران مهد خوشنویسی و در دوره‌ای نیز ترکیه مهد خوشنویسی بود و امیدواریم ایران مهد عمل به قرآن باشد.

خط نسخ طی دوره‌ای از بین رفته بود

استاد عبدالرضایی، خوشنویس پیشکسوت کشورمان در ادامه به تاریخچه خط و کتابت قرآن پرداخت و گفت: من از دوران ابتدایی خط و خوشنویسی را آغاز کرده و در نوجوانی با انجمن خوشنویسان آشنا شدم و از سال ۵۷ - ۵۸ هم تعلیم می‌دادم، با وجود اینکه چندان تجربه‌ای نداشتم و در طول سال‌های متمادی این تجربه را به دست آوردم.

وی افزود: خط به خودی خود و به صورت دفعی در ذهن خوشنویس به وجود نمی‌آید، بلکه با نوشتن و کتابت‌های بسیار است که می‌تواند عیار و صلابت خط خود را ارتقا دهد. در واقع خوشنویسی برای قرآن به وجود آمده و می‌خواستند بهترین کلام را با بهترین خط بنویسند.

جلوگیری از چاپ قرآن‌های حزبی ناقص/ توقف در خط عثمان‌طه زیبنده ایران نیست

عبدالرضایی دلیل رواج خط نسخ برای کتابت قرآن را خوانایی آن دانست و بیان کرد: در دوره گذشته یعنی قبل از ۱۰۰ سال پیش تقریباً خط نسخ از بین رفته بود و این خط در روزگار ما به برکت جمهوری اسلامی رواج یافته است.

وی در ادامه ماندگاری خط را مورد اشاره قرار داد و گفت: هر خطی ماندگار نیست، مگر اینکه خوشنویس تهذیب نفس داشته باشد. وقتی خط خوشنویسان کهن را می‌بینید، نوری در آن‌ها وجود دارد. مطمئناً کاتب هرگز نمی‌خواهد قرآن را بدون وضو کتابت کند و شاید این نور از همین تهذیب نفس ناشی می‌شود.

جلوگیری از چاپ قرآن‌های حزبی ناقص/ توقف در خط عثمان‌طه زیبنده ایران نیست

در پایان این مراسم از تعدادی از کاتبان قرآن با اهدای لوح تقدیر و قرآن کریم به خط میرزا احمد نیریزی تجلیل و قدردانی شد.

گزارش تصویری این مراسم را اینجا ببینید.

انتهای پیام

captcha