تعاونی‌ها؛ اهرم پیشران توسعه اقتصادی - اجتماعی / ۲۸۶ پروژه تعاونی ملی افتتاح شد
کد خبر: 3954416
تاریخ انتشار : ۲۸ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۸
گزارش ایکنا از رویداد برتر حوزه تعاون/

تعاونی‌ها؛ اهرم پیشران توسعه اقتصادی - اجتماعی / ۲۸۶ پروژه تعاونی ملی افتتاح شد

آیین افتتاح همزمان ۲۸۶ پروژه تعاونی کشور و اختتامیه نخستین جشنواره ملی پژوهش‌های برتر حوزه تعاون با حضور سیدحمیدرضا طیبی، رئیس جهاددانشگاهی و محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و استانداران کشور به صورت برخط در مجموعه فرهنگی ورزشی تلاش برگزار شد.

تعاونی‌ها؛ اهرم پیشران توسعه اقتصادی - اجتماعی / ۲۸۶ پروژه تعاونی ملی افتتاح شدبه گزارش خبرنگار ایکنا، آیین افتتاح همزمان ۲۸۶ پروژه تعاونی در سراسر کشور و اختتامیه نخستین جشنواره ملی پژوهش‌های برتر حوزه تعاون امروز سه‌شنبه 28 بهمن‌ماه، با حضور سیدحمیدرضا طیبی، رئیس جهاددانشگاهی و محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و استانداران کشور به صورت برخط در مجموعه فرهنگی ورزشی تلاش برگزار شد.

در بخشی از این مراسم، تعدادی از استانداران کشور به صورت برخط و طی آیین افتتاح پروژه‌های استانی به ایراد سخن پرداختند.

محسنی بندپی، استاندار تهران در آیین افتتاح طرح تعاونی مسکن حراست کل شهرداری تهران به صورت برخط، در سخنانی اظهار کرد: در عصر حاضر تعاونی‌ها اهرم مناسبی برای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی محسوب می‌شوند و نقش ویژه‌ای در توسعه ایفا می‌کنند. رویکرد دولت نیز این بوده که تعاونی‌ها رشد و توسعه داشته باشند و مورد حمایت قرار گیرند.

وی افزود: در استان تهران نیز با توجه به جمعیت استان و مشارکت خوبی که در تأسیس تعاونی‌ها وجود داشته، حدود ۱۸ هزار و ۱۰۰ تعاونی در استان راه‌اندازی شده و فعالیت دارند که فقط ۲۹۱۷ تعاونی از این میان، در بخش مسکن فعالیت دارند.
 

تعاونی‌های مسکن؛ سازوکار مهمی در فقرزدایی

 

به گفته استاندار تهران؛ تعاونی‌های مسکن سازوکار مهمی در فقرزدایی و ایجاد شرایط پایدار در حوزه مسکن هستند و امروز پنج تعاونی مسکن با افتتاح ۱۲۸۰ واحد مسکونی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

بیشتر ببینید:
براساس این گزارش، فریدون همتی، استاندار هرمزگان نیز در آیین افتتاح تعاونی دامپروری پیشتاز دهنگ واقع در این استان، در سخنانی بیان کرد: در استان هرمزگان، فرهنگ تعاون و ایجاد تعاونی‌ها قابل توجه است. این استان دارای ۲۹۷۰ واحد تعاونی و اتحادیه تعاونی است که به نسبت جمعیت آن که حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر است، جایگاه نخست را در کشور داراست. تعاونی‌ها در استان در ۱۴ رشته و گرایش فعالیت دارند از جمله کشاورزی، خدمات، فعالیت در حوزه آبزیان و شناور‌های دریایی که حمل بار و مسافر دارند و فعالیت‌هایی در موضوع صادرات غیرنفتی از سوی تعاونی‌ها انجام شده است.

علی زینی‌وند، استاندار کرمان نیز در آیین افتتاح پروژه تأمین مسکن کارکنان دولتی استان کرمان با بیان اینکه استان کرمان دارای ۱۰ هزار تعاونی است که ۶ هزار مورد آن مشغول فعالیت است، بر ضرورت توسعه و تسهیل مراکز نوآوری نوع یک، جوان‌گرایی در بخش تعاون و ایجاد شرکت‌های حمایت در حوزه توسعه و تعاون تأکید و در سخنانی اظهار کرد: تعاونی‌ها استان در حدود دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر عضو دارند و تلاش شده با مشارکت افراد تحصیلکرده فعالیت تعاونی‌ها در حوزه‌های دانش‌بنیان و برندینگ و بازاریابی توسعه پیدا کنند.

وی ادامه داد: لازم و ضروری است که تعاونی‌های مؤثر در فرایند توسعه کشور از سوی رسانه ملی به عنوان مدل‌های موفق معرفی و شناسانده شوند.

اقبال عباسی، استاندار چهارمحال و بختیاری، در آیین افتتاح پروژه تعاونی تولید آرد لردگان به صورت برخط در سخنانی اظهار کرد: سه هزار تعاونی در استان فعالیت دارد و از جمیعت بیش از یک میلیون نفری استان چهارمحال و بختیاری، تعداد ۷۹۱ هزار نفر عضو تعاونی‌ها هستند. همچنین به واسطه فعالیت این تعاونی‌ها، ۱۰ هزار و ۶۳۹ شغل به وجود آمده است.

وی بر لزوم توسعه فرهنگ تعاونی و مشارکت در قالب تعاونی‌ها تأکید کرد و گفت: فرهنگ‌سازی تعاون به عنوان یکی از رئوس توسعه کشور مورد غفلت قرار گرفته است.

این طرح‌ها با مشارکت بیش از ۲۰ هزار نفر و سرمایه‌گذاری بیش از ۲۵۰۰ میلیارد تومان و ایجاد اشتغال برای ۸۳۰۱ نفر افتتاح و به بهره‌برداری رسید. از مجموع ۲۸۶ طرح افتتاحی؛ ۱۳۲ طرح(معادل ۴۶ درصد) در حوزه تولید، ۶۶ طرح در بخش خدمات(معادل ۲۳ درصد)، و ۸۸ طرح در گرایش‌های توزیعی و مسکن(معادل ۳۱ درصد) بوده است.

براساس گزارش ایکنا، زهرا نقی‌زاده، سرپرست جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) در آیین اختتامیه این جشنواره در سخنانی اظهار کرد: یکی از مهمترین اقدامات در سال جاری که با همکاری جهاددانشگاهی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سال جاری انجام پذیرفت، افتتاح اندیشکده تعاون و به دنبال آن رصد اساتید و مراکز علمی دانشگاهی فعال در حوزه تعاون بود که موفق شدیم ۵۳۵ مرکز علمی و استاد و پژوهشگر در این عرصه را شناسایی کنیم و با آن‌ها وارد تعامل شویم.
 

خلأ میان علم و عمل در حوزه تعاون


وی افزود: نوعی خلأ در حوزه تعاون میان علم و عمل وجود داشت و دانشگاه‌ها مدعی بودند پژوهش‌های آن‌ها از سوی دستگاه‌های اجرایی مورد توجه قرار نمی‌گیرد و از سوی دیگر نهاد‌ها این موضوع را مطرح می‌کردند که دغدغه‌ها و مسائل مورد نیاز آن‌ها موضوع کار‌های پژوهشی نیست. بر همین اساس و برای یافتن راه‌حل مناسب در راستای رفع این خلأ، اندیشکده تعاون راه‌اندازی شد.
 
تعاونی‌ها؛ اهرم پیشران توسعه اقتصادی - اجتماعی / ۲۸۶ پروژه تعاونی ملی افتتاح شد

نقی‌زاده ادامه داد: طی جلساتی با حضور اعضای شورای سیاستگذاری اندیشکده، به این نتیجه رسیدیم که یک جشنواره با موضوع تعاون برگزار شود و به این منظور پژوهش‌های سال‌های اخیر شناسایی و مورد تقدیر قرار گیرند تا انگیزه‌ای برای ارتباط با دستگاه‌های اجرایی باشد. با این هدف از بهار امسال شروع کار جشنواره پژوهش‌های برتر حوزه تعاون در چهار بخش کتاب، طرح‌های پژوهشی، و پایان‌نامه و مقاله آغاز و فراخوان جشنواره منتشر شد و از دانشگاهیان درخواست کردیم آثار نگارش‌شده خود در پنج سال اخیر با موضوع تعاون را برای دبیرخانه جشنواره ارسال کنند.

رئیس جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) گفت: بر این اساس تعداد ۴۱ کتاب، ۱۹۰ طرح پژوهشی، ۷۶ پایان‌نامه و ۲۶۲ مقاله و مجموعاً ۵۷۳ اثر در حوزه تعاون به دبیرخانه جشنواره واصل شد که با طی سه مرحله داوری، ۶۴ اثر که بیشترین امتیاز را داشتند به مرحله انتخاب ۱۰ اثر برتر راه یافتند و امروز ۱۰ اثر برگزیده مورد تقدیر قرار خواهند گرفت.

حمید آماده، دبیر علمی نخستین جشنواره پژوهش‌های برتر حوزه تعاون، نیز در سخنانی با بیان اینکه این جشنواره بهانه‌ای برای تعامل بهتر فعالان حوزه تعاون و پژوهشگران بوده است، اظهار کرد: اقتصاد به طور متوالی در حال تحول و تغییر و خدمات و فعالیت‌های جدید در حال ارائه است و بخش تعاون هم از این قاعده مستثنی نیست.

وی افزود: از دهه ۹۰ به بعد تمامی نهاد‌های اجرایی و علمی این مسئله را مورد پذیرش قرار داده‌اند که توان تعاونی‌ها خیلی بیش از گذشته شده است و به عنوان پیشران‌ها باید مورد توجه قرار گیرند، اما این امر مستلزم ارتباط نزدیک و تعاملی با پژوهشگران این عرصه است که امید است راه‌اندازی اندیشکده تعاون به برقراری این ارتباط مؤثر کمک کند.

سیدحمیدرضا طیبی، رئیس جهاددانشگاهی، نیز در این مراسم طی سخنانی اظهار کرد: خرسند هستیم که در جهاددانشگاهی همکاری نزدیکی با وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حوزه‌های مختلف داشته‌ایم؛ از جمله در حوزه توسعه مشاغل خانگی طرحی مشترک با همکاری وزارت کا آغاز کرده‌ایم، همچنین در موضوع توانمندسازی جامعه و حاکمیت، اقدام به افتتاح مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه در معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی کرده‌ایم.

تعاونی‌ها؛ اهرم پیشران توسعه اقتصادی - اجتماعی / ۲۸۶ پروژه تعاونی ملی افتتاح شد

طیبی ادامه داد: در حوزه تعاون نیز با توجه به گستردگی این عرصه و در راستای ماهیت ترویجی این بخش، اندیشکده‌ای با عنوان اندیشکده تعاون با همکاری مشترک جهاددانشگاهی و وزارت تعاون و کار تأسیس شده است و ما قطعاً تلاش خواهیم کرد اعتماد مجموعه وزارتخانه را در این اقدام، با انجام کار خوب پاسخ دهیم.

توسعه فرهنگ تعاون در جامعه

محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نیز در سخنانی با بیان اینکه افتتاح این طرح‌ها در عرصه تولید و اشتغال قدمی رو به جلوست، اظهار کرد: آنچه مهمتر از افتتاح این طرح‌هاست و باید به آن بیشتر توجه کرد، توسعه فرهنگ تعاون در جامعه است. آخرین نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حدود ۸۵ درصد مردم با تعاون و طرح‌های تعاونی‌ها آشنایی ندارند و این عدم آشنایی بعضاً مربوط به اصل تعاون و اقتصاد تعاون بوده است. انتظار می‌رود رسانه ملی در این زمینه برای شناساندن تعاون و ایجاد فرهنگ تعاون در بین جامعه پای کار باشد.

وی با تأکید بر اینکه تعاون در جامعه شکل نگرفته و این مسئله از نقایص بزرگ است، ادامه داد: فرهنگ تعاون و روحیه مشارکت باید از دوران کودکی و مدرسه در اندیشه کودکان نهادینه شود و آنها بیاموزند نفع خود را در نفع جمع جستجو کنند، آن وقت می‌توان گفت فرهنگ تعاون شکل خواهد گرفت. ولی متأسفانه نه فقط در مدارس بلکه در سطح جامعه هم فرهنگ تعاون شکل نگرفته است.

تعاونی‌ها؛ اهرم پیشران توسعه اقتصادی - اجتماعی / ۲۸۶ پروژه تعاونی ملی افتتاح شد

شریعتمداری افزود: در کشورهایی که این فرهنگ در میان جوامع آنها شکل گرفته، مسئله متفاوت است و از کودکی اندیشه کودکان را متناسب با این مفاهیم هدایت می‌کنند. فرهنگ مشارکت از رده‌های پایین‌تر شکل می‌گیرد و اصلاح آن هم از سطوح پایین آموزشی اتفاق می‌افتد.

وی گفت: در دل فرهنگ مشارکت اتفاقات بزرگی رقم می‌خورد، از جمله اینکه صداقت در جمع و افزایش تعهد و پذیرش مسئولیت‌های اجتماعی را شاهد خواهیم بود. این موضوع در فرهنگ دینی ما نیز به صراحت وجود دارد. بر همین اساس باور داریم که مهم‌تر از افتتاح طرح‌های تعاون، اندیشکده‌ای بود که با همین عنوان تأسیس شد. البته نافی خدمات دانشگاه‌ها در این حوزه نیستیم، اما اینکه به طور عملیاتی رابطه‌ای بین مراکز علمی و صاحب‌نظران با صاحبان تعاونی‌ها برقرار شده باشد را نداشتیم که اکنون به واسطه اندیشکده تعاون این امکان فراهم شده است. چراغ راه ما نیز در این مسیر استفاده صحیح از نظرات نخبگان است.

توسعه فرهنگ کار جمعی؛ از ملزومات رشد تعاونی در کشور

 در بخشی از این مراسم، محمد کبیری، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اظهار کرد: جشنواره ملی پژوهش‌های برتر حوزه تعاون، ابتکار نوآورانه‌ای است که در این دوره تمهید شده است.

وی با اشاره به اثرگذاری بخش تعاون در اقتصاد کشور، گفت: افتتاحیه‌های امروز پویایی بخش تعاون در به‌کارگیری سرمایه‌های کوچک مردمی را نمایان کرد. معاونت امور تعاون و جهاد دانشگاهی همکاری مناسبی را رقم زدند که بر همین اساس، دبیرخانه دائمی این جشنواره نیز راه‌اندازی شده است.

وی افزود: افزایش شفافیت و حمایت از نوآوری‌ها نقش مهمی در توسعه بخش تعاون دارد که در کنار افزایش توجه به اعتبار تعاونی‌ها، به نتایج اثربخشی منجر خواهد شد. قصد داریم با تدوین و اعلام موضوعات تخصصی، نخبگان علاقه‌مند به این حوزه را نیز به کار بگیریم.

تعاونی‌ها؛ اهرم پیشران توسعه اقتصادی - اجتماعی / ۲۸۶ پروژه تعاونی ملی افتتاح شد

کبیری افزایش چشمگیر نظارت به عنوان پیامد راه‌اندازی سامانه شفافیت را اقدام مهمی برشمرد و گفت: در این راستا، 74 هزار پرونده حقوقی به کمتر از 14 هزار مورد کاهش داشت که مبارزه موثری در مقابله با فساد تلقی می‌شود. این اقدامات باعث شد که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان دستگاه نخست در زمینه شفافیت برگزیده شود.

وی با ابراز امیدواری نسبت به شرکت تعاونی‌هایی که موفق به شرکت در مجامع الکترونیک تعاونی‌ها نشده‌اند، گفت: طرح آزمایشی این مجامع را در کرمان آغاز خواهیم کرد و این امکان اوایل سال آتی برای همه تعاونی‌ها ایجاد خواهد شد که بتوانند از مجامع الکترونیک استفاده کنند.

معاون وزیر تعاون با اشاره به توفیقات تعاونی‌های بزرگ جهانی و تجربیات آنها، اظهار کرد: بخش تعاونی در دنیا، یک دهم اشتغال جهان را در اختیار دارد که در مجموع از سه میلیون واحد بیشتر است. هم‌اکنون ارزش تعاونی‌های برتر در سطح بین‌الملل، 98 میلیارد دلار برآورد می‌شود که کشور ما با برخورداری از 94 هزار تعاونی فعال، فاصله چندانی با سایر کشورها در زمینه اشتغال ندارد و در حیطه‌هایی نظیر شیلات، حمل و نقل و کشاورزی دارای برتری است.

وی تولید ثروت در جامعه، افزایش تاب‌آوری، توسعه اشتغال پایدار و رفاه اجتماعی را مهم‌ترین آثار تعاونی دانست و گفت: ضعف فرهنگ کارگروهی مهم‌ترین مانع رشد و توسعه فرهنگ تعاونی است که نیازمند اقدامات فرهنگسازی است. در این زمینه اقداماتی را در دستور کار قرار داده‌ایم که هرچند اندک باشد، اما آغازی برای بهبود شرایط خواهد بود.

کبیری با تأکید بر ضرورت حمایت‌های هدفمند از تعاونی‌ها، به تفاهم‌نامه وزرای تعاون و آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: ترویج فرهنگ کارگروهی در مدارس و در بین دانش‌‌آموزان محور اساسی این تفاهم‌نامه است که به توسعه آموزش فعالیت‌های گروهی خواهد انجامید.

به گزارش ایکنا؛ در کنار افتتاح همزمان ۲۸۶ پروژه تعاونی در سراسر کشور، آیین اختتامیه نخستین جشنواره ملی پژوهش‌های برتر حوزه تعاون با همکاری جهاددانشگاهی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و اندیشکده تعاون با هدف معرفی و تقدیر از آثار پژوهشی منتخب حوزه تعاون برگزار شد.

گزارش از مریم روزبهانی

انتهای پیام
captcha