مسلمانان «سنجاک» صربستان و روز مبارزه با فاشیسم
کد خبر: 3937134
تاریخ انتشار : ۰۴ آذر ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۴

مسلمانان «سنجاک» صربستان و روز مبارزه با فاشیسم

منطقه سنجاک که مرکز آن شهر «نووی پازار» است، در جنوب صربستان قرار دارد و بیشتر ساکنان این منطقه را مسلمانان تشکیل می‌دهند.

به گزارش ایکنا، در منطقه سنجاک در حال حاضر بیش از 200 مسجد وجود دارد که از این تعداد بیش از 60  مسجد در شهر نووی پازار، مرکز این منطقه واقع شده است.

شهر نووی پازار یک مرکز سیاسی، اقتصادی، فرهنگی در منطقه سنجاک است که در 290 کیلومتری جنوب شهر بلگراد، پایتخت صربستان واقع شده است. مساحت کل شهرداری نووی پازار با بیش از یکصد منطقه مسکونی بالغ بر 742 کیلومتر مربع است.

برآورد می‌شود که در منطقه وسیع شهر نووی پازار با حومه‌های آن، بیش از 120 هزار نفر زندگی می‌کنند که از این تعداد بیش از 78 درصد آن را بوشنیاک‌ها (مسلمانان) تشکیل می‌دهند.

براساس آخرين سرشماری‌های غير رسمی بيش از 300 هزار مسلمان در صربستان زندگی می‌كنند كه حدود 100 هزار نفر از آنان در بلگراد و حومه اين شهر سكونت دارند.

بنا به اعلام رایزنی فرهنگی ایران در بلگراد؛ دولت صربستان اهمیت بسیاری برای شهر نووی پازار و تمامی ساکنان آن قائل است و در این راستا می‌توان به تلاش‌های «الکساندر وچیچ»( Aleksander Vuchich) ، رئیس‌جمهور صربستان در جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و احداث کارهای زیر ساختی در این منطقه اشاره کرد.

20 نوامبر؛ روز اتحاد مسلمانان، صرب‌ها و مونته نگرویی‌ها در برابر فاشیسم

مسلمانان صربستان هر ساله 20 نوامبر را به عنوان روز سنجاک یعنی روز اتحاد مسلمانان، صرب‌ها و مونته نگرویی‌ها در مبارزه با فاشیسم(نظامِ حکومتی خودکامه و ملی‌گرای افراطی) که برای تمامی مسلمانان صربستان مهم بوده و اهمیت خاصی دارد با برپایی همایش و سخنرانی‌های مختلف به ویژه در شهر نووی پازار مرکز این منطقه، جشن می‌گیرند.

مسلمانان «سنجاک» صربستان و روز مبارزه با فاشیسم

اهمیت این روز به این خاطر است که 75 سال پیش یعنی در 20 نوامبر 1943 ( 28 آبان 1322)، شورای ملی ضد فاشیسم آزادی‌بخش خلق سنجاک با اتحاد مسلمانان، صرب‌ها و مونته نگرویی‌ها در «پلیولیا» تأسیس شد و منطقه سنجاک به خودمختاری دست یافت که در این چارچوب حق خودسازماندهی داخلی و مدیریت مرزهای این خودمختاری تضمین شده است.

در این روز مردم سنجاک برای خود منطقه‌ای واحد، چند ملیتی و خودمختار را با آگاهی و هوشیاری آزادی خواهانه، ایده همزیستی و نفوذ تسامح، ارزش‌های جهانی انسانی و سنت ضد فاشیسم انتخاب کردند. در نووی پازار، سینیتسا و توتین و همچنین برخی دیگر از مناطق سنجاک 20 نوامبر برای بوشنیاک‌ها (مسلمانان) تعطیل است.

روز بزرگداشت سنجاک با فعالیت‌ها و رویدادهای منظم در شهر نووی پازار مرکز این منطقه و دیگر شهرهای منطقه سنجاک برگزار می‌شود. در شهرداری‌های منطقه سنجاک، روز 20 نوامبر روز تعطیل و غیر کاری است و پرچم ملی بوشنیاک‌ها(مسلمانان) در ساختمان‌های خودگردان محلی، مؤسسات شهری و شرکت‌ها و مدارس نمایش داده می‌شود.

«معمر زوکورلیج» رهبر حزب عدالت و آشتی و معاون رئیس مجلس صربستان در پیامی به همین مناسبت  تأکید کرده است که منطقه سنجاک با تمام داده‌های خود و تغییرات تاریخی که قرن‌ها در این منطقه از بالکان شاهد بوده‌ایم، تمامی آزمایش‌ها و چالش‌های پیش رو را به ویژه در یکصد و پنجاه سال گذشته بدون در نظرگرفتن اختلافات ملی و مذهبی پشت سر گذاشته است.

ارزش‌ها در مواقع بحرانی خود را نشان می‌دهند

وی افزود: این ارزش‌های خوب در مواقع بحرانی خود را نشان می‌دهند، همانطور که در سال 1943 تمامی میهن‌پرستان در منطقه «پلیولیا» از همه ادیان و ملت‌ها که به مسائل و بحران آن زمان واقف بودند، گرد هم آمدند و با افتخار وحدت ملی تمامی مردم سنجاک را به نمایش گذاشتند و ایده مبارزه با شرارت فاشیسم و ​​تمام آفت‌هایی را که تهدیدکننده بشریت است، اعلام کردند.

مسلمانان «سنجاک» صربستان و روز مبارزه با فاشیسم

زوکورلیج همچنین در این پیام تصریح کرد که ایده و آرزوی ساکنان سنجاک برای آزادی، صلح و حق زندگی را برای میلیون‌ها انسان در اروپا و تمامی جهان به ارمغان آورده است.

وی در بخشی دیگر از این پیام تأکید کرد: این مبارزه ما را ملزم می‌کند نه تنها در 20 نوامبر، بلکه هر روز از سال را بر روی این ایده کار کنیم و نسل‌هایی را پرورش دهیم که آزادی، عزت، صلح، همزیستی، تحمل، احترام به دیگری و دیگر جوامع را به عنوان ارزش‌های اساسی هویت‌مان پرورش دهیم. همانطور که بنیان‌گذاران سنجاک ارزش‌هایی را برای ما به ارث گذاشتند.

بنا بر این گزارش، مسلمانان در صربستان علاوه بر 20 نوامبر به عنوان روز سنجاک، 11 ماه می را نیز به عنوان روز پرچم ملی بوشنیاک‌ها(مسلمانان) جشن می‌گیرند و شورای ملی بوشنیاک‌ها روزهای 13 و 14 آگوست را به مناسبت تصویب قطعنامه‌ای در شهر مسلمان‌نشین «سینیتسا» در منطقه سنجاک در سال 1917 و همچنین 25 ، 26 و 27 اکتبر را به مناسبت برگزاری همه‌پرسی خودمختاری سنجاک در سال 1991 گرامی می‌دارد.

انتهای پیام
captcha