کد خبر: 1246034
تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۶
توجه به قرآن به عنوان ترازی در آسيب‌شناسی شعر آيينی/2 يك شاعر آئينی‌سرا

ناآشنايی شاعران با معارف قرآن؛ آسيب شعر آئينی/تدوين درسنامه شعر آئينی يك ضرورت است

حجت‌الاسلام حسينی در رابطه با آسيب‌شناسی شعر آئينی، با تأكيد بر تدوين درسنامه اين حوزه شعری، اظهار كرد ناآشنايی شاعران با معارف قرآن و دين مبين اسلام، شعر آئينی را دچار آسيب كرده است.


گروه ادب: حجت‌الاسلام حسينی در رابطه با آسيب‌شناسی شعر آئينی، با تأكيد بر تدوين درسنامه اين حوزه شعری، اظهار كرد: ناآشنايی شاعران با معارف قرآن و دين مبين اسلام، شعر آئينی را دچار آسيب كرده است.








حجت‌الاسلام و المسلمين سيدبشير حسينی، نويسنده و شاعر آئينی‌سرای كشورمان در گفت‌وگو با خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا)، با اشاره به تعريف شعر آئينی گفت: با توجه به اينكه شعر آئينی تعاريف بسياری دارد، می‌توان آن را شعری دانست كه دربرگيرنده مفاهيمی از آيات كتاب‌های آسمانی و حقايق اديان الهی، به ويژه دين مبين اسلام و مدح و مراثی بزرگان دين است.


وی افزود: تفاوتی ندارد كه دين اسلام يا ساير اديان آسمانی باشد، به همه شعرهايی كه رنگ و بوی الهی داشته باشد می‌توان شعر آئينی اطلاق كرد؛ از اين رو نبايد آن را محدود به بزرگان دين اسلام كنيم؛ چرا كه ريشه شعر آئينی از زمان اديان الهی و آسمانی بوده است و بايد آن را توسعه داد.


حجت‌الاسلام حسينی با اشاره به آسيب‌های شعر آئينی اظهار كرد: مهمترين آسيب در رابطه با شعر آئينی درباره تعريف اين نوع از شعر است و ادبا، اساتيد و شاعران، تعاريف متفاوتی از آسيب‌های شعر آئينی دارند و برخی مغرضانه آن را نقد می‌كنند.


وی يكی از آسيب‌های شعر آئينی را نبود اطلاع كافی جوانان از معارف، منابع و مصائب زندگی اهل بيت(ع) دانست و تصريح كرد: شاعر جوان بايد در مورد بخش‌های گوناگون شعر آئينی كه پديده و مقوله جديدی بوده، اما ريشه قرآنی و تاريخی دارد، اطلاع كافی حاصل كند تا بتواند اثری بدون آسيب و اثرگذار خلق كند.


اين شاعر آئينی‌سرا ادامه داد: متأسفانه از سوی هيچ نهاد و سازمانی اقدام مناسب و تأثيرگذاری برای اين بخش صورت نمی‌گيرد و توسط هيچ يك از اساتيد و شاعران به جز استاد محمدعلی مجاهدی، اين آسيب‌ها شناسايی نشده است.


حجت‌الاسلام حسينی افزود: با توجه به اينكه پژوهش‌های آسيب‌شناسانه محمدعلی مجاهدی اغلب در بخش شعرهای فاطمی بوده، به نظر می‌رسد با برعهده گرفتن دبيری شعر آئينی كشور بايد محدوده اين آسيب‌شناسی گسترده‌تر شود.


وی در ادامه گفت: اين آسيب‌شناسی بايد در همه بخش‌های شعر آئينی صورت گيرد و با توجه به اينكه شعر تركی آذری هم از اين آسيب‌ها در امان نيست، از اين رو ضروری به نظر می‌رسد كه در اين بخش هم آسيب‌شناسی صورت گيرد كه بنده در اين راستا پژوهش‌هايی را انجام داده‌ام.


حجت‌الاسلام حسينی در پاسخ به اينكه قرآن كريم تا چه حد می‌تواند ميزان و ترازی برای جلوگيری از افتادن شعر آئينی در ورطه آسيب‌ها باشد، بيان كرد: نگاهی به شعر اساتيد گذشته و اشعار مانا و فاخر آنها همچون شعرهای حماسی فردوسی، اخلاقی ناصر خسرو، عرفانی سامانی، نيايشی و توحيدی نظامی گنجوی و عرفانی، سياسی و اجتماعی حافظ نشان می‌دهد كه اين اشعار سرشار از مفاهيم آيات الهی و فرمايشات معصومين(ع) است؛ از اين رو شاعران جوان بايد با زندگانی اهل بيت(ع) و كتاب آسمانی قرآن و معارف آن بيش از پيش آشنا شوند تا بتوانند سروده‌های خود را ماندگار كنند.







 حجت‌الاسلام حسينی:
بررسی محتوايی مجموعه شعرهای آيينی پيش از چاپ صورت گرفته و بايدها و نبايدهای آن تبيين شود كه اين بايدها و نبايدها دارای اهميت بالايی است و از سوی ديگر تقويت انجمنهای ادبی سراسر كشور و نه تنها فارسی زبان بلكه ساير زبان‌ها و لهجه‌ها نيز می‌تواند در برنامه قرار گيرد

وی در ادامه با اشاره به اولويت‌های بررسی موضوعی شعر آئينی افزود: بايد گروه خاصی تشكيل و افراد صاحب نظر انتخاب شوند تا كتاب‌ها را قبل از چاپ بررسی كنند و در صورت وجود آسيب‌ها، موارد موجود اصلاح شود كه متاسفانه كتاب‌هايی در اين زمينه منتشر شده كه پُر از آسيب است.


حجت‌الاسلام حسينی، مسئله آموزش را يكی از اركان مهم در شعر آئينی و جلوگيری از ادامه ورود آسيب به بخش ادبی عنوان و بيان كرد: با توجه به اينكه استاد مجاهدی به عنوان دبير شعر آئينی كشور انتخاب شده‌اند، بايد اولويت اول آموزش باشد و سپس پژوهش در قلمرو موضوعی شعر آئينی مورد توجه قرار گيرد؛ چرا كه دامنه اين نوع از شعر گسترده است و می‌توان اين بخش‌ها را تعريف كرد.


اين شاعر و نويسنده تأكيد كرد: بررسی محتوايی مجموعه شعرهای آئينی پيش از چاپ صورت گرفته و بايدها و نبايدهای آن تبيين شود كه اين بايدها و نبايدها دارای اهميت بالايی است و از سوی ديگر تقويت انجمن‌های ادبی سراسر كشور و نه تنها فارسی‌زبان، بلكه ساير زبان‌ها و لهجه‌ها نيز می‌تواند در برنامه قرار گيرد و همچنين ترغيب و تشويق شاعران جوان و كشف استعدادهای برتر در اين زمينه می‌تواند سازنده باشد.


وی، موضوع مورد آموزش شاعران جوان را مورد اشاره قرار داد و تصريح كرد: آموزش بهترين روش برای رسيدن به راه نهايی است و به نظر می‌رسد درسنامه شعر آئينی بايد تدوين و در كلاس‌های ادبی توسط اساتيد مجرب تدريس و آموزش داده شود و اين آموزش است كه می‌تواند تاثير بسزايی بگذارد و دامن اين شعر به آسيب‌ها آلوده نشود.

captcha