آیتالله سیدمصطفی محققداماد، اسلامپژوه و استاد فلسفه و سیاست در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) در خصوص کتاب «فاجعه جهل مقدس» خود گفت: این کتاب جلد سوم از سلسله گفتارهای روشنگری دینی است. در این کتاب، اکثر سخنرانیهایی که در ایام محرم و صفر به مناسب واقعه عاشورا در سالن اجتماعات مرکز نشر علوم اسلامی ایراد شده، جمعآوری شدهاست.
وی افزود: یکی از سخنرانیها تحت عنوان «فاجعه جهل مقدس» بود که عنوان آن بر کل کتاب گذاشتهشد. تمام سخنرانیهای جمع شده در این کتاب با محوریت جهل به عنوان آن چیزی که باعث حادثه عاشورا شد، است. در این واقعه فقط پدیدههای مادی و انگیزههای قدرتطلبی عاملی که افراد را به جنگ با سیدالشهداء(ع) فرستاد، نبودند و جهل و کجاندیشی آن هم از نوع دینی، از علل وقوع عاشورا بود.
انواع جهل
رئیس گروه علوم و معارف اسلامی فرهنگستان علوم ایران، با اشاره به اینکه در این کتاب مباحث پیرامون جهل است، ادامه داد: جهل نبود علم در موجوداتی است که استعداد دانایی را دارند و میتوانند آن را به دست آورند. جهل دو دسته است، یکی جهل بسیط و دیگری جهل مرکب، جهل بسیط آن دسته از جهل است که انسان نمیداند، لیک بر نادانی خویش واقف است و میداند که نمیداند برای همین فرد به دنبال علمآموزی میرود و آن را برطرف میکند، اما جهل مرکب آن است که انسان چیزی را نداند و بر نادانی خویش نیز نادان باشد و خود را آگاه بپندارد.
وی در خاتمه گفت: بحث کتاب «فاجعه جهل مقدس» این است که جهل انواع مختلفی دارد، ولی یکی از جهلها آن است که صبغه دینی دارد و بر اساس نادانی از دین صورت میگیرد. جهل مرکب اگر از نوع دینی باشد، فرد احساس میکند آنچه که توهم دانستن آن را دارد، دارای هالهای قدسی است و در نور احاطه شدهاست. شاهد آن هم همین واقعه عاشوراست. این جهل دینی و جهل مقدس همچنان وجود دارد و باعث فجایعی به اسم دین میشود که نمونههای آن را در انفجارهایی که در عراق یا جاهای دیگر به نام دین صورت میگیرد، میبینیم.
یادآور میشود، کتاب «فاجعه جهل مقدس» که مشتمل بر 287 صفحه است، با شمارگان 1000 نسخه و به قیمت 12000 تومان، توسط مرکز نشر علوم اسلامی در اختیار خوانندگان قرار گرفته است.