به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، محمدمهدی مظاهری، مشاور ارشد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که در مراسم پایانی نخستین کنگره بینالمللی قرآن کریم در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد سخن میگفت، تأکید کرد: سنت به معنی قول یا فعل تقریر معصوم(ع) دارای حجیت ذاتی و نقلی است.
به گفته وی پیامبر(ص) از نظر شخصیت در میان سایر پیامبران از ویژگی منحصر به فردی برخوردار است که تجلیگر اسماء و صفات الهی بوده و خداوند خود، پیامبر(ص) را تالی آیات، تزکیهکننده نفوس و مبین آیات معرفی میکند.
مظاهری با تأکید بر تعامل قرآن و سنت افزود: در برخی از آیات قرآن و احادیث بر حجیت سنت پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) ایشان تأکید شده است.
مشاور ارشد وزیر ارشاد با اشاره به وجود دیدگاههای مختلف در مورد اصالت سنت و قرآن گفت: برخی اصالت را به قرآن میدهند، برخی قائل به حجیت سنت هستند، برخی اصالت قرآن را قبول دارند و در کنار آن سنت را نیز مطرح میکنند، گروهی قائل به اصالت توامان قرآن و سنت هستند و گروهی قائل به تفکیک سنت و قرآن هستند.
وی افزود: از بین دیدگاههای یاد شده ، دیدگاه اصالت توأمان قرآن و سنت توسط اکثر صاحبنظران فریقین، مورد قبول قرار گرفته و بر اساس آن سالیان متمادی حرکت کردهاند. بر اساس این دیدگاه، قرآن قابل دسترس است و چنان نیست که فهم آن منحصر به خداوند، پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) ایشان باشد، بلکه با توجه به آیاتی که قرآن مردم را مورد خطاب قرار داده و به تفکر، تدبر و تعقل دعوت میکند، انسانهای عادی به اقتضای فهم و دانش خود، میتوانند از این دریای بیکران معرفت بهرهمند شوند.
مظاهری ادامه داد: سنت در این دیدگاه رابطه دو سویهای است برای شناخت دین، گاهی سنت به کمک قرآن و گاهی قرآن به کمک سنت میآید، کارکرد و نقش سنت در برابر قرآن را در سه عرصه تقریر و تأکید آموزههای قرآن، تبیین و تفسیر قرآن و نوگستری میتوان بیان کرد.
وی با بیان اینکه قرآن حاوی اسرار و باطنیهایی است، تصریح کرد: جز راسخان در علم، کسی امکان دستیابی به آن را ندارد، بنا به روایات، اهل بیت(ع) پس از پیامبر(ص) خود را بالاترین مصداق راسخان در علم دانستهاند و علوم و معارف کامل قرآن نزد ایشان است همان گونه که امام حسین(ع) میفرمایند که «از حقایق قرآن تنها انبیاء بهره دارند».
مشاور ارشد وزیر ارشاد با بیان اینکه سنت، دومین منبع شناخت دین است، اظهار کرد: برای شناخت روایات صحیح، قرآن اولین معیار سنجش و تشخیص روایات سره از ناسره است و این امر در مقیاس با سایر خدمات قرآن و سنت، مهمترین خدمتی است که قرآن برای به کار گرفتن سنت در شناخت دین کرده است.
مظاهری ادامه داد: این کنگره توسط دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با همکاری مادی و معنوی 32 سازمان دیگر برگزار شد که در آن 256 مقاله به صورت سخنرانی و پوستر در دو روز برگزاری کنگره ارائه شد.
گفتنی است، نخستین کنگره بینالمللی قرآن کریم(انسان و جامعه) با 16 محور 29 و 30 آبانماه امسال در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد برگزار شد.