حجتالاسلام رضا معماریانی، مؤلف کتب دینی و قرآنی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با این که سطحبندی مؤسسات قرآنی چه تأثیری در سرعتبخشی ورود قرآنآموزان به مرحله کسب مهارتهای تخصصی قرآن دارد، گفت: مسئولان باید از سرمایههای ملی در جهت انجام فعالیتهای پژوهشی بهره لازم را ببرند، البته مؤسسات مردمنهاد در بدنه جامعه فعالیت خود را انجام میدهند و تا قبل از اجرای طرح سطحبندی نیز بهصورت قوی بدون دریافت کمکهای مادی و معنوی فعالیتهای خود را دنبال میکردند.
وی اظهار کرد: نهادهای مسئول باید به جای آمارگیری، بیشتر به ارائه برنامههای جدید به مؤسسات قرآنی بپردازند و افراد مسئول که در رأس تصمیمگیریها در رابطه با برنامههای قرآنی هستند، باید با اساتید، مدیران و مربیان قرآن در جزئیات و کلیات اجرای طرحها و ارائه برنامههای آموزشی مشورت کنند.
مدیر مسئول مؤسسه زلال وحی مشهد در مورد این که سطحبندی فعالیتهای مؤسسات قرآنی باید براساس چه اصولی صورت پذیرد، عنوان کرد: معیاری که قرآن داده است باید به عنوان استاندارد در نظر گرفت و میزان تأثیرگذاری آموزههای قرآنی در زندگی شخصی و فردی اعضای جامعه، زمینه تغییر رفتار، ارزشآفرینی و تصمیمگیریها باید در نظر گرفته شود.
توجه به عملکرد و تأثیرگذاری آموزههای قرآنی در مؤسسات
وی در ادامه افزود: اینکه به لحاظ آماری بگوییم که پنج هزار مؤسسه قرآنی راهاندازی کردهایم و 10 هزار حافظ قرآن تربیت کردهایم را نمیتوان ملاک واقعی برای موفقیت در زمینه علوم قرآنی مد نظر قرار داد و باید عملکردها مورد توجه قرار گیرد و تأثیرگذاری آموزهها سنجیده شود.
حجتالاسلام معماریانی با اشاره به نقش مدیران در سطحبندی مؤسسات قرآنی، بیان کرد: ما میتوانیم شاخصها را از قرآن بگیریم، به عنوان مثال در حوزه مدیریت، بهترین شیوه مدیریت، مدیریت قرآنی است که میگوید باید یک مدیر، نگاه رحمانی و برخورد کریمانه داشته باشید و اگر فعالیتهای قرآنی، این خروجیها را تحویل دهد، ملاکهای مناسبی برای ارزشیابی خواهند بود.
وی درباره این که سطحبندی مؤسسات قرآنی چه تأثیری بر روند شناسایی مراکز قرآنی دارد، تصریح کرد: در صورتی که مسئولان نگاه عادلانه داشته باشند و سلیقهای برخورد نکنند، اجرای طرح سطحبندی تأثیر بسیاری در شناسایی مؤسسات قرآنی خواهد داشت.
بررسی خروج و نمود فعالیتهای دینی در مؤسسات قرآنی
این مؤلف کتب دینی افزود: هر فعالیتی که در کشور انجام میشود، باید خروجی و نمودی مشخص داشته باشد، خروج و نمود در فعالیتهای دینی نیز حرکت معنوی مردم در جامعه خواهد بود، بهعنوان مثال اگر پژوهشها، علم و فرهنگ ما را به این سمت و سو ببرد که مطالبات خدا از بشر را احیا کند، این فعالیتها در سطح وسیع تأثیرگذار خواهد بود.
وی در رابطه با این که سطحبندی مؤسسات قرآنی چه تأثیری در به کارگیری بهینه روشهای آموزشی دارد، گفت: مبنای آموزش قرآن باید از قرآن گرفته شود و اگر آموزشها، متعلم را ذاکر کند، این ذکرمحور و تفکرمحور بودن، نتایج لازم را حاصل میکند.
استخراج ملاکهای ارزشگذاری از آیات قرآن
حجتالاسلام معماریانی تصریح کرد: ملاکهای کمی و کیفی نیز در زمینه انجام فعالیتهای آموزشی و پژوهشی قرآن باید از خود قرآن استخراج شود، زیرا قرآن بهترین ملاکهای ارزشگذاری را دارد و مسئولان باید نگاه رحمانی داشته باشند و از قرآن در شاخصگذاریها بهرهمند شوند.
وی در پایان درباره این که سطحبندی مؤسسات قرآنی نیازمند پشتیبانی و راهنمایی مناسب از سوی چه مراکزی است، خاطرنشان کرد: بهترین پشتیبان خداست و سپس رهبر معظم انقلاب اسلامی هستند و باید به مطالبات رهبری به صورت جدی با توجه به تمام ظرفیت مؤسسات قرآنی پاسخ داده شود و بودجه دولتی نیز باید به صورت عادلانه بین مراکز قرآنی تقسیم شود.