کد خبر: 1219483
تاریخ انتشار : ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۰۹:۱۳

تدوين فيلمنامه‌‌هايی جامع درباره شخصيت روحانيون؛ خروجی جشنواره روحانی در قاب سينما

مدير فرهنگی دانشكده صدا و سيما مركز قم تأكيد كرد جشنواره ـ همايش «روحانی در قاب سينما» قادر است كه منبع بسياری خوبی برای فيلمسازان و فيلمنامه‌نويسان باشد، چون در خروجی اين جشنواره بايد سناريوهايی را ببينيم كه در آن‌ها به شكلی كارشناسی به موضوع روحانيت توجه شده باشد.


گروه هنر: مدير فرهنگی دانشكده صدا و سيما مركز قم تأكيد كرد: جشنواره ـ همايش «روحانی در قاب سينما» قادر است كه منبع بسياری خوبی برای فيلمسازان و فيلمنامه‌نويسان باشد، چون در خروجی اين جشنواره بايد سناريوهايی را ببينيم كه در آن‌ها به شكلی كارشناسی به موضوع روحانيت توجه شده باشد.


حجت‌الاسلام والمسلمين عبدالله متقی‌زاده، مدير فرهنگی دانشكده صدا و سيما مركز قم در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بين‌المللی قرآن (ايكنا)، با بيان مطلب فوق اظهار كرد: درباره جايگاه و نقش روحانيت به ويژه در تاريخ معاصر ايران هيچ شك و شبهه‌ای وجود ندارد، چراكه اين قشر از جايگاه دين با مردم سخن می‌گويند. اين سخن گفتن هم در جهت اشاعه مضامين دينی و هدايت‌گری جامعه انجام شده است. برای مثال در مبارزه با استعمار، آغاز مشروطيت، پيروزی انقلاب می‌توان نقش روحانيت را به خوبی مشاهده كرد، پس اگر يك نويسنده و يا فيلمساز بخواهد كاری در زمينه جامعه ايرانی انجام دهد و در آن به روحانيت نپرداخته باشد در حقيقت كاری كارشناسانه انجام نشده است.


وی افزود: با توجه به توضيح فوق نخستين جشنواره ـ همايش «روحانی در قاب سينما» با اين هدف برگزار می‌شود تا نقش روحانيت در هنر به ويژه سينما به شكل برجسته‌تری مورد توجه قرار گيرد، زيرا لايه لايه‌های مختلف اجتماعی از طريق سينما می‌توانند آموزه‌های خودشان را دريافت كنند. در اين راستا بايد در نظر داشت كه چشم‌پوشی از سينما برای روحانيت در حقيقت غفلت از ابزاری برای تبليغ سينماست، البته ارتباط سينما و روحانيت برای هنر هفتم فوايد شاخصی دارد، چون اين مراوده باعث اعتلا و رشد سينما خواهد شد.


فیلم‌هایی که با محوریت روحانیت باید جامع‌نگر باشد


وی در پاسخ به اين سؤال كه فيلم‌هايی كه در دهه اخير ساخته شده و در آن به روحانيت توجه شده از چه كيفيتی بهره برده‌اند، گفت: معتقدم كه فيلم‌هايی كه تا به امروز درباره روحانيت ساخته شده آنچنان كه بايد نقش جامع روحانيت را مورد توجه قرار نداده است. برای مثال در سريال مدرس ما شاهد كاركرد سياسی اين شخصيت هستيم ولی خصوصيت تربيتی يا اجتماعی اين شخصيت را در كار نمی‌بينيم؛ اين ويژگی ممكن است در فيلم‌های ديگر در مقايس‌های مختلفی صورت گرفته باشد، اما همان گونه كه گفته شد در هيچ يك نگاه جامعی را نمی‌بينيم.


اين مدير فرهنگی در بخش ديگری از سخنان خود تاكيد كرد: برای مثال اگر قرار است به نقش مراجع در سينما پرداخته شود تنها نبايد به كاركرد فتوا و جايگاه فقهی مراجع توجه شود، بلكه خدماتی كه مراجع به جامعه داشته‌‌اند هم می‌بايست لحاظ شود. اين گفته را می‌شود در شخصيت‌های بزرگی چون حضرت امام(ره)، آيت‌الله ‌العظمی بروجردی و آيت‌الله العظمی حائری مشاهده كرد. اين توضيح را اينگونه تكميل می‌كنم كه وقتی درباره كارهای حضرت امام(ره) سخن گفته می‌شود نبايد تنها تصوير شخصيت دينی و انقلابی ايشان باشد، بلكه ديگر امتيازات اين بزرگوار را هم بايد تصوير كرد كه به طور مثلا راه‌اندازی كميته امداد امام يكی از آنهاست.


متقی‌زاده در بخش ديگری از سخنان خود تاكيد كرد: در فيلم‌هايی چون «طلا و مس» می‌توان ضعف گفته شده را به نحوی مشاهده كرد؛ فيلمی كه تنها زندگی شخصی آن فرد در كار تصوير می‌شود، فيلمی كه نگاهی زيبا دارد و از كيفيت سينمايی مناسبی هم بهره برده، اما همانگونه كه گفته شد نگاه جامعی به موضوع ندارد.


شناسایی تمام وجوه روحانیت در سینما


وی در بخش ديگری از سخنان خود درباره نخستين جشنواره ـ همايش «روحانی در قاب سينما» گفت: اين جشنواره قادر است كه منبع بسياری خوبی برای فيلمسازان و فيلمنامه‌نويسان باشد، چون در خروجی اين جشنواره بايد سناريوهايی را ببينيم كه در آنها به شكلی كارشناسی‌شده به موضوع روحانيت توجه شده باشد. در ضمن در اين جشنواره بايد چهره روحانيونی كه تمام عمر خود را صرف خدمت به مردم كرده‌اند، شناسايی و معرفی شوند، هرچند كه خود آن اشخاص به دليل خلوص نيت ترجيح می‌دهند كه ناشناس باقی بمانند.


متقی‌زاده با ذكر مثالی گفت: من روحانی را می‌شناسم كه در مناطق سيستان و بلوچستان به كمك مردم 110 مسجد ساخته است. فردی كه بخش بخش زندگی او سراسر زيبايست و می‌تواند الهام‌بخش كارهای فاخر سينمايی باشد، به شرطی بدان كارشناسانه و محققانه نگاه شود. در ضمن از بزرگ‌نمايی كه هم افتی برای اين دسته توليدات است كاملا پرهيز شود.


وی در پايان خاطرنشان كرد: برای اينكه در دوره‌های بعدی اين جشنواره شكل موثرتری داشته باشد بايد يك دبيرخانه دائمی برای آن در نظر گرفته شود تا برگزاری اين جشنواره برای دوره‌های بعدی هم تا حدی تضمين شود، چون هيچ حركت هنری تنها با يك يا چند دوره برگزاری نتيجه نخواهد داد.

captcha