کد خبر: 1339544
تاریخ انتشار : ۲۰ آذر ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۱
هنر در هفته‌ای که گذشت

مشارکت سازمان‌های مختلف با جشنواره پیامبر اعظم(ع) و کاهش 30 درصدی بودجه سینما

گروه هنر: کاهش 30 درصدی بودجه سینما، گشایش دفتر تئاتر بجه‌های مساجد، برپایی ویژه‌برنامه «سوگ‌نامه‌ها و سوگ‌چامه‌ها» در حوزه هنری، برپایی جلسه هم‌اندیشی رشد و تعالی در سیما از مهم‌ترین رویدادهایی بود که طی هفته جاری در عالم هنر رخ داد.


شامگاه جمعه گذشته حجت‌الله ایوبی به عنوان رئیس سازمان سینمایی سخنان بسیار مهمی در اولین گفت‌وگوی زنده تلویزیونی خود درباره وضعیت سینما داشت. ذرئیس سازمان سینمایی در مهمترین بخش از سخنان خود درباره شورای صنفی نمایش گفت: شورای صنفی نمایش یکی از شوراهای چالش‌برانگیز و نگران‌کننده برای بخشی از اهالی سینماست. این شورا بیرون سازمان سینمایی فعالیت می‌کند، اما به دلیل اختلافات و حاشیه‌هایی که به وجود آمده، تصمیم ما درباره این شورا نهایی شده و تا آخر این هفته تکلیف آن را به گونه‌ای که همه اهالی سینما راضی باشند، روشن می‌کنیم.  در ضمن برای اعلام تصمیم نهایی قصد داریم به دلیل حساسیت موضوع، صحبت‌های دیگری را داشته باشیم تا رضایت همگان جلب شود. در واقع قصد دایم یک تصمیم مدبرانه درباره شورای صنفی نمایش داشته باشیم.



وی همچنین درباره تغییراتی که در برخی اعتراضات که نسبت به تغییراتی مدیریتی سینما پیش آمده، گفت: نمی‌توانم مدعی باشم که همیشه بهترین اقدام و تصمیم را انجام داده‌ام، اما بهتر است دوستان معذورات ما را هم بدانند. نکته دیگر اینکه در این صد روز باید هیئت امنای پنج موسسه تابعه سازمان سینمایی و نیز شوراهای دیگری را انتخاب می‌کردیم و به نظرم ترکیب این شوراها امیدبخش است.



ایوبی درباره نهادها و موسسات سازمان‌های سینمایی از جمله فارابی و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و اینکه آیا قرار است اینها ادغام شوند؟ بیان کرد:  تبدیل شدن معاونت سینمایی به سازمان و تغییر سطح آن اتفاق خوبی بود که توسط مدیریت قبلی انجام شد، اما لازم است اصلاحاتی در این سازمان انجام شود که ما آن را آغاز کرده‌ایم.



وی در پایان سخنانش با اشاره به تلاش سازمان بازرسی کل کشور که چند سال قبل به بازنگری قوانین قدیمی اقدام کرده بود، خاطرنشان کرد: سینما جزء مدرن‌ترین هنرهاست و قوانین آن باید به‌روز شود. جهان نو به سمت دیجیتالی شدن رفته و امروز مسئله کپی‌رایت و قاچاق دائما در حال تغییر است. به همین دلیل ما در عرصه فرهنگ و هنر و به خصوص در عرصه سینما خواهان تطبیق قوانین با شرایط جدید هستیم.



اجرای نمایش «تو آمدی که ارشیا شدم»



دیگر اتفاقی که می‌توان از آن به عنوان رویدادی مهم در آغازین روزهای هفته جاری اشاره کرد به اجرای نمایش «تو آمدی که ارشیا شدم» مربوط می‌شود که به کارگردانی محمدعلی نوروش عصر روز شنبه روی صحنه رفت. در این کار که به پیشنهاد مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری تولید شده، داستان فردی مسیحی به نام ارشیا بیان می‌شود که اتفاقاً نقاش قهاری هم است و به بردگی هنده، زن خلیفه شامی درمی‌آید تا از پیکره او نقاشی بکشد تا با تقدیم آن به خلیفه دل او را که ده سالی است دیگر توجهی به بانوی دربار ندارد را به دست آورد. ارشیا از این کار امتناع می‌کند و هنده دستور می‌دهد تا یکی از ملازمان دربار صورت او را به دلیل این عدم تمکین بسوزاند که البته نگهبان نیز از این کار خودداری می‌کند و ارشیا در دیری در شهر شام به پیشنهاد راهبه‌ای تصمیم می‌گیرد از واقعه‌ای که خود شاهد آن بوده و گرداندن سر امام حسین(ع) بر سر نیزه در کوچه و خیابان شهر است نقاشی بکشد تا آن را جایگزین نعل اسبانی کند که به نشانه پیروزی در کربلا به دستور خلیفه بر سردر خانه‌ها کوبیده شده است.



همکاری نهاد و سازمان‌های مختلف با جشنواره پیامبر اعظم(ص)



اظهار نظر حجت‌الاسلام حسینی عارف، دبیر جشنواره جایزه بزرگ پیامبر اعظم (ص) درباره جشنواره پیامبر اعظم قابل توجه بود. وی در سخنانی اظهار کرد: این جشنواره که به همت مجمع جهانی اهل بیت(ع) و همکاری نهادها و ارگان‌های فرهنگی و هنری برپا شده، در سه بخش فیلم کوتاه، فیلمنامه و تالیف و ترجمه کتاب به زبان انگلیسی، پذیرای آثار هنرمندان و فرهیختگان داخلی و خارجی است؛ در بخش فیلم کوتاه سه شاخه داستانی، مستند کوتاه و پویانمایی در نظر گرفته شده است که تا کنون  بیش از 70 اثر از داخل و خارج مرزهای ایران اسلامی دریافت و در دبیرخانه جشنواره به ثبت رسیده است.



وی افزود: رویکرد جریان‌های ضد فرهنگ اسلامی باعث شده است که در جوامع غربی نگاه و شناخت درستی نسبت به اسلام، پیامبر و امامان شیعه وجود نداشته باشد. لذا دبیرخانه جشنواره و شورای سیاست‌گذاری آن تصمیم گرفته‌اند تا با برگزاری این جشنواره تصویر مناسبی از اخلاق، رفتار و سلوک پیامبر اسلام به نمایش بگذارند. با چنین هدفی جشنواره پیامبراعظم (ص) از تمام پژوهشگران، نویسندگان و هنرمندان سینمای داستانی، مستند و پویانمایی دعوت کرده است تا در ارائة تصویری جهانی و انسانی از حضرت رسول اکرم (ص) همت خویش را به میدان بیاورند.



وی در خاتمه ضمن ابراز خرسندی از اقبال عمومی برای شرکت در جشنواره و همچنین بیان تمدید مهلت ارسال آثار، خاطرنشان کرد: هنرمندان و فرهیختگان می‌تواند در تمام بخش‌های جشنواره تا تاریخ 15 بهمن ماه 1392 مصادف با 4 فوریه 2014 نسبت به ارسال آثار خود به دبیرخانة جشنواره اقدام کنند؛ همچنین زمان برگزاری جشنواره اسفند ماه سال جاری خواهد بود.



گشایش دفتر تئاتر بچه‌های مسجد



در همین روز (یکشنبه 17 آذرماه) نشست رسانه‌ای گشایش دفتر تئاتر بچه‌های مسجد حوزه هنری و همچنین نمایش «معمای مطربان پریشان» با حضور کوروش زارعی، مدیر این دفتر و حمیدرضا افسری مدیر گروه هنری سایه در سالن شماره دو تالار اندیشه برگزار شد. وی با اشاره به اینکه تشکیل این دفتر در شناسایی و جذب  استعدادهای جوان تئاتری از جمله دغدغه‌های مدیریت جدید مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری است، تصریح کرد: هدف از بازگشایی این دفتر هم در تهران و هم در شهرستان‌ها جذب جوانان متعهد و متفکر در تئاتر با گرایشات دینی و همچنین پرورش آنها در زمینه‌های مختلف است تا در آینده نزدیک به جرگه حرفه‌ای‌های تئاتر در کشور وارد شوند.



در ادامه این گزارش نمی‌توان از برگزاری ویژه‌برنامه «سوگ‌نامه‌ها و سوگ‌چامه‌ها» در حوزه هنری، نمایشنامه «کوفیان» به کارگردانی کوروش خزایی که دوشنبه 18 آذرماه در تماشاخانه ماه، اجراخوانی شد، اچشم پوشی کرد. نمایشنامه «کوفیان» به نویسندگی حسن باستانی روایتگر دعوت اهالی کوفه از امام‌حسین(ع) برای هدایت و رهبری خود، اعزام مسلم بن عقیل به کوفه از سوی امام‌حسین(ع) و بیعت اهالی کوفه با اوست و با نگاهی نو به زندگی و حرکت مسلم به جانب کوفه می‌پردازد.



دیگر رویداد هفته جاری مربوط به جلسه هم‌اندیشی رشد و تعالی در سیما که با حضور رییس سازمان صداوسیما، معاون سیما و مدیران شبکه‌های تلویزیونی در جمع بیش از 80 نفر از چهره‌های تلویزیون می‌شد، مربوط می‌شود. در این نشست مدیران صداوسیما و کارگردانان بیش از چهار و نیم ساعت به گفت‌وشنود نشستند که در آن اولویت‌های رسانه‌ای و نیز مسائل و ایده‌های کارگردانان تلویزیونی بحث و بررسی شد. جمال شورجه، سیروس مقدم، فرج‌الله سلحشور، پرویز شیخ طادی، داریوش فرهنگ، مرضیه برومند، محمد حسین لطیفی، حمید لبخنده، حسین سهیلی‌زاده، فلورا سام، محمدرضا آهنج، مسعود آب‌پرور، فریدون جیرانی، رامبد جوان‌، سروش صحت، مجید صالحی، جواد رضویان، مسعود شاه محمدی، محمدرضا ورزی، سید ضیاء الدین دری، مسعود اطیابی، بهروز شعیبی و... از جمله هنرمندان حاضر در این جلسه بودند.



پیام وزیر ارشاد به جشنواره سینما حقیقت



اما اگر بخواهیم به آنچه که در روز سه‌شنبه 10 آذرماه روی داد بنگریم باید به دو رویداد اشاره کنیم. ابتدا باید به پیام علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به هفتمین جشنواره فیلم سینما حقیقت اشاره کنیم. در بخشی از پیام وزیر ارشاد امده است « جست‌وجوی انسان در پی حقیقت، جست‌وجویی به بلندای تاریخ آدمی است. نزول وحی و ظهور پیامبران الهی، چراغی است تا این جست‌وجو را به حقیقت متصل کند و کژراهه‌ و بیراهه‌ را از صراط مستقیم باز شناساند.



سینمای مستند پرسش‌گر است و پرسش در شکل متعهدانه خود، آستانه یافتن حقیقت است. رسیدن به کیمیای حقیقت، جز به جست‌وجوی مستمر میان شن‌ریزه‌های واقعیت ممکن نیست. واقعیت و حقیقت اگر چه به ظاهر مجاورند لیکن حرکت از واقعیت به سوی حقیقت، جوهر آرزو و آرمان اهل ایمان است.



سینمای مستند به اعتبار وجه‌ تسمیه خود، آیینه‌دار واقعیت است؛ اما اعتبار و اعتلای آن در رسیدن به جوهر حقیقت تجلی می‌یابد. این نگاه جستجوگر در بیان تلخی‌ها و ناکامی‌ها و نمایش سیاهی‌ها نیز به جست‌وجوی روشنای حقیقت می‌کوشد. مستندساز متعهد در میان خرده زغال‌های واقعیت، الماس حقیقت را جست‌و‌جو می‌کند و پیوند سینمای مستند با حقیقت‌جویی و حق‌گرایی، لباسی ممتاز و متمایز را براندام این گونه‌ی سینمایی پوشانیده است.»



رویداد دیگر این روز به بررسی فیلم سینمایی «استرداد» ساخته علی غفاری در مجتمع فرهنگی – هنری سیدالشهدا مربوط می‌شود. برنامه‌ای که در آن محمد تقی فهیم (منتقد) و علی رویین تن (مشاور فیلمنامه و بازیگر) به تحلیل در رابط با فیلم خواهند پرداخت. این برنامه به همت انجمن روزنامه نگاران مسلمان برگزار شد.



کاهش بودجه سینما



در بخش پایانی این گزارش باید به دو رویداد که مهمترین بخش این گزارش مربوط می‌شود، اشاره کرد. ابتدا آغاز اولین کنگره شهدای جهاد علمی که پنج شنبه 21 آذرماه در مرکز همایش‌های صدا و سیما و دومین مطلب که مهمترین خبر در هفته جاری بود و عکس‌العمل سینماگران را در پی داشت، کاهش 30 درصدی بودجه امور سینمایی و فیلم های فاخر که به 100 میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است. این کاهش بودجه در شرایطی است که سینما ما بیش از هر زمانی دیگری نیازمند حمایت است.

captcha