حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآنی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با راهکار گذر از وضعیت اجرایی سنتی در مؤسسات سنتی، گفت: نمیتوان گفت به صورت صد درصد شیوههای سنتی غلط است، زیرا قریب به اتفاق کسانی که در حوزه قرآن فعالیت میکنند با شیوههای سنتی آموزش دیده و رشد کردهاند.
وی در ادامه بیان کرد: با توجه به رشد تکنولوژی و ایجاد شیوههای نوین در جامعه علیالخصوص حوزههای فرهنگی و رقابت مؤسسات قرآنی با هجمههای فرهنگی دشمن، ضرورت ایجاب میکند تا این مراکز از روشهای نوین آموزشی غافل نمانده و خود را همگام با رشد تکنولوژی به روز کنند.
محمدی با تأکید بر اینکه شیوههای نوین مؤسسات قرآنی را از محدودیتهای فیزیکی رها میکند، افزود: در فضای مجازی در آن واحد میتوان میلیونها نفر را تحت آموزش قرار داده و در اقصی نقاط دنیا از طریق آموزش مجازی فعالیت خود را انجام دهند.
نحوه گزینش منابع آموزشی؛ مهمترین عامل ماندگاری فراگیران در کلاس
وی در رابطه با نحوه تدوین و گزینش منابع آموزشی بیان کرد: یکی از مهمترین عاملهای ماندگاری فراگیران منابع آموزشی است و اگر این منابع به نحوی انتخاب و چیدمان شود که برای مخاطب جذابیت داشته باشد و نیاز به این منابع در مخاطب ایجاد شود، قطعا مخاطب در کلاس ماندگار خواهد شد.
مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآنی افزود: زمانی فرد از سیستم آموزشی جدا میشود، که احساس کند نیازی به آن مطالب ندارد، که اغلب این احساسها نیز کاذب است و نیاز است تا مربیان با استفاده از توانمندیهای خود این ضرورتها را در مخاطبان ایجاد کنند و با انتخاب هوشمندانه و صحیح این احساس نیاز را به طور منظم پاسخ دهند.
مربیان مهمترین عامل عملیاتی کردن تمام راهبردهای فرهنگی کشور هستند
وی با اشاره به نقش مربیان اظهار کرد: مربیان مستقیمترین و نزدیکترین فرد به مخاطب هستند و بلاواسطه با مخاطب ارتباط برقرار میکنند. این گروه مهمترین عامل عملیاتی کردن تمام راهبردها فرهنگی کشور هستند و استراتژیهای لازم آموزشی از طریق این مربیان به مخاطبان منتقل میشود.
محمدی در ادامه بیان کرد: اگر این مربیان که شاید علیالظاهر یک حلقه کوچک از این زنجیره هستند، وجود نداشته باشند، نمیتوان مفاهیم و مبانی فرهنگی را به مخاطبان انتقال داد، در نتیجه میتوان گفت آخرین و مهمترین حلقه این زنجیرهی ارسال پیام و آموزش قرآن به مخاطبان، مربیان هستند.
وی در ادامه در رابطه با جایگاه تشویق در آموزش قرآن گفت: مهمتر از مقوله تشویق، جذابیاتی است که مربیان با انتخاب منابع آموزشی در فراگیران ایجاد کرده و با توجه به نیازهای موجود در فراگیران به آموزش و آموزههای قرآنی میپردازند.
تعدد مؤسسات قرآنی در کشور ضروری است
مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآنی با اشاره به تعدد مؤسسات قرآنی در کشور اظهار کرد: برای آموزش آحاد مردم در اقصی نقاط کشور راهی جز تعدد مؤسسات قرآنی نیست، در نتیجه تعدد مؤسسات قرآنی در کشور ضروری است، تا با این تعدد بتوان نیاز قرآنی اکثر مناطق کشور را پاسخگو بود.
وی در ادامه افزود: اما اگر منظور از تعدد، تعدد متولیان قرآنی است، این تعدد به ضرر مؤسسات قرآنی بوده و باعث میشود تا مؤسسات در اثر این تشتت روز به روز ضعیفتر شوند.
محمدی در پایان بیان کرد: هم تعدد و هم تقویت مؤسسات قرآنی ضروری است، زیرا مؤسسات با تعدد خود میتوانند نیاز قرآنی تمام مناطق قرآنی را جوابگو باشند، اما باید توجه داشت که علاوه بر تعدد، این مراکز ایجاد شده باید تقویت شوند تا بتواند به فعالیت خود ادامه دهند، در نتیجه نیاز است، تا هم گستره پراکندگی مؤسسات از نظر کیفی افزایش پیدا کنند و هم مؤسسه توانمندی این امر را داشته باشد تا مخاطبان خود را از نظر کمی تحت پوشش قرار دهد.