حجتالاسلام رضا خدری، مدیر حوزه علمیه استان بوشهردر گفتوگو با خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در بوشهر، طی سخنانی درباره علت تأکید ائمه(ع) بر بزرگداشت مجالس حسینی اظهار کرد: موضوعی که باعث شده اهل بیت(ع) تأکید فراوانی بر احیای مجالس حسینی داشته باشند، این است که این مجالس باعث احیای دین میشود.
مدیر حوزه علمیه استان بوشهر در ادامه افزود: دین و معارف آن در مجالس امام حسین(ع) در طول تاریخ تبیین شده و اکنون این حقیقت به ما رسیده و اگر مجالس چنین نبود، قطعاً آن عزتمداری و عزتمندی که ایران اسلامی دارد را نمیتوانستیم داشته باشیم و همانند بقیه امتها با توجه به اینکه شیعه همیشه در طول تاریخ در یک اقلیت بوده و گروههای اقلیت خیلی زود سرکوب میشدند با سرکوبهای خشن حکومتهای جور مواجه میشدیم.
وی گفت: علیرغم اینکه شیعه در طول تاریخ در اقلیت بود، اما ماندگاری پیدا کرد و در حال حاضر هم حرف اول را در بین همه گروههای مذهبی در دنیا میزند به طوری که ما همین امروزه در رسانهها شاهد جلوههای حضور شیعه در عرصه جهانی و بینالمللی هستیم و این قطعاً مرهون مجالس عزاداری اهل بیت(ع) به ویژه عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) است.
خدری ادامه داد: به تعبیر دیگری میتوانیم بگوییم که مجالس حسینی که شورآفرین است، به همراه شعور و آگاهی که به مخاطب میبخشد یک موتور محرکه برای دینداری است و یکی از علتهای تأکید ائمه دین بر احیای مجالس هم همین است.
مدیر حوزه علمیه استان بوشهر با بیان اینکه در بسیاری از موارد آگاهی وجود دارد اما عمل نیست، ابراز کرد: به طور مثال یک پزشک آگاهی دارد که کشیدن سیگار برای او مضر است اما خودش نیز سیگار میکشد در واقع آگاهی دارد ولی به آن عمل نمیکند یا شاید انگیزه و محرکه عمل به آن را ندارد.
خدری افزود: در مجالس امام حسین(ع) علاوه بر آگاهیهایی که ایجاد میشود، شور و معنویتی که مخاطبان و شرکتکنندگان در عزای حسینی کسب میکنند نیز باعث میشود که یک علاقه، پیوند و محبتی که بین شخص با امام حسین(ع) و اهل بیت(ع) به وجود آید و باعث شود هرچه که اولیای دین میفرمایند خیلی راحتتر بپذیرد و به آن عمل کند.
وی در ادامه به روایتی در همین مورد اشاره و اظهار کرد: ائمه معصومین(ع) به بعضی از اصحاب میفرمودند «اتجلسون و تحدثون؟» آیا شما مجلس میگیرد و گفتوگو میکنید؟ آیا احادیث ما را بیان میکنید؟ وقتی جواب میدادند که ما این چنین مجالسی داریم، امام معصوم(ع) میفرمود «این مجالس را داشته باشید و ادامه بدهید زیرا با این کار امر ما را احیا میکنید».
خدری خاطرنشان کرد: هر ساله مجالس حسینی یک شارژ معنوی به جامعه میدهند که اگر این مجالس نبود معنویت در جامعه روز به روز کمرنگتر میشد.
استاد حوزه و دانشگاه گفت: حضور در برنامههای مختلف و مناسبتهای مذهبی جلوهای برای نشان دادن وحدت و همدلی در جامعه است و انتظار میرود که این مهم بیش از پیش تقویت شود.
مدیر حوزه علمیه استان بوشهر به اهمیت واقعه عاشورا اشاره کرد و گفت: اهل بیت و امام حسین(ع) مصداق کامل آیه تطهیر و مودت هستند و قرآن بدون کربلا و کربلا بدون قرآن شناخته و معنا نخواهد شد.
وی عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) و حماسه عاشورا را مانند نمایشگاهی با دو غرفه دانست که در یک غرفه آن تمام فضائل و خوبیها و زیباییها همچون ایثار، شجاعت، شهادت، غیرت، وفا، صبر و... و در غرفه دیگر آن نیز تمام رذائل و بدیها از قبیل ذلت، زبونی، بیوفایی، بیغیرتی و... به نمایش گذاشته شده است.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه مداحان تلاش نکنند تا با سرود و نوحه مردم را به گریه وادار کنند، افزود: حادثه عاشورا فقط به گریه نیست بلکه باید اهدف واقعی این قیام را برای مردم آشکار کرد.
خدری استفاده از ابزار موسیقی در مراسم عزاداری محرم را بدعت و خرافه دانست و گفت: استفاده از این ابزار و وسایل نوعی خدمت به دشمنان اسلام است.
وی بهترین شیوه و الگوی عزاداری سیدالشهدا(ع) را همان سیره و روش ائمه اطهار(ع) و علمای دین عنوان و تصریح کرد: برپایی مجالس سوگواری، تشویق شاعران به مدیحهسرایی، یادآوری مصائب آن حضرت، گریستن، بیان اهداف قیام سیدالشهد(ع)، ذکر تاریخچه کربلا و تحلیل فرازهایی از آن و پخش پوسترهای پرمحتوا از مواردی است که در عزاداری سیدالشهدا(ع) باید مدنظر قرار گیرد.
استاد حوزه و دانشگاه همچنین، اضافه کرد: مکتب عاشورا دارای درسهای فراوانی است و قیام اباعبدالله الحسین(ع) تنها برای گریه نیست بلکه برای استفاده از درسهای فراوان آن است.
وی با اشاره به این مطلب که حادثه عاشورا ابعاد منحصر به فرد و گستردهای دارد که با گذشت قرنها هنوز به آن پرداخته نشده است، اظهار کرد: یکی از رسالتهای مداحان و دستاندرکاران هیئتهای مذهبی این است که ابعاد ناشناخته را برای مردم و به ویژه جوانان تبیین کنند.
خدری در بیان ویژگیهای عزاداری سنتی نیز اظهار کرد: بصیرت مهمترین و برجستهترین ویژگیهای قیام عاشورا است و به همین دلیل است که بعد گذشت سالهای بسیار همچنان عاشورا مورد توجه همه مسلمانان است.
وی بصیرت را عامل اصلی پیروزی امام حسین(ع) و یاران وی در حماسه عاشورا عنوان کرد و افزود: پرچمداران این نهضت نیز با بصیرت شناخته و شناسانده میشوند.
این استاد حوزه و دانشگاه به شرایط و ویژگیهای مراسم و عبادات در ماه محرم اشاره و اظهار کرد: باید تلاش شود که مراسم و برنامهها در شأن این ماه باشد و به انحراف کشیده نشود.
مدیر حوزه علمیه استان بوشهر با بیان اینکه ایجاد ترافیک در برپایی دستههای عزاداری و یا حرکت دستههای عزاداری در ساعات پایانی شب نیز از منکرات است، گفت: ایجاد ترافیک و مزاحمت برای مردم از منکرات است که باید در ایام محرم از آن پرهیز شود.
وی با اشاره به این مطلب که نباید به صورت بازاری وارد عزاداری حسینی شد، خاطرنشان کرد: فضلفروشی و خودفروشی در عزاداری حسینی جایی ندارد و باید در این حرکت بزرگ دینی و مذهبی تأثیرگذار باشیم.
این استاد دانشگاه و حوزه تصریح کرد: نباید در عزاداری حسینی خرج بدهیم بعد در بازار با گرانفروشی و یا احتکار و یا اینکه اجناسی را با قیمت ارزان خریدهایم و در شرایط فعلی که نرخها افزایش یافته به قیمت روز بفروشیم این مسایل با فرهنگ حسینی فاصله دارد.
خدری با اشاره به برخی آیات قرآن، تصریح کرد: حضور در مراسم و مجالسی که در ماه محرم برگزار میشود مهم است و این عشق و ارادت به امام حسین(ع) و ماه محرم باید نشان داده شود.
کارشناس علوم دینی بیان کرد: زنده شدن اسلام و احیای احکام اسلامی از کارکردهای قیام عاشورا بود و به همین دلیل بعد از عاشورا، شاهد قیامهایی گوناگونی هستیم که سنت متروک شده جهاد را در بین مسلمانان زنده کرد و احساس مسئولیت نسبت به جامعه اسلامی را جان دوباره بخشید.
مدیر حوزه علمیه استان بوشهر یکی دیگر از کارکردهای قیام عاشورا را جدا کردن حق از باطل عنوان کرد و گفت: بعد از قیام اباعبدالله الحسین(ع)، وضع جامعه شفاف شد و تکلیف جامعه اسلامی در برخورد با حاکمان فاسد که خلافت اسلامی را به حکومت درباری و عیاشی تبدیل کرده بودند، روشن شد.
وی با تأکید بر عبرتگیری از قیام عاشورا برای زندگی امروز بیان کرد: تاریخ دچار تغییر ظاهری میشود اما چارچوبها و فتنهها همان است که در حافظه تاریخ ثبت شده است.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه ولایتمداری از مهمترین عللی بود که قیام عاشورا را رقم زد و این اهمیت شناخت رهبر در جامعه را نشان میدهد، مبلّغان وظیفه دارند با استفاده از ظرفیتهای قیام عاشورا، وضعیت جامعه کنونی را روشن و جنبههای سیاسی عاشورا را بیان کنند.
خدری با بیان اینکه ماجرای کربلا شبیه فصل بهار است که حیات مجدد آدمی را به دنبال دارد، اظهار کرد: نباید امام حسین(ع) را در نوحهها آنقدر درمانده نشان دهیم که برای یک قطره آب و رفع تشنگی و یا گرسنگی قیام کرد بلکه قیام عاشورا بالاتر از تشنگی و گرسنگی است.
استاد حوزه و دانشگاه، اقامه نماز اول وقت و توجه به امر به معروف و نهی از منکر را از اهداف اصلی قیام عاشورا دانست و گفت: امام حسین(ع) برای نماز شهید شد و باید برای ترویج نماز در جامعه تلاش و حرکت کرد.
مدیر حوزه علمیه استان بوشهر در پایان خاطرنشان کرد: باید وعاظ عزاداریهای حسینی نیز با در نظر گرفتن ظرفیت مجالس به سخنرانی بپردازند و از طولانی کردن سخنرانیها خودداری کنند.
خبرنگار: حامد فکوری