
به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امام جمعه نیکشهر با اشاره به اربعین امام حسین(ع) گفت: افرادی هستند که عمری خود را مذهبی میپندارند ولی در اثر پیش آمدن برخی از حوادث راه خود را عوض میکنند و بیتفاوت و یا ضد مذهب میشوند. کسی که میخواهد یاور نماز باشد مانند پزشکی است که به مداوای مرض میپردازد، چه بسا مریض بهبود یابد و سالها عمر کند ولی خود پزشک در حادثهای جان دهد بنابر این انجام وظیفه امر به نماز به معنای خود برتربینی و عاقبت به خیری یکی و روسیاهی دیگری نیست.
وی بیان کرد: آمر به معروف در شناخت منکر تجسس نمیکند اگر خلافی روشن شد، نهی نمیکند اما حق نداریم به سراغ کشف خلاف برویم. طوری امر و نهی نکنیم که دیگران به مخاطب و آن فرد گناهکار زخم زبان بزنند یعنی در برابر افرادی که نسبت به گنهکار حسادت دارند و این نهی را چماق علیه فرد گناهکار میکنند، نهی نکنیم. کسی را که مخفیانه گناهی کرده علنی نهی نکنیم. اگر احتمال دهیم که شخص خلافکار پیش خود منطق و توجیهی دارد و خلاف او برای ما ثابت نشده، اقدام بر امر و نهی نکنیم.
حجتالاسلام لطفیان ادامه داد: امر و نهی نباید در قالبی باشد که نظام را تضعیف کند، باید با گناه مخالفت شود نه گناهکار. خود را برتر از دیگران ندانیم و اصل حمل بر صحت را فراوموش نکنیم. شرایط زمانی و مکانی را در نظر بگیریم. امام علی(ع) در کتاب وسائل جلد 18 میفرمایند «اگر مسلمانی خلاف کرد و شما او را در سرزمین کفار یافتید، در آنجا اقامه حد نکنید شاید با این کار شما، او به کفار وابسته شود».
این استاد دانشگاه افزود: شیطان مکار به اندازه تاریخ عمر، تجربه و شیطنت دارد. گاهی برای وادار کردن به منکر از راه معروف وارد میشود. برای مثال روح انسان را به کارهای جزئی گرایش میدهد تا ظرف روح را پر کند و دیگر فرصتی برای کارهای مهمتر نکند. شیطان فرد را به کارهای نیکی وادار میکند که آسیبپذیرتر و بیشتر در معرض غرور است. گاهی انسان را به سمتی متمایل میکند که در قالب بیان حق، نفس خود را مطرح کند.
وی بیان کرد: توجه داشته باشیم که تأثیر کلام ما زمانی است که خود گرفتار منکر نباشیم و به آنچه سفارش میکنیم خودمان در ابتدا عمل کنیم، تا مشمول انتقادهای تند قرآن کریم نباشیم. برای شروع امر به معروف ابتدا از خود، بعد از خانواده و نسل نو و اطرافیان شروع کنیم.
اصلاح خانواده زیربنای اصلاح جامعه است
وی با بیان اینکه اصلاح خود و خانواده مقدم بر اصلاح جامعه است، گفت: امام حسین(ع) در روز عاشورا ابتدا علیاکبر(ع) را به جبهه فرستاد و بعد جوانان دیگر را. البته براساس آیه 46 سوره هود این به آن معنا نیست که تا بستگان اصلاح نشدهاند، انسان به سراغ دیگران نرود زیرا گاهی اطرافیان قابلیت هدایت ندارند؛ ولی دیگران حرف حق را میپذیرند. نمونه آن پسر نوح و همسر لوط است.
حجتالاسلام لطفیان با اشاره به این که اصلاح خانواده زیربنای اصلاح جامعه است، افزود: جامعه چیزی جز خانودههای در کنار هم نیست. پیامبر اکرم(ص) نیز در ابتدای بعثت مأمور میشود که بستگان نزدیکش را هشدار دهد. اصلاح نسل با امر و نهی به تنهایی نمیشود، کسانی که به فکر نسل صالحی هستند باید از ابتدا در انتخاب همسر و سپس در تهیه لقمه حلال و انتخاب استاد گامهای عمیق و زیربنایی بردارند.
وی با اشاره به آیه 83 سوره یونس، عنوان کرد: در زمان فرعون تنها نسل نو به حضرت موسی(ع) پیوستند و ناراحتی کفار از پیامبر اسلام(ص) این بود که حضرت جوانان را جذب کرده است. روح نوجوان همچون زمین خالی است و آموزش آنها نقش برسنگ است. پس از اصلاح خود و بستگان نوبت به اصلاح همسایگان میرسد. از آفات شهرهای بزرگ زندگی ماشینی و ایجاد مراکز عمومی، کمرنگ شدن و یا بیرنگ شدن نظام همسایهداری است.
امام جمعه نیکشهر ادامه داد: غافل از اینکه اگر همسایگان به فکر یکدیگر باشند صدها مشکل را حل میکنند به طور مثال اگر همسایه بیسواد روزی نیم ساعت نزد همسایه باسواد درس بخواند، از بودجهای که دولتها برای سوادآموزی میگذارند میتوان صدها خانه برای بیمسکنها تهیه کرد. همچنین پزشکی که هر هفته یک ساعت به مسجد محله میآید تا مریضهای کم درآمد محله را درمان کند. این پزشک مهدی یاور و مهدی باور با این حرکت خود به مسجد رونق میدهد. این روابط اگر برای خدا و با برنامهریزی صحیح و با در نظر گرفتن مرکزیت مسجد انجام شود، لذت بخش است و کام همه را از شیرینی پر خواهد کرد.
وی در پایان یادآور شد: با امانت دادن کتاب با در اختیار گذاشتن منازل بزرگ برای مراسمهای ازدواج جوانان، اجازه تالار و ظروف از دوش مردم برداشته میشود. حیف که برخی از ما به خاطر عمل نکردن به دستورات قرآن و اهل بیت(ع) میلیاردها پول و میلیونها ساعت عمر مفید خود را تلف میکنیم.