کد خبر: 1314300
تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۱
حبیب مهکام تأکید کرد:

لزوم بازبینی مستمر سیستم مدیریتی مؤسسات و خانه‌های قرآن

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: مهکام با اشاره به اینکه مدیریت مؤسسات و خانه‌های قرآن هر سال باید مورد بررسی و بازبینی قرار گیرد، گفت: طرح و برنامه آموزش قرآن در مؤسسات باید با شرایط روز منطبق باشد.

حبیب مهکام، داور بین‌المللی مسابقات قرآن و پیشکسوت قرآنی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا)، در رابطه با نحوه دریافت مجوز راه‌اندازی مؤسسات و مراکز قرآنی گفت: برای دریافت مجوز راه‌اندازی مؤسسه و یا خانه قرآنی ضروری است، مدرس قرآن و مدیر مؤسسه شرایط و صلاحیت لازم را از لحاظ علمی و اخلاقی دارا باشد، چرا که او امانت‌دار متعلمان است و قرآن‌آموزان ثمره مستقیم آموزش و پرورش او هستند.
وی در ادامه اظهار کرد: در اشعار حافظ می‌خوانیم که «مکن در این چمنم سرزنش به خود روئی/چنانکه پرورشم می‌دهند می‌رُویم»؛ یعنی فراگیر همانند خمیری است در دستان مربی و هرچه را که او آموزش می‌دهد فرا می‌گیرد، در نتیجه معلم دارای نقش مهمی در این زمینه است.
نهادینه شدن اساس برنامه‌های قرآنی بر محور ایفای مسئولیت الهی و انسانی
مهکام بیان کرد: اساس برنامه‌های قرآنی ـ مردمی، اصولا باید بر محور ایفای مسئولیت الهی و انسانی نهادینه شود و تفاهم و تعامل به‌گونه‌ای باشد که متعلمان و مخاطبان با اشتیاق کامل مجذوب و مجلوب کلام وحی و برنامه‌های قرآنی شوند.
این داور بین‌المللی قرآن  در ادامه تصریح کرد: سوق دادن فراگیران به‌سوی آیات الهی، نیازمند برنامه‌ریزی صحیحی است که مسئولان و مدرسان باید به آن توجه شایان داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه بی‌تردید مدیریت مؤسسات و خانه‌های قرآن هر سال باید مورد بررسی و بازبینی قرار گیرد تا طرح و برنامه آموزش قرآن با شرایط روز منطبق باشد، افزود: نیاز است در این زمینه از روش‌های منطقی در مسیر کمال استفاده شود، خاصه اینکه با بهره‌مندی از فرهنگ غنی قرآن می‌توان به انقلاب فرهنگی پرداخت و پاسخ نوجوانان و جوانان عزیز قرآنی و نیازهای روحی و روانی و علمی آنان را به‌صورت فراگیر تأمین کرد.
مهکام اظهار کرد: در نتیجه برای افزایش توان مدیریتی مدیران مؤسسات و مراکز قرآنی لازم است، راهکارهای نوینی پیش‌بینی شود، تا پاسخگوی به‌روز نیازمندی‌های آگاهانه و عارفانه این مدیران باشد.
استفاده از مدرسان جوان، صالح و کارآمد در مؤسسات قرآنی
وی در رابطه با استفاده از روش‌های سنتی در مؤسسات و مراکز سنتی گفت: ضرورت دارد در مؤسسات و مراکز سنتی قرآن تغییر‌ات مفید، مؤثر و چشمگیری داده شود، که یکی از راهکارهای مفید، استفاده از وجود مدرسان جوان، صالح و کارآمد است.
این پیشکسوت قرآن اظهار کرد: مدرسان جوان می‌توانند با آگاهی از دانش روز و با فکر مترقی به وضع موجود آموزش قرآن کشور سامان دهند. امام صادق(ع) نیز فرموده‌اند «عَلَیک بِالاحداثِ فَإنَّهُم اسرَعُ إلى کلِّ خَیرٍ»؛ نوجوانان را دریاب، که این گروه در پذیرش هر خوبى، بیشتر شتاب می‌کنند.( الکافى، ج 8 ، ص 93)
وی با اشاره به اینکه در آیه 13 و 14 سوره کهف نیز به نقش در مورد نقش جوان در جامعه اشاره شده است، در رابطه با منابع آموزشی مؤسسات قرآنی، افزود: در این ارتباط گزینش منابع آموزشی مفید، دارای اهمیت خاصی است، به‌دلیل اینکه شیوه‌های آموزشی هر روز تغییر پیدا می‌کند؛ یعنی روش‌های پنج سال قبل غالبا توان پاسخگویی به نیاز مخاطبان را در شرایط امروز ندارد.
این پیشکسوت قرآنی در ادامه تصریح کرد: زیرا پذیرش فکری و مغزی فراگیران با در نظر گرفتن ترقیات روز، مطالب جدیدی را خواستار است و با توجه به اینکه  هدف آموزش جذب و جلب رضایت خاطر و قناعت وجدان فراگیران است، باید در گزینش منابع آموزشی دقت لازم صورت گیرد.
مهکام در رابطه با دلایل گریز قرآن‌آموزان از ادامه آموزش بیشتر گفت: در مورد دلایل گریز قرآن آموزان از ادامه آموزش بیشتر می‌توان به تنوع سرگرمی‌ها و مشغولیت‌ها در محیط خانواده به‌ویژه سریال‌های تلویزیونی، عیب و نقص در روش‌های آموزش قرآن، تشویق نکردن پدر و مادران قرآن‌آموزان و یا بی‌تفاوت بودن آنان و یا  قرآنی نبودن برخی از والدین اشاره کرد.
ادامه دارد ...

captcha