کد خبر: 1321273
تاریخ انتشار : ۰۲ آذر ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۱
مرادخانی اعلام کرد:

بازنگری جدی در برگزاری جشنواره‌های دولتی از سوی معاونت هنری ارشاد

گروه هنر: معاون هنری ارشاد در نخستین نشست رسانه‌ای خود گفت: لزومی در برپایی بسیاری از جشنواره‌هادیده نمی‌شود و معاونت هنری درصدد است که زین پس جشنواره دولتی برگزار نکند.


به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نخستین نشست رسانه‌ای علی مرادخانی، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از ظهر امروز شنبه 2 آذر در سالن انتظار تالار وحدت برگزار شد.



علی مرادخانی در ابتدای این نشست با اشاره به اینکه کلیه مسائل مربوط به حوزه تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی از جمله فعالیت‌های حاکمیتی این معاونت محسوب می‌شود گفت: معاونت هنری ارشاد در کنار این مسئله اداره مؤسسات و بنیادهای فرهنگی و هنری همچون بنیاد رودکی را نیز به عهده دارد.



باید نخست می‌دیدیم که در چه اوضاع و احوالی به سر می‌بریم



وی ادامه داد: از 11 شهریور سال جاری که عهده‌دار مسئولیت معاونت هنری ارشاد شدم تا به این لحظه تمام تلاش و کوشش من بر این بود تا بررسی همه‌جانبه به این نتیجه برسیم که در حال حاضر از نظر اوضاع و احوال هنری و ساختار اداری آن در چه جایگاهی قرار داریم و بر ما چه گذشته است و با این شرایط چه خواهد گذشت.



معاون هنری ارشاد تصریح کرد: تنها با بررسی شرایط حاکم است که می‌توانیم مختصات خود را پیدا کرده و حوزه مسئولیتی خود را از نظر وضعیت اداری، نحوه بودجه بندی مجموعه کارها و کیفیت سنجی اجرای آنها عملی کنیم که به شکل اجمالی باید بگویم که از زمان تصدی من بر این مسئولیت مجموعه‌ای از جشنواره‌های تئاتری همچون خیابانی، آئینی و سنتی و ... به انجام رسیده اند اما همین جا پرسشی پیش می‌آید و آن اینکه اساساً جشنواره‌ها و برگزاری آنها تا چه اندازه تأثیرگذار در روند کمی و کیفی تولیدات هنری بوده‌اند؟



با 12 میلیارد تومان باید همه جشنواره‌های فجر را برگزار کنیم



مرادخانی در ادامه گفت: چیزی که واقعیت دارد اینکه جشنواره‌های فجر به سرعت در حال فرا رسیدن هستند و باید با شرایط کنونی متأثر از کسری بودجه تخصیص یافته به معاونت هنری ارشاد که رقم آن امسال گویا قرار است چیزی در حدود 12 میلیارد تومان باشد، این جشنواره‌ها را برگزار کرد در حالی که همگان به خوبی می دانیم که این بودجه حتی کفاف برگزاری جشنواره‌ای همچون تئاتر فجر را نمی‌دهد چه برسد به اینکه خواسته باشیم همه جشنواره‌ها را با آن برگزار کنیم.



معاون هنری ارشاد تأکید کرد: اساس ایجاد و برگزاری جشنواره زمانی است که اقبال هنرمندان از یک جریان هنری بسیار است اما چون برنامه‌ای مدون در دست مسئولان نیست لذا سعی می‌کنند جریان تولید و فعالیت هنرمندان را در قالب جشنواره ساماندهی کنند؛ از این دست جشنواره‌ها زیاد داریم، مثلاً در حالی که برای هنرهای تجسمی بینال‌های متعددی برگزار می‌شود، به نظر من جشنواره برگزار کردن برای آن بی فایده است و هیچ نتیجه به غیر از تحمیل هزینه‌ای به بدنه هنری کشور نخواهد داشت.



نباید زین پس هیچ جشنواره‌ای دولتی برگزار شود



وی با اشاره به اینکه این مسئله از جمله بررسی‌های معاونت هنری در زمینه ماهیت جشنواره‌هاست گفت: به تحقیق در مورد بسیاری از این جشنواره‌ها لزومی در برگزاریشان دیده نمی‌شود و معاونت هنری در صدد است که زین پس جشنواره دولتی برگزار نکند به غیر از برخی جشنواره‌ها که لزوم برگزاری آن احساس می‌شود که همچنان باید از محل بودجه‌های دولتی برای آن هزینه کرد که مثلاً جشنواره «تئاتر صاحبدلان» از جمله آنهاست.



مرادخانی افزود: در حوزه موسیقی با معضلات زیادی دست به گریبان هستیم که از آن جمله می‌توان به تعطیلی ارکسترسمفونیک و همچنین ارکستر ملی اشاره کرد که باید برای آنها فکری اساسی صورت گیرد و البته احساس می‌کنم ارکستر سمفونیک با ارکستر ملی تفاوت‌های زیادی دارد چرا که در صورت ایجاد آن باید دائماً برنامه داشت، کار سفارش داد و این نیز باز نیاز به اختصاص بودجه کافی دارد.



وی گفت: در حوزه هنرهای تجسمی اتفاقات خوبی در این مدت نزدیک به سه ماه اتفاق افتاد، دیدار و تعاملی با انجمن گرافیک ایران به وجود آمد که البته جشنواره‌هایی نیز در این زمینه پیش‌بینی شده است و از نگارخانه‌های متعددی نیز دیدار کردیم  و در این عرصه از مجموع بررسی داشته‌ها و فعالیت هنرمندان می‌توان به این نتیجه رسید که نخست باید برنامه‌ای اساسی ایجاد کرد و در فضایی توأم با اعتماد و آرام شرایطی را فراهم کرد تا هنرمندان بتوانند به موقع به کارهای خود رسیدگی کنند.



نگرانی در مورد اقتصاد هنر همچنان بر فعالیت این بخش سایه انداخته است



مرادخانی تصریح کرد: همچنان نگرانی در زمینه اقتصاد هنر بر کل فعالیت‌های هنری و سیاستگذاری‌های آن سایه انداخته است و صندوق‌های ایجاد شده در این زمینه و برای کمک و مساعدت مالی به هنرمندان و مسئولان در این سالها بدهی‌های سنگینی از خود بر جای گذاشته‌اند و موجب بروز مشکلات عدیده و اساسی شده‌اند، در این مدت به اتفاق برخی از مدیران و با مساعدت و یاری آنها در تلاش هستیم که منشأ این شلختگی‌ها در زمینه‌ اقتصادی را ریشه‌یابی کرده و آنها را مرتفع سازیم.



وی به سال 90 اشاره کرد و گفت: این سال به زعم خیلی از دوستان مسئول و کارشناس سال شکوفایی هنری در طی چند سال اخیر بوده است اما ایجاد این بستر به منظور شکوفایی هنری نیز برای خود هزینه‌های پیش‌بینی نشده زیادی به دنبال داشته است؛ با ایجاد فضای جدید، نیروهای انسانی جدیدی نیز به خدمت گرفته شده‌اند و نتیجه اینکه بلافاصله پس از آمدن من بر سر کار ملاحظه شد که حدود 215 پرسنل در معاونت هنری بی‌مورد و خارج از ظرفیت موجود در این اداره مشغول کار هستند که پرداخت ماهانه حداقل 450 میلیون تومان حقوق به آنها، هزینه دیگری را به ما تحمیل می‌کرد و لذا از همان ابتدا در جهت تعدیل نیرو برآمدیم.



در زمینه ارکستر سمفونیک 450 میلیون بدهی داریم



مرادخانی با اشاره به اینکه از این زمان به مدت دوسال دیگر باید کار کنیم تا تازه به نقطه صفر برسیم  گفت: از جمله موضوعات دیگری که طی این نزدیک به سه ماه  بدان پرداخته شد تأمین 600 میلیون تومان به کارمندان بازنشسته معاونت تحت عنوان سنوات خدمت بود اما همچنان 450 میلیون تومان بدهکاری در مورد ارکسترسمفونیک داریم و همچنان باید کار کنیم و باز هم می گویم که تا رسیدن به نقطه صفر آغازین، راه زیادی در پیش داریم.



معاون هنری ارشاد تأکید کرد: به همه مؤسسات و نهادهای زیرمجموعه معاونت هنری ابلاغ شده که هیچ تعهد جدیدی ایجاد نکنند و همچنان با توجه به کسری بودجه تلاش کنند که تعهدهای قبلی را تأمین و جامه عمل بپوشانند که در این راستا هر یک از ادارات و سازمان‌ها زیرمجموعه بدهی خود را به ما داده‌اند تا برای آنها فکر اساسی صورت دهیم که تصور می‌کنم باید با جذب سرمایه خصوصی بر این مشکلات فائق آییم.



فهرست نهایی مدیران هنری تهیه شده است



مرادخانی در پاسخ به این پرسش که در زمینه مدیران بخش‌های مختلف چه تصمیماتی گرفته شده است گفت: به فهرست نهایی از اسامی مدیران رسیده‌ایم و در روزهای آتی و به محض به توافق رسیدن، آنها را در بخش‌های مختلف منصوب می کنیم ضمن آن که در دوره معاونت پیشین هنری ارشاد برخی مؤسسات نیز به بدنه هنری کشور اضافه شدند همچون بنیاد ساماندهی مد و لباس که البته امکان خوبی را در سر و شکل دادن به وضعیت پوشش مردم جامعه پدید آورد اما باید قوبل داشت که همه اینها هزینه بر هستند و باید برای تأمین مالی آنها فکر اساسی کرد.



وی در پاسخ به پرسش دیگر که چه اقدامی در مورد ظرفیت‌سازی و استفاده مؤثر از فضاهای نمایشی برای اجرای تئاتر خواهید کرد گفت: سالانه 1400 نفر به فارغ‌التحصیلان تئاتر اضافه می‌شوند، با این حجم ورودی امکانات نمایشی جوابگو نیست در نتیجه با سازمان‌ها و نهادهای دیگری همچون معاونت فرهنگی و اجتماعی  شهرداری تهران مذاکراتی داشتیم تا بتوانیم حداقل از 300 سالن نمایشی در اختیار شهرداری استفاده بهینه برای تمرین و اجرای گروه‌های نمایشی داشته باشیم.



مرادخانی در مورد نظارت  بر نمایش‌های متقاضی اجرا گفت: باید علاوه بر رئیس و مدیر یک مجموعه نمایشی، یک مدیر هنری در سمت شورای عالی هنری آن مجموعه به خدمت گرفته شود تا برنامه‌ریزی در مورد نحوه و نوع نمایش‌های اجرا شده در سالن‌های مختلف به وجود آید.



وی در پایان گفت: خوشبختانه تا به این لحظه اقدامات خوبی در زمینه محتویات و نحوه برگزای جشنواره های فجر سال جاری به عمل آمده است و مشکل اصلی در این زمینه فعلاً تخصیص بودجه برگزاری است که امیدواریم بتوانیم آن را نیز از منابع خصوصی و با جذب سرمایه این بخش تأمین کنیم.

captcha