به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین مجتبی الهی خراسانی، مدیر کل آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در دیدار با اعضای کانون موسیقی دانشگاه فردوسی گفت: نظراتی که پیرامون موسیقی مطرح میشود از دو خاستگاه است: گاهی از منظر علم موسیقی و گاهی از منظر علومی چون جامعهشناسی و فقه که موسیقی را به عنوان یک موضوع مورد بررسی قرار میدهند.
وی افزود: اصحاب هنر و موسیقی زمانی که در مورد یک نظریه یا اثر موسیقایی صحبت میکنند به دنبال شناساندن و معرفی آن نظریه و اثر از دید موسیقایی و جنبه هنری آن هستند و طبعاً توضیحات و بیان دیدگاههای آنها با تکیه بر ادبیات و اطلاعات برخاسته از علوم موسیقایی است، اما مثلاً علم جامعهشناسی در مواجهه با یک پدیده هنری، متکی به اهداف و مقاصد جامعهشناسی است و از منظر جامعهشناسی آن را مورد برسی قرار میدهد.
مدیر کل آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی تاکید کرد: در مواجهه با موضوعات هنری که نظرهای مختلفی وجود دارد، ممکن است هر یک وابسته به یک خاستگاه علمی و دارای ادبیات متفاوتی باشد و لذا نباید انتظار داشت که یک جامعه شناس یا فقیه درباره یک اثر موسیقایی، بر اساس نظریات هنری و ادبیات علم موسیقی اظهار نظر کند؛ نمونه این تفاوت را میتوان در کاربرد لفظ کلمه «موسیقی» در علم فقه و علم موسیقی مشاهده کرد.
حجتالاسلام الهی خراسانی ضمن تاکید بر توجه ویژه به هنجارهای اجتماعی در فعالیتهای هنری گفت: در فعالیتهای هنری باید به هنجارهای اجتماعی توجه ویژه ای داشت. در همه دورههای تاریخی، هنجارهای اجتماعی جوامع باعث بروز تحولات و انقلابهایی در زمینههای مذهبی، هنری و... شدهاند؛ همچنان که با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، خلق آثار هنری به سمت تأیید یا احیاناً نقد این پدیده اجتماعی رفت. اینها به این معنی است که اگر هنجارهای اجتماعی به سمت و سوی خاصی حرکت کنند، بالطبع آثار هنری جامعه نیز به همان سمت و سو گرایش پیدا میکند.
مدیر کل آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی پس از تبیین این دو خاستگاه در ادامه افزود: حال با توجه به این پیش زمینهها، برای ابراز نظرها باید همسویی در نظرات بین بقیه علوم و علم موسیقی پیدا شود که این امر تنها با دنبال کردن ادبیات و معانی مشترک میسر است. البته ادبیات مشترک، صرفاً به معنای کلمات و واژگان مشترک نیست بلکه باید منظورها و مقصودها را با هم تطبیق داد. همچنین مناسبسازی وضعیت موسیقی با هنجارهای اجتماعی الزامی است.