به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) نشست خبری دومین کنگره بینالمللی علوم انسانیاسلامی، صبح امروز، سهشنبه 14 آبانماه در دفتر مرکز پژوهشهای علوم انسانیاسلامی صدرا با حضور حجتالاسلام و المسلمین رضا غلامی، رئیس شورای سیاستگذاری کنگره علوم انسانی اسلامی و عطاءالله رفیعیآتانی دبیر علمی کنگره علوم انسانی اسلامی برگزار شد.
حجتالاسلام غلامی: به دنبال پیشرفت سریع و همه جانبه کشور هستیم
حجتالاسلام رضا غلامی، رئیس شورای سیاستگذاری در نخستین نشست خبری دومین کنگره بینالمللی علوم انسانیاسلامی در خصوص چرایی لزوم طرح بحث علوم انسانیاسلامی گفت: ما به دنبال پیشرفت سریع و همه جانبه کشور هستیم و روشن است که منظور از پیشرفت، آن پیشرفتی است که تأمینکننده سعادت حقیقی انسان باشد. به اعتقاد ما، اسلام و جهان بینی اسلامی علاوه بر ایضاح مقصد، راه و روش وصول به آن را نیز تعیین میکند. یکی از اساسی ترین لوازم پیشرفت، دستیابی به علوم انسانیاسلامی و جاری کردن آن در رگهای جامعه دانشگاهی و حوزوی است.
به رسمیت شناختن و بهرهگیری از علوم وحیانی؛ معنای علوم انسانیاسلامی
وی معنای علوم انسانی اسلامی را قرار گرفتن علم اعم از علم تجربی، ریاضی و برهانی در زیر چتر اسلام دانست و خاطرنشان کرد: علوم انسانیاسلامی به رسمیت شناختن و بهرهگرفتن از علوم وحیانی برای پاسخ به سؤالات مبنایی و البته بیپاسخ بشری است. با توجه کرد که با طرح درست علوم انسانیاسلامی میتوان به دنبال به رفع انحصارگرایی علمی و بازکردن غل و زنجیرهایی بود که سالهاست توسط علم سکولار به علم انسانها بسته شدهاست.
بزرگترین رسالت اسلام آزادسازی انسان از بردگی فکری است
رئیس مرکز پژوهشهای علوم انسانیاسلامی صدرا افزود: اساسا بزرگترین رسالت اسلام آزادسازی انسان از بردگی فکری است. تا وقتی بشر در حوزه اندیشه اسیر مادیگرایی و سطحینگریهای حاصل این جهانی باشد قادر به شناخت عمیق و همه جانبه هستی و خود و سپس کشف روابط میان هستی و انسان نیست. درواقع علوم انسانیاسلامی با رفع حصر از موانع معرفتی و مهیا نمودن عرصه عبور از عرصه این جهانی فرصت شناخت عمیق انسانی و اجتماعی را مهیا میکند.
ذوق زدگی برخی افراد نسبت به جهانی شدن غربی
وی اظهار داشت: تحول مبنایی در علوم انسانی موجود و بازکردن چتر جهانبینی اسلامی در عرصه علوم خواست اساتید دانشگاهی است. پایان دادن به تقلید در علوم انسانی با ظهور علوم انسانیاسلامی است و عمیقا باید متأسف بود که برخی از اساتید با نفی صریح پیشرفت درون زا و اتکا به توانمندیهای دینی و با بروز ذوق زدگی نسبت به جهانی شدن غربی در غربی شدن افراط میکنند.
استقبال کمسابقه اساتید دانشگاه
وی در ادامه با بیان اینکه نخستین کنگره بینالمللی انسانی اسلامی با استقبال کمسابقه اساتید برگزار شد، گفت: ویژگی کنگره علوم انسانیاسلامی مشارکتی بودن آن است یعنی اینکه متولی این مسئله یک دانشگاه یا ارگان نیست، بلکه حدود بیست ارگان علمی و دانشگاهی همکاری داشتهاند. در کنگره امسال حدود ده کمسیون تخصصی دایر شدهاند که وظیفه آنها ارزیابی و داوری مقالات است.
افتتاح کنگره با حضور علی لاریجانی
وی با اشاره به اینکه کنگره امسال با سخنرانی ریاست مجلس شورای افتتاح خواهد شد، خاطرنشان کرد: از ویژگیهای مهم این کنگره می توان به علمیپژوهشی بودن کنگره اشاره کرد. با تأئیدیهای که وزارت علوم به کنگره دادهاست مقالات دارای ارزش علمیپژوهشی خواهند بود و دانشگاهها و مؤسسات علمی مدیر کمسیونها آنها را چاپ خواهند کرد. در بخش خارجی هم 6 استاد خارجی حضور پیدا کردهاند و تعدادی هم با هزینه خودشان و همکاری کنگره به صورت مستمع در کنگره حاضرشدهاند ولی آنهای که مقاله ارائه میکنند از شش نفر تجاوز نمیکنند.
رفیعی آتانی: کنگره علوم انسانی اسلامی؛ نخستین کنگره حائز رتبه علمی-پژوهشی
در ادامه نشست عطاءالله رفیعی آتانی، دبیر علمی کنگره علوم انسانیاسلامی به تبیین شرایط کنگره پرداخت و گفت: بعد از فراخوان دومین کنگره مقالات، کتاب و پایاننامه برای شرکت در کنگره فرستادهشد که از آن میان 69 کتاب، تعداد121 مقاله و 7 پایاننامه بود.
وی افزود: این کنگره اولین کنگرهها و همایشهای علمی است که حائز رتبه علمی-پژوهشی شدهاست. ارزش علمی این امتیاز به این معناست که محققان و پژوهشگران با ارائه آثار در این کنگره میتوانند از امتیازاتی که به صاحبنظران طی فرایند ارتقای علمی در مراکز علمی و دانشگاهی دادهمیشود، برخوردار باشند.
چهره دانشگاهی دومین کنگره در مقایسه با کنگره نخست
سردبیر فصلنامه علوم انسانی اسلامی صدرا در ادامه بیان کرد: سال اول بیشتر چهره کار حوزوی بود و امسال ضمن ابراز خوشحالی از همکاری حوزه باید گفت که جلوه دانشگاهی کنگره افزودهشدهاست، اهالی دانشگاه رجوع بیشتری را داشتهاند و با این نیاز انقلاب اسلامی همراهی بیشتری انجام دادند. کنگره امسال روند رو به تکامل تدریجی خود را با حضور بیشتر و مؤثرتر دانشگاهیان نشان دادهاست.
جایزه جهانی کنگره
وی در خاتمه گفت: جایزه جهانی و اول به 2 تن از مشهورترین صاحبنظران و جایزه دوم نیز به دو تن از صاحبنظران رشته رشتههای علوم اقتصادی و تعلیم و تربیت دادهمیشود. در ابتدا قرار بود به همه رشتههای علوم انسانی جایزه دادهشود که در حال حاضر بر دو رشته فوقالذکر توافق حاصل شدهاست و از این افراد یک تن خارجی و سه تن دیگر از پژوهشگران داخلی هستند.