به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم با اشاره به اهمیت امر به معروف و اقامه نماز در نهضت عاشورا، گفت: در جامعه از نقش افراد غافل نشویم اگر یک ورزشکار در میدان بازی در برابر چشم دیگران از خدا یاد کرد، اگر یک دانشگاهی در کلاس درس را قطع کرد و به نماز اول وقت ایستاد، اگر راننده تاکسی وقت نماز اذان را از بلندگوی تاکسی پخش کرد و ... فرهنگ نماز اول وقت به عنوان بهترین معروف ترویج میشود.
وی بیان کرد: براساس آیه 41 سوره حج امر به معروف یک موعظه عاجزانه در برابر خلافکار نیست بلکه مأموریتی از موضع قدرت است به ویژه منکرات بینالمللی، کسالت، بیحالی و ترس، از امراض و آفاتی است که در دعاها از آنها به خداوند پناه برده میشود. طبق آیه 152 سوره آلعمران یکی از دلایل شکست مسلمانان در جنگ احد سستی آنان بود. قدرت مسلمانان در سایه وحدت و اطاعت از رهبری عادل، شجاع و بصیر و داشتنی تخصصهای گوناگون و هوشیاری همه مردم پیدا میشود.
مدیر کانون نویسندگان نماز استان قم عنوان کرد: جامعه قرآنی نسبت به هم محبت دارند و حتی طبق آیه 9 سوره حشر در شرایط سخت دیگران را برخود ترجیح میدهند، مثل استقبال انصار مدینه از مهاجرین مکه. امر به معروف برکت اقتصادی هم دارد زیرا کمفروشی باعث قحطی، عدم پرداخت زکات باعث بیبرکتی، بیوفایی و پیمانشکنی باعث غلبه دشمن و قطع صلهرحم باعث افتادن اموال به دست نااهلان میشود. امر به معروف و اقامه نماز در مداری به وسعت تمام دین در حرکت است به طور مثال اگر در موضوع خمس و زکات تذکرات پی در پی نباشد، انگیزه برای پرداخت خمس کمرنگ یا از بین میرود. همین تابلوی ساده در جاده با تذکر و هشدار و اعلام خطر و کنترل تعیین سرعت جلو دهها و صدها حادثه تلخ را میگیرد.
وی افزود: امر به معروف و نهی از منکر نوعی انتقام از دشمن ظالم و ستمکار است زیرا گرفتن حق نیاز به آگاهی، قدرت، اراده، وحدت، شجاعت و تبلیغات دارد که با تذکر، حمایت و تشویق حاصل میشود. امر به معروف حمایت از نیکوکاران و استخوانی در گلوی خلافکاران است.
این مقام مسئول در تشریح مراحل امر به معروف، متذکر شد: اول اینکه انسان قلباً از اینکه معصیت خدا شود ناراحت باشد و از کار خلاف متنفر باشد. حتی افراد ناتوان، لال، نابینا و بیپول نیز باید قلباً از گناه متنفر باشند. مرحله دوم آمر به معروف با اشاره یا زبان شیرین و با محبت و دلسوزی نه ترحم و تحقیر به خلافکار واقعی نه براساس خلافی که حدس و گمان برده هشدار دهد و به خوبیها سفارش کند(سوره ففصلت آیه 33).
حجتالاسلام لطفیان افزود: مرحله سوم نیز اینکه اگر با زبان و بیان اثر نکرد با قدرت فریاد و تهدید جلوی خلاف گرفته شود. گاهی ممکن است ناله و طومار و تقاضای دسته جمعی اثر داشته باشد، گاهی تذکر شخص دیگر، اگر اثر دارد باید آن شخص را وادار به گفتن و موضعگیری در برابر خلافکار کنیم. زمان و مکان هم در امر به معروف اثر دارد. در تفریح، اردو و مهمانی آمادگی حرف شنوی بیشتر است. مهمترین معروفها جلوگیری قاطع از بدعتها، انحرافات فکری، علمی و سیاسی جامعه است. راه اهل بیت(ع) راه رفاه، لذت و خوشگذرانی با بیتوجهی به محرومان نیست. امام حسین(ع) و قیام عاشورا به ما آموخت که فرد باید فدای مکتب شود نه مکتب فدای فرد.
وی یادآور شد: فضاسازی در امر به معروف یک ارزش است مثلاً هر کسی که به تنهایی مشغول نماز میشود، مستحب است که اذان بگوید. هرچند که شنوندهای وجود نداشته باشد تا برای برپایی نماز بشتابد. ولی شما باز هم باید بگویید «حی علی الصلاة» نهی از منکر حداقل نمیگذارد گناهکار جسورتر و مسلمانان عقبنشینی کند و نمیگذارد لااقل گناهکار با خیال راحت گناه کند. با ایجاد دلهره با نهی از منکر، عرصه را بر گناهکار تنگ میکند.
کارشناس مرکز تربیت مربی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم بیان کرد: اسلام به ما سفارش کرده است که به گناهکار با قیافههای گرفته و عبوس نگاه کنید تا او خود را نزد شما منفور ببیند، بنابراین حداقل لازم است کام گناهکار آگاه را تلخ کنیم. امر به معروف گامی به سوی خودسازی است زیرا تلقین به خود، اعلام موجودیت و نشانه بیداری، شناخت و تعهد است. با اینکه ممکن است سخن امروز من در شنونده اثر نکند، ولی پاداش اخروی آمر به معروف همچنان ثابت است. اگر برای رضای خدا به سوی مسجد رفتید پاداش جماعت خواهید داشت، هرچند در مسجد بسته باشد. اگر شاگردی به درس معلم توجه نکرد حقوق معلم لطمهای نمیبیند. امر به معروف تمرین روحیه جرأت و حفظ روحیه جرأت است و احیای سرمایههای درونی برای پذیرش امر به معروف و نهی از منکر امری ضروری است.
وی عنوان کرد: بهترین اهرم و وسیله امر به معروف، عقیده به مبدأ و معاد است. اگر انسان معتقد باشد این جهان که خانه بزرگی است صاحبی همچون خداوند و حساب و کتابی همچون قیامت دارد و تمام کارهای او ثبت، ضبط و کنترل میشود و حتی بر افکار و نیات او ناظری نظارت میکند همین ایمان او را تبدیل به یک انسان متقی میسازد اما انسانهای بیتفاوت همچون ریختنی سطل آب در چاه خشک است که قوانین، تبصرهها و جریمهها هم در او اثر نمیکند.
مدیر کانون نویسندگان نماز استان قم تأکید کرد: ایمان، اقامه نماز، مسجد محوری، تلاوت قرآن، رزق حلال و عشق به خانواده همچون جوشش آب در درون چاه است که خود به خود، انسان را از مفاسد باز میدارد. علم به خدا اگر آگاهانه، خالصانه و عاشقانه همراه با یاد خدا و عمل و توجه نباشد کارایی زیادی نخواهد داشت، حتی غذایی که میخوریم باید گوشت حیوان ذبح شده با نام خدا باشد. آمیزش جنسی با همسر با «بسم الله» باشد، سوار شدن به اتومبیل، قطار، هواپیما و هر وسیله نقلیه، پوشیدن لباس، خواندن نامه، شعر و ... همگی باید با نام خدا باشد
حجتالاسلام لطفیان در پایان یادآور شد: پدران و مادران باید با خواندن روزانه قرآن کریم الگوی شایستهای برای فرزند خود باشند، کودکان احترام به قرآن و کوشش در راه آشنایی با آن را از ما میآموزند و در عمل علاقه به نماز و مسجد، محبت به خدا، مهربانی به مردم و اخلاق و رفتار اسلامی را به اطرافیان خود بیاموزیم. همان طور که همه ما خواندن نماز و روزه گرفتن را به صورت عمل از خانواده آموختهایم، کسب مهارت خواندن قرآن نیاز به استمرار تکرار و تمرین دارد.