گام دوم رمضان‌داری؛ از خدا راضی هستی؟
کد خبر: 3964477
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۸:۴۳
تأملی بر مفاهیم بلند دعاهای کوتاه ماه رمضان/ روز دوم

گام دوم رمضان‌داری؛ از خدا راضی هستی؟

در دعای روز دوم ماه رمضان از خدا می‌خواهیم که ما را به خوشنودی خود نزدیک کند؛ آیت‌الله مجتهدی تهرانی توصیه کرده‌اند اگر می‌خواهی بدانی خدا از تو راضی است یا نه، ببین در زندگی از خدا راضی هستی؟ اگر راضی هستی؛ بدان که خدا هم از تو راضی است.

به گزارش ایکنا، وسعت کرم و عنایت خداوند در ماه مبارک رمضان به حدی گسترده و وافر است که توصیه شده در این ماه بندگان خدا زیاد دعا کنند. دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان کوتاه اما عمیق و شایسته تأمل بیشتری هستند.

در دعای روز دوم ماه مبارک رمضان از خداوند می‌خواهیم:

«اللهمَّ قَرِّبنی فیهِ اِلی مَرضاتِکَ وَ جَنِّبنی فیهِ مِن سَخَطِکَ وَ نَقِماتِکَ وَ وَفِّقنِی فِیهِ لِقرائةِ آیاتِکَ بِرَحمَتِکَ یا اَرحَمَ الرّاحِمین؛ خدایا مرا در این روز به رضا و خشنودیت نزدیک ساز و از خشم وغضبت دور ساز و برای قرائت قرآنت موفق گردان به حق رحمتت، ای مهربانترین مهربانان عالم».

آیت‌الله مجتهدی تهرانی در شرح دعای روز دوم ماه مبارک رمضان بیان کرده‌آند:

در این دعا از خداوند می‌خواهیم؛ در ماه رمضان کاری کند که به رضایت و خشنودی او نزدیک بشویم‌، می‌گوید: در روایت وارد شده، اگر می‌خواهی بدانی خدا از تو راضی است، ببین که تو از خدا راضی هستی یا نه!؟

بعضی‌ها از خدا راضی نیستند و به درگاه الهی گله می‌کنند که خدایا چرا همه دارا هستند و من چیزی ندارم، یا چرا همه سالمند و من مریضم؟ نباید این طور حالتی داشت، بلکه باید در هر حالتی که هستی از خدا راضی باشی. یکی از اولیا الهی ۳۰ سال مریض بود، از ایشان سؤال کردند آیا دوست نداری خوب شوی و از این مسئله بیماری ناراحت نیستی؟ ایشان اصلاً ابراز ناراحتی نکرده بود، چون رضایت خدا را ملاک قرار داده بود و نمی‌خواست خلاف خواست خدا بخواهد.

رضایت خدا را از دلت بپرس

پس اگر می‌خواهی بدانی خدا از تو راضی است یا نه، به دلت مراجعه کن! ببین در زندگی از خدا راضی هستی؟ اگر راضی هستی؛ بدان که خدا هم از تو راضی است و اگر در گوشه دلت از خدا ناراضی هستی، متوجه باش که خدا هم از تو ناراضی است.

در روایات اسلامی آمده است که خداوند از سه گروه تعجب می‌کند، این سه گروه عبارتند از: اول کسی که نماز می‌خواند و می‌داند مقابل چه خدایی ایستاده است، ولی در نماز حضور قلب ندارد و حواسش به نماز نیست. دوم کسی که عمری است روزی خدا را می‌خورد و غصه روزی فردا را دارد. سوم کسی که می‌خندد در حالی که نمی‌داند خدا از او راضی هست یا نه!

در قدیم رسم بود که در ماه مبارک رمضان چند ختم قرآن می‌کردند، حداقل یک ختم قرآن به نیت امام زمان (‌عج) داشته باشید، یا به نیت پدر و مادر و امواتتان حداقل یک بار قرآن را ختم کنند. کسی که در ماه رمضان موفق به یک ختم قرآن نمی‌شود، دچار خسارت بزرگی می‌شود، ماه رمضان ماه قرآن است و باید قرآن خواند؛ اگر کسی می‌خواهد زنگار دلش پاک بشود، باید موقع سحر قرآن بخواند.

یکی دیگر از عوامل از بین‌بردن زنگار دل استغفار است. پیامبر (ص) می‌فرماید: «پنج چیز دل را صفا دهد و سختی قلب را برطرف می‌کند: همنشینی علما، دست به سر یتیم کشیدن، نیمه‌شب استغفار کردن، کم خوابیدن در شب و روزه‌داری». خدایا در روز دوم ماه رمضان ما را موفق کن که آیات تو را بخوانیم. ای خدایی که از همه رحم‌کننده‌ها رحمتت بیشتر است.

کد

حجت‌الاسلام روح‌الله بیدرام‌ در کتاب «۱۲۰ نکته و پیام از ادعیه ماه مبارک رمضان» در تفسیر دعای روز دوم ماه رمضان به چهار پیام این دعا اشاره کرده و آورده است: 

پیام اول: نزدیکی به رضا و خشنودی خداوند متعال

بهترین چیزها برای بنده، رضایت خداوند است، زیرا همین که خداوند از بنده‌ای راضی شد، جمیع خیرات دنیایی و آخرتی را به او عطا می‌فرماید. اما چطور بفهمیم خدا از ما راضی است؟ شخصی از امام باقر(ع) سؤال کرد چگونه بفهمیم که خداوند ما را دوست دارد و از کارهای ما راضی است؟ امام(ع) فرمود: به قلبت رجوع کن و ببین که آیا دوستان خدا را در دل دوست داری یا خیر؟ اگر چنین محبتی را در خویش یافتی، بدان که پروردگار نیز، تو را دوست می‏‌دارد.

پیام دوم : دوری از خشم و غضب خداوند

برای دور ماندن از خشم و غضب خداوند، باید مواردی را که موجب خشم خداوند می‌شود، بشناسیم. پنج چیز موجب خشم خداست: علی‌(ع) فرمود: پنج چیز موجب خشم خداست: ۱. اذیت به والدین ۲. قطع رحم ۳. تأخیر نماز، از اول وقت ۴. ندادن حقوق خداوند مانند: زکات، خمس، ردّ مظالم و امثال آن؛ ۵. رد مأمول: (جلوگیری از امید کسی که امیدوار به چیزی است و او را مأیوس کند.)

پیام سوم : وظیفه مسلمان در قبال قرآن

از آیات و روایات استفاده مى‌شود که مسلمانان نسبت به کتاب الهى قرآن، داراى سه وظیفه مهم هستند: ۱. قرائت قرآن ۲. فهم قرآن ۳. عمل به قرآن.
تلاوت‌کننده قرآن به چهار بهره فوق‌العاده می‌رسد: ۱. عزت بى‌ذلت‌‌ ۲‌. غناى بى‌فقر ۳‌. علم بى‌جهل ۴‌. حیات بى‌موت.

پیام چهارم : جلب نظر رحمت خداوند

در روایتی آمده است که پیامبر(ص) به مردی برخورد کردند که می‌گفت: یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ. فَقَالَ لَهُ سَلْ فَقَدْ نَظَرَ اللَّهُ إِلَیْک(۱)، حضرت به او فرمودند: دیگر بس است، تقاضایت را بکن، خداوند نظرش را به تو انداخت. تو می‌خواستی نظر خدا را جلب کنی، با این یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمینَ‌هایت نظرش جلب شد، حالا حاجتت را از او بخواه. در روایتی دیگر آمده است که پیامبر اکرم(ص) فرمود: خداوند فرشته‌ای را موکّل، بر کسی کرده است که بگوید: یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمین، وقتی که شخصی سه مرتبه این نام را ببرد، فرشته به او می‏‌گوید: أرحمُ الراحمین به تو رو آورد، پس از او بخواه.(۲)

۱- مستدرک الوسائل، ج ۵، ص ۲۱۹.
۲- کنزالعمال، ج ۲، ص ۷۷.

انتهای پیام
مطالب مرتبط
captcha