حجتالاسلام والمسلمین امیدی، رئیس پژوهشکده انقلاب اسلامی جامعهالمصطفی(ص) العالمیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: در قرآن کلمهای با عنوان تمدن اسلامی نیامده و ایضا در روایات نیز چنین است؛ ولی اگر به دنبال مفهوم تمدن اسلامی در آیات و روایات قرآن هستیم باید کمی دقیقتر به مفاهیم آیات و نمونههای قرآنی و روایی دقت کرد تا مولفههای آن را از درون قرآن و روایات به دست آورد.
وی افزود: مثلا خداوند در سوره آل عمران میفرماید که «أنتُمْ خَیْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَلَوْ آمَنَ أَهْلُ الْکِتَابِ لَکَانَ خَیْرًا لَّهُم مِّنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَأَکْثَرُهُمُ الْفَاسِقُونَ»؛ یعنی شما بهترین امتی هستید که در بشریت ظهور کرده است و در ادامه به ویژگیهای این امت نمونه اشاره میکند که خود بیانگر مولفههایی است که در پناه آن به تمدن اسلامی دست مییابیم.
فعل و گفتار پیامبر(ص)؛ عامل حیات جاودانه تمدن اسلامی
رئیس پژوهشکده انقلاب اسلامی جامعهالمصطفی(ص) العالمیه، تصریح کرد: یا اینکه خداوند به امت وسط اشاره میکند و آن را الگوی بشریت مینامد؛ خداوند از مسلمانان میخواهد که یک مدل و الگو برای دیگران باشند؛ یا اینکه بیان میدارد که پیامبر اسوه و الگوی مسلمانان است و فعل و گفتار پیامبر(ص) عامل حیات جاودانه تمدن اسلامی خواهد بود.
وی گفت: تمدن اسلامی دو وجه دارد که محور آن ولایت است؛ به بیان دیگر، تمدن اسلامی بر حول محور ولایت ساماندهی شده است ولایت رسول الله(ص) در ثقل آن است ولی در حیطه عملی، توحید مرکز ثقل است؛ تمدن اسلامی برای جامعه بشری الگو خواهد بود؛ یعنی دو حیث را میتوانیم مطرح کنیم؛ نخست مرکزیت توحید و ولایت و پیوند خوردن این دو برای ایجاد یک مدل آرمانی.
امیدی یادآور شد: خداوند در آیات دیگر اشاره میکند به اینکه، «وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَی آمَنُواْ وَاتَّقَواْ لَفَتَحْنَا عَلَیْهِم بَرَکَاتٍ مِّنَ السَّمَاء وَالأَرْضِ وَلَـکِن کَذَّبُواْ فَأَخَذْنَاهُم بِمَا کَانُواْ یَکْسِبُونَ»؛ یعنی اگر امتی، مدینهای، شهری و اجتماعی ایمان به خدا بیاورند برکات آسمان و زمین بر آنها گشوده خواهد شد؛ یعنی خداوند چنین جامعهای که محور و اساس آن را ایمان تشکیل میدهد، میپسندد و برکات را بر آن نازل میکند.
عقلانیت، عدالت، معنویت و ولایت؛ پایههای تمدن اسلامی
وی ادامه داد: مهمترین مولفههای تمدن اسلامی عبارتند از، عقلانیت، عدالت، معنویت و ولایت که اینها جزو مهمترین پایههایی هستند که تمدن اسلامی بر اساس آنها شکل میگیرد؛ معنویت و توحید، محور و اصل این جریان است که با معنویت سکولار کاملا متفاوت است.
این پژوهشگر حوزوی عنوان کرد: میتوان گفت اولا این تمدن باید بر اساس یک عقلانیت اساسی استوار شود؛ این عقلانیت دربردارنده آن است که نباید سنتهای موجود را محو بلکه باید دست به گزینش زده و تلاش کنیم که عناصر و مولفههای شکل گرفته در سنت که معارض با حرکت و تکامل انسان هستند نفی شوند؛ ولی سنتهای اجتماعی که قابلیت استفاده در سنت جدید را دارند مورد استفاده قرار بگیرند.
لزوم بهرهگیری از عقل جمعی برای پیریزی تمدن اسلامی
وی گفت: تمدن جدید باید تلاش کند که سنتهای منطقی و معقول که در راستای کمال انسانی، قابلیت استفاده دارند را حفظ کند؛ نکته دوم این است که این تمدن باید از عقلانیت جمعی بهره ببرد؛ این وجه از تمدن اسلامی نیز در قرآن مورد اشاره واقع شده است؛ مثلا در قرآن آمده است که «وَالَّذِینَ اسْتَجَابُوا لِرَبِّهِمْ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَیْنَهُمْ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ یُنفِقُونَ»؛ خداوند در قرآن بر لزوم مشورت و نظارت عمومی در بین مردم در حوادث سیاسی و اجتماعی و.. تاکید دارد؛ پس امت وسط پیامبر(ص) خصوصیات اجتماعی خاصی دارد که باید در هر شکل به آن توجه کرد که در تئوریسازی سیاسی نیز کاربرد فراوانی دارد.
رئیس پژوهشکده انقلاب اسلامی جامعهالمصطفی(ص) العالمیه یادآورشد: استفاده از عقلانیت جمعی در هدایت امور اقتصادی، فرهنگی و سیاسی و اجتماعی از دیگر اموری است که میتواند در الگوسازی تمدن نوین اسلامی به کار رود که دارای تاکیداتی قرآنی است.
وی گفت: در تمدنسازی نوین اسلامی باید نگاه نافذی به شکل هرم قدرت اجتماعی داشت؛ این نگاه تمدنی که برگرفته از قرآن و سنت و روایات و عقل است این هرم را بازسازی میکند؛ در این هرم چون محور بر وحی و عقل است، حکم آن است که بهترین افراد در مناسبترین پستها قرار بگیرند.
شایستهسالاری؛ از ویژگیهای جامعه تمدنساز
این پژوهشگر حوزوی یادآورشد: در چنین نظامی همه چیز حول محور حق وعدالت میگردد و اگر تمام دنیا در اختیار افراد قرار گیرد یک لحظه از حق رویگردان نمیشوند و به همین جهت نیز حاضر نیستند در پستی قرار بگیرند که شایستگی آن را ندارند و ترجیح میدهند شخص شایسته را به خود ترجیح دهند.
وی گفت: از طرفی، یکی دیگر از مولفههای جدی تمدن نوین اسلامی، بحث عدالت است که این نگاه نیز در تئوری تمدن نوین اسلامی که در سخنان رهبری نیز به آن اشاره شده است جایگاه ویژهای دارد؛ توزیع عادلانه حقوق، مناسب، امتیازات و... در بین مردم در ابعاد مختلف و تساوی همه در مقابل قانون و عدم وجود تمایز بین آنها، از دیگر محورهای عدالت در تمدن اسلامی است.
رئیس پژوهشکده انقلاب اسلامی جامعه المصطفی(ص)، تصریح کرد: اگر تلاشهای افراد نسبت به مسایل اقتصادی با نتیجهای متفاوت از هم باشد نشانگر این است که این سیستم به شکاف طبقاتی دامن میزند؛ باید در نگاه تمدنی اسلامی این شکافها را از بین ببریم و از بروز شکافهای جدید جلوگیری کرده و همچنین اجازه ندهیم عدهای خاص سرنوشت اموال مردم را به دست بگیرند و با بیکفایتی و عدم پاکدستی خود زمینه حیف و میل بیتالمال را فراهم آورند.
ادامه دارد...