ابراهیم فیاض، استاد دانشگاه و پژوهشگر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه ملت ایران همیشه دارای روحیه ظلمستیزی بوده، گفت: حتی قبل از انقلاب نیز میتوان چنین روحیاتی را به خوبی مشاهده کرد. در سینما نیز وضعیت به همین منوال بود، چون لوطیهای فیلمفارسی با رفتار و منش پهلوانی خود معمولا در مقابل ظلم و ستم ستمگران به پا میخاستند، هرچند ممکن است شکل و نحوه تصویر کردن این مبارزه تا حدی غلوآمیز و شعاری بود.
وی افزود: بعد از انقلاب نیز همان رویکرد فیلمفارسی ادامه پیدا کرد و ما این روحیه را در رفتار قهرمانها در یک سطح دیگر مشاهد کردیم، حتی در فیلمهای دفاع مقدسی نیز چنین وضعیت مشاهده میشود که لوطیهای کوچه و بازار در مقابل با ظلم به پا میخیزند. فیلم «اخراجیها» گواه بارز این ادعاست؛ فیلمی که در آن چند فرد به اصطلاح لات عازم جبهه شده و در آخر قهرمانانه در مقابله با ظلم، شهید میشوند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: این نکته را باید توجه داشت که سینما نیز برای پرداختهای خود الگو دارد، بدین معنا به جامعه مینگرد و قهرمانان خود را متناسب با نیاز جامعه ترسیم میکند. منظور این است که در جامعه نیز چنین افرادی وجود دارند، لوطی مسلکهای که در ایام محرم برای امام حسین (ع) عزدارای میکنند. با این اشاره بیراهه نیست که این دست قهرمانها در سلیقه مردم جایگاهی ویژه داشته باشند و به راحتی آن را بپذیرند.
وی یادآور شد: حاتمی کیا را میتوان به عنوان فیلمسازی نام برد که خصیصه بارز آثارش ظلمستیزی است؛ فیلمسازی که قهرمانش که همان پرویز پرستویی است در مقابل ظلمی که پیرامونش میبیند به پا میخیزد..
وی در بخش دیگری از سخان خود بیان کرد: پیش از انقلاب، فیلمهای غربی که وارد ایران میشدند به شدت با فضای فیلمفارسی هماهنگ بودند به ویژه فیلمهای وسترن که در آن قهرمانان فیلم که افرادی از قشر پایین جامعه بودند در مقابل با ظلم به پا میخواستند. پس از انقلاب نیز این وضعیت ادامه پیدا کرد.