مهدی امیدیان، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی لرستان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با این که سطحبندی مؤسسات قرآنی چه تأثیری در سرعتبخشی ورود قرآنآموزان به مرحله کسب مهارتهای تخصصی قرآن دارد، گفت: سطحبندی مؤسسات قرآنی فضا را برای رقابت بین مؤسسات فراهم میکند و مؤسسات از حالت سکون خارج میشوند؛ مراکز قرآنی برای ارتقای بیشتر و ماندن در سطح بالا نیازمند تلاش مضاعف هستند و هر جا که پیشرفتی ایجاد شود، یقیناً بحث تخصصی شدن فعالیتها بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.
وی درمورد این که سطحبندی فعالیتهای مؤسسات قرآنی باید براساس چه اصولی صورت پذیرد، اظهار کرد: بحث سختافزاری و نرمافزاری در تعیین سطح مؤسسات قرآنی باید مد نظر قرار گیرد و فضاهای آموزشی بهنوعی در نظر گرفته شود که مؤسسات از لحاظ امکانات و تجهیزات در وضعیت مناسب قرار گیرند.
امیدیان با اشاره به تأثیر سطحبندی مؤسسات قرآنی بر فضاسازی قرآن و تقویت معلمان و مدرسان قرآن، عنوان کرد: سطحبندی مؤسسات قرآنی موجب میشود که در مربیان قرآن از نظر علمی جهش ایجاد شود و همچنین عامل مهمی برای تلاش بیشتر مربیان بهمنظور حضور در مؤسسات برتر خواهد شد.
وی با اشاره به تأثیرسطحبندی مؤسسات قرآنی بر روند شناسایی مراکز قرآنی، بیان کرد: مؤسسات قرآنی در کل مردمی بوده و به دنبال این هستند که پیشرفت را در کارهای خود احساس کنند و دیده شوند، بنابراین سعی میکنند از توانمندی و ظرفیتهایی که دارند به نحو احسن بهرهبرداری کنند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی لرستان در ادامه افزود: شناسایی مراکز قرآنی میسرنمیشود، مگر اینکه مراکز قرآنی ملزم به گرفتن مجوز از سازمانهای مربوطه شوند؛ مؤسسات برای اجرایی کردن توانمندیهای خود نیاز دارند که پله پله پیش روند، بنابراین باید چرخهای این مراکز را به حرکت در آورد، یعنی یک حالت مسابقهای ایجاد شود تا توانمندی مؤسسات نمایان شود.
وی درباره این که برگزاری مسابقات قرآنی چه تأثیری در مشخص شدن سطوح آموزشی مؤسسات قرآنی دارد، اظهار کرد: برگزاری مسابقات قرآنی از جمله پارامترهایی است که به سطحبندی مؤسسات قرآنی کمک میکند؛ مؤسسات وجود دارند که قرآنآموزان آنها در مسابقات بینالمللی، استانی و شهرستانی شرکت میکنند و هدف از این کار این است که ظرفیت تخصصی مؤسسات مشخص شود.
امیدیان تصریح کرد: بحث مسابقات نیز یکی از بحثهای تخصصی مؤسسات قرآنی محسوب میشود؛ مؤسسهای توانمند است که بتواند در بحث تخصصی ورود پیدا کند و مسابقات از اهم فعالیتهای قرآنی است، چون با توجه به رتبههایی که در مسابقات بهدست میآید، ظرفیت تخصصی مراکز قرآنی را بهروز میکند و توانمندی مؤسسات اجرایی میشود.
وی افزود: با برگزاری مسابقات قرآن، کارشناسان و صاحبنظران میتوانند به نحوه اجرای دورههای آموزشی و برنامههای مؤسسه نظارت کرده و نظرات خود را بیان کنند و بالطبع ضعفها و نقاط قوت مراکز قرآنی مشخص میشود.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی لرستان با اشاره به نقش فعالیتهای پژوهشی در سطحبندی مؤسسات قرآنی، بیان کرد: یقیناً مؤسسات در بحث آموزش، پژوهش و تبلیغ علوم دینی میتوانند نقش مؤثری داشته باشند و تمام این موارد در کنار هم معنا مییاد و مؤسسهای میتواند موفق باشد که تمام پارامترها را دارا باشد و در بحث سطحبندی هم باید به این سه مورد توجه شود.
وی با اشاره به ضرورت و چالشهای سطحبندی مؤسسات قرآنی، تصریح کرد: چون مؤسسات مردمی هستند، عمده مشکل این مراکز، بحث سختافزاری است و اکثر افرادی که در این بحث ورود پیدا میکنند از تخصص کافی برخوردار نیستند، لذا در حال حاضر اکثر مؤسسات در سطح 3 قرار دارند، زیرا الویت کار مؤسسات، فراهم شدن فضای آموزشی مراکز قرآنی است.
امیدیان درمورد این که سطحبندی مؤسسات قرآنی نیازمند پشتیبانی و راهنمایی مناسب از سوی چه مراکزی است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بین دستگاههای قرآنی، موازیکاری وجود دارد و برای اینکه مؤسسات قرآنی به شکل صحیح مورد حمایت قرار گیرند و به نحوه فعالیت آنها نظارت شود، باید متولی واحدی که قدمت و تخصصی کافی داشته باشد بحث حمایت و نظارت مؤسسات قرآنی را بر عهده گیرد.