اسماعیل امینی، شاعر و مدرس ادبیات کشورمان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) اظهار کرد: مهمترین مشکل حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت این است که فرهنگ را با مسایلی نامرتبط با این مقوله مخلوط میکنیم.
وی ادامه داد: از دریچه اداری و سیاسی نباید کار فرهنگ را پیگیری کرد. چون این مقوله عامتر و فراگیرتر از سیاست و اقتصاد است و این موضوع نباید در کار فرهنگی در اولویت قرار گیرد.
اسماعیلی بیان کرد: ترویج فرهنگ نباید متولی خاصی داشته باشد؛ چون متولی آن خود مردم هستند. مسئولان باید بیمنت حمایت کنند و انتظار دخالت نداشته باشند.
وی به برپایی اقامه عزای حسینی(ع) در ماه محرم اشاره کرد و افزود: وقتی محرم میشود چه کسی دستور برپایی هیئتها را میدهد؟ هیئتها خود به خود تشکیل میشوند. چه کسی دستور میدهد برای امام حسن(ع) گریه کنند، کدام بخشنامه میگوید؛ از این رو ما فقط باید حمایت کنیم.
این شاعر حوزه دفاع مقدس اشاره کرد: فرهنگ شهادت را باید به قالبهای هنری تبدیل کرد. هنر با نفوذترین وسیله برای انتقال مفاهیم فرهنگ است. فرهنگ ایثار و شهادت وقتی در قالب هنری بیاید در یادها و اذهان میماند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اقداماتی که در راه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت انجام میگیرد این است که این ارزشها را تبدیل به آموزه کنیم و در بخش تعلیم و تربیت بگنجانیم.
امینی عنوان کرد: لازم نیست شعار دهیم؛ کافی است نوع نگاهمان را به تعلیم و تربیت تغییر دهیم. هماکنون تمام نگرانیها برای کنکوراست. وقتی این نگرانی وجود دارد، دیگر هیچ دغدغهای برای اخلاق باقی نمیماند. متأسفانه تمام ایدهآل و نگرانی مدرسه و فضای تعلیم و تربیت ما به کنکور برمیگردد.
وی افزود: مدرسه، شخصیت فرزندان ما را میسازد. تمام مدرسههای ما و تبلیغات و افتخاراتشان این است که ما فلان قدر قبولی کنکور دادیم. حتی معلم تربیت دینی هم به همین موضوع فکر میکند و این فاجعه است. با تلاش در راه تربیت رتبههای برتر کنکور، نمیتوان انسان ساخت.
امینی با اشاره به اینکه خانوادهها چارهای ندارند که تربیت را به دست مدارس بسپارند چون بسیار پرمشغله شدهاند، گفت: در گذشته با وجود اینکه سطح سواد مردم کم بود، مفاهیم ارزشی به خوبی به نسل انقلاب منتقل شد. در گذشته مدارس این طور نبود، معلم فقط انتقال دهنده تکنیک کنکور نبود و این معلمها بودند که اخلاق را یاد میدادند.
وی افزود: بسیاری از بزرگان در فضای پیش از انقلاب که ماهیت مبارزه وجود نداشت، به شغل شریف معلمی روی آوردند. کسانی مثل شهید رجایی، شهید بهشتی و دیگران. چون میدانستند اگر قرار است تغییری در جامعه رخ دهد از طریق مدرسه اتفاق میافتد.
این نویسنده دفاع مقدس ابراز کرد: همان نسلی که آن معلمهای خوب را پرورش دادند انقلاب را پدید آوردند. نسل معلمهای خوب انسانساز شد. الان که همه چیز دست خودمان است. مدرسه و معلم دست خودمان است، ولی متاسفانه ما آن شیوه را نتوانستیم پیاده کنیم. اخلاق و معنویت و تعلیم دین در سایه دغدغههای دیگر قرار گرفته است.