به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، موضوع اصلی این تفاهمنامه، ایجاد و گسترش همکاری میان مؤسسات و نهادهای دینی، علمی، فرهنگی و اطلاعرسانی و استفاده متقابل از تجارب، تخصصها، امکانات، دانش و محتوای ارزشی تولید شده در هر یک، زمینهساز فعالسازی بهینه قابلیتهای موجود، جلوگیری از موازی کاری و تکرار و ایجاد همسویی و همگرایی مطلوب در نیل به اهداف عالیه فرهنگی خواهد بود.
این تفاهمنامه در قالب 11 ماده و یک تبصره در تاریخ هفتم مهرماه سال جاری به امضای حسین گودرزی، رئیس مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما و حجتالاسلام محمدهادی یعقوبنژاد، رئیس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی رسید.
طبق این سند، همکاری با مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما به منظور ارتقای کمی و کیفی محتوای علمی و فرهنگی اسلامی در آن مرکز، با تأکید بر طراحی و توسعه نظامهای معنایی علوم اسلامی و استقرار آن در ساختارهای محتوایی آن مرکز صورت میگیرد.
بدین ترتیب برای توصیف محتوای منابع اطلاعاتی مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما از اصطلاحنامه جامع علوم اسلامی استفاده خواهد شد.
براساس این خبر، تاکنون حدود 25 مؤسسه و نهاد علمی، دانشگاهی و حوزوی از این اصطلاحنامه در رشتههای مختلف علوم اسلامی بهره بردهاند که در این تعامل، اصطلاحنامهها نیز از نظر کیفی ارتقا مییابند.
از جمله این مراکز میتوان به دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری، مؤسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت(ع)، آستان قدس رضوی، مؤسسه فرهنگی و اطلاعرسانی تبیان، کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، سازمان فعالیتهای قرآنی دانشجویان کشور، بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء تحت اشراف آیتاللهالعظمی جوادی آملی(حفظه الله)، کتابخانه آستان مقدس حضرت امام حسین(ع) در کشور عراق، سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، بخش مقالات اسلامی، مؤسسه قرآنى دانشجویان سراسر کشور وابسته به جهاد دانشگاهى، مؤسسه پارسا، دانشکده علوم حدیث، شرکت نرمافزار و سختافزار ایران (نوسا) و ... اشاره کرد.
اصطلاحنامه علوم اسلامی نخستینبار در سال 1379 موفق به دریافت تقدیرنامه یونسکو شد و میتوان از آن به عنوان اولین و تنها اثر تألیفی و بومی در حوزه مدیریت و سازماندهی اطلاعات علوم اسلامی مطابق با استانداردهای علمی روز دنیا یاد کرد که ظرفیت ثبت جهانی را دارد.
اصطلاحنامه مجموعهاى مشتملبر اصطلاحات، واژهها و عناوین درباره حوزههای مختلف علوم اسلامی و حوزههای وابسته است. این مجموعه، واژگان زبان نمایهاى کنترل شده است که به گونهاى سازمان یافته تا روابط پیشین میان مفاهیم (اعم و اخص و ...) را روشن کند. به عبارت دیگر مجموعه اصطلاحات گزیده شده و نظام یافتهای است که بین آنها روابط معنایى و ردهاى، یا سلسله مراتبى برقرار است و توانایى آن را دارد که موضوع رشتههای این علوم را با تمام جنبههاى اصلى، فرعى و وابسته به شکلى نظام یافته و به قصد ذخیره و بازیابى اطلاعات و مدارک و مقاصد جنبى دیگر عرضه کند.