کد خبر: 1287968
تاریخ انتشار : ۲۴ شهريور ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۵
حجت‌الاسلام عباسی

اتهام وهابيت به غفلت شيعه از قرآن، دروغ است/ افتخار شيعه؛ عمل به ثقلين

حجت‎الاسلام والمسلمين عباسی اراكی، عمل به حديث ثقلين را مهمترين و بالاترين افتخار حوزه شيعه عنوان و تاكيد كرد حوزه به حديث و سنت توام با قرآن و تفسير نگاهی متعالی داشته است.



حجت‎الاسلام والمسلمين نصرت‎الله عباسی اراكی، استاد حوزه علميه در گفت‎وگو با خبرگزاری بين‏المللی قرآن (ايكنا) گفت: بحث‎های متعددی در موضوع مهجوريت قرآن در ميان عوام و حتی گروه‎های خاص در كشور بيان می‎شود كه هر كدام از آن‌ها دارای يك شكل از مهجوريت هستند.


وی با بيان اينكه به طور قطع مهجوريت در ميان عوام دارای دو بعد است كه بيشتر در بحث انس با قرآن و مراودات قرآنی در بين مردم در حوزه زندگی و تصميم‎گيری اين بحث مطرح می‎شود افزود: يكی از مسائل مهمی كه بايد در اين بحث به آن توجه كرد آن است كه قرآن يكی از منابع اصلی دروس حوزوی به ويژه در فقه است؛ هيچ طلبه‎ و اهل فضلی نمی‎تواند بدون قرآن دست به استنباط فقهی از يك موضوع بزند.


مدير مدرسه علميه آيت‎الله بهجت(ره) قم اظهار كرد: بحث مهجوريت قرآن در حوزه با اين وجود در عرصه دروس حوزوی هم مطرح است و نبايد به صرف بررسی فقهی آيات قرآن بسنده كرد و برای از بين بردن اين مهجوريت بايد طی يك دوره خاص در حوزه از پايه يك تا هشت مدلی طراحی شود كه يك طلبه بتواند به درجه كامل در احاطه به قرآن برسد.


وی گفت: بايد طوری برنامه‌ريزی شود كه يك طلبه پس از رسيدن به اين پايه‎ها هم در قرائت، تجويد، صرف و نحو كلمات و آيات و تدبر به درجه عالی رسيده باشد و همچنين چند تفسير را نيز مطالعه كرده باشد.


عباسی اراكی يادآور شد: طلاب بايد در بحث لغات در دروس عادی خود به تسلط نسبی برسند و با كلمات و لغات قرآنی آشنا شوند؛ البته در ابتدا می‎توان با جزء 29 يا 30 شروع كرد كه به نسبت آسانتر است و طلاب آشنايی نسبی با بسياری از كلمات دارند.


حوزه گامهای مهمی در مهجوريت‌زدايی قرآن برداشته است


وی گفت: خوشبختانه در بحث زدودن مهجوريت قرآن در حوزه گام‎های مناسبی برداشته شده است و حوزه ما به اين درك رسيده است كه بايد كار جدی در اين عرصه انجام شود كه اين مباحث در كلام مديران عالی حوزه و اساتيد برجسته حوزه و به خصوص مراجع عظام به طور كامل ديده می‎شود.


اين مدير حوزوی با اشاره به فعاليت‎های صورت گرفته در حوزه برای انس بيشتر طلاب با قرآن، تصريح كرد: امروزه طلاب هر روز خود را با قرآن آغاز می‎كنند و برنامه‎های متعددی نيز در بحث قرآنی دارند ولی اين برنامه‎ها بايد به شكلی هدفمند و مستمر برگزار شود.


وی افزود: در اين بين بايد هم در بخش روبنايی در يعنی انس هر روزه با قرآن و قرائت و تجويد و مهارت‎های قرآنی برنامه‎هايی برگزار شود و هم در مواد درسی استفاده بيشتری از قرآن داشته باشيم؛ به عنوان مثال بايد از سال اول كه ابتدائيات انجام می‎شود و از سال بعد، قرآن در ادبيات طلاب به شكل جدی حضور داشته باشد تا حداقل طلاب در يك دوره شش ساله تسلط نسبی در اين بخش پيدا كنند.


عباسی اراكی اظهار كرد: خوشبختانه قرآن در كشور ما به واسطه اوامر و تاكيدات حكيمانه مقام معظم رهبری و نگاه نافذ ايشان به اين مسئله احيا شده است و روح قرآنی در همه اركان كشور دميده شده است و اگر امروز شاهد اين حجم وسيع از برنامه‎های قرآنی در كشور هستيم قطعا به بركت اين نگاه و توجه عميق رهبر انقلاب بوده است.


اين مدير حوزوی تصريح كرد: نكته اصلی در اينجا آن است كه بايد بحث دميدن روح قرآنی در مردم كه خوشبختانه كم كم اين اتفاق در كشور در حال رخ دادن است در بين خواص نيز انجام شود و برخی خواص ما كارهای بيشتری در حوزه تفسير و علوم قرآنی انجام دهند كه منظور از خواص، نخبگان علمی است.


وی به پويايی حوزه‎ها و طلاب شيعه در مقابل طلاب مدارس علميه ديگر فرق اسلامی اشاره كرد و گفت: قطعا اين پيشرفت و پويايی، به دليل عمل شيعيان به حديث ثقلين است؛ زيرا وقتی پيامبر(ص) اعلام می‌كنند كه من برای عدم گمراهی شما قرآن و سنت و حديث را در ميان شما به وديعت می‎نهم بايد اين سخن را جدی گرفت و نصب‎العين خود كرد.


تهمت غفلت شیعه از قرآن دروغ است


عباسی اراكی يادآور شد: در واقع هر دوی اين حوزه‎ها يعنی سنت و قرآن مكمل يك‌ديگر هستند و هيچ تفاوتی هم با هم ندارند؛ يعنی همانگونه كه امام صادق(ع) فرمودند اگر حديثی از ما نقل شد كه با قرآن مخالف بود آن را رد كنيد، يعنی ائمه ما اصرار دارند كه هيچ سخنی خلاف قرآن بيان نمی‎كنند.


وی گفت: اين دروغ بزرگی كه به حوزه و شيعيان می‎بندند كه از قرآن غافل هستند در ميدان مصداق و واقعيت بيشتر مشخص می‎شود؛ امروز مرجع بزرگ تقليد شيعيان يعنی آيت‎الله‎العظمی مكارم يكی از مفصل‎ترين كتب تفسيری جهان اسلام را صاحب هستند و آيت‌‎الله‎العظمی وحيد در اين بحث روش‌مند است و آيت‎الله جوادی آملی و سبحانی نيز كارهای بزرگی در حوزه تفسير آن هم با نگاهی نو و خلاقانه داشته‎اند؛ آيت‎الله طباطبايی(ره) كه نابغه‎ای بی‌مانند در اين عرصه بودند همگی جزو فقها و بعضا فلاسفه بزرگ اسلامی نيز به شمار می‎روند و در كنار فقه و فلسفه و اصول كه در آنها مسلط هستند، مفسری عظيم و سترگ نيز به شمار می‎روند.


مدير مدرسه علميه آيت‌الله ‎‌العظمی بهجت(ره)، تصريح كرد: تفاوت بزرگ علمای شيعه نسبت به ديگران آن است كه از باطن قرآن و تفسير و احاديث تفسيری غافل نبوده‌اند كه همين بخش نيز بخش نجات‌بخش اسلام است زيرا با احاديث تفسيری است كه حق از باطل بازشناخته می‎شود و تفسير قرآن آسان‌تر می‌شود.


وی گفت: در بحث اصول هم شيخ اعظم انصاری استفاده‎های بی‎نظيری از قرآن در قواعد اصولی دارند كه هيچ عالمی چنين كاری انجام نداده بود؛ شيعيان به شدت در بحث تفسير كار كردند و موفق بوده‎اند و همينك هم هر كدام مراجع كه نام ببريم بحث‎های درسی تفسيری خود را در حوزه دنبال می‏‎كند و اين به آن معناست كه حوزه شيعه به طور كامل به قرآن و سنت، نگاه داشته است.

captcha