به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آئین بزرگداشت زندهیاد خلیل عمرانی، شاعر انقلابی کشورمان شامگاه روز گذشته، 30 آذر با حضور علیرضا قزوه، مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری، مجتبی رحماندوست، فرشته حشمتیان، رئیس سازمان نشر آثار و ارزشهای زنان و دفاع مقدس، سردار حسننژاد و جمعی از شاعران، دوستان و شاگردان این شاعر فقید در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد.
قزوه، در این مراسم با بیان اینکه عمرانی فضای خانهاش را به شاعرپروری اختصاص داده بود، گفت: این شاعر زندگی سادهای داشت و با اینکه حقوق ماهیانهاش بعد از مدتها برقرار شد، اما همچنان در خط انقلاب ماند و از مسیر آن خارج نشد و امروز هم شاگردان و فرزندان وی گواه این مدعا هستند.
وی در ادامه با خواندن شعری در وصف خلیل عمرانی، وی را «بابای» شاعران ایران خواند و افزود: این عنوان برای کسی به کار برده میشود که هم شاعر خوبی باشد و هم شاگردان توانمندی را تربیت کند؛ همچنین از سلامت نفس برخوردار باشد و این عنوان در گذشته زیاد به کار میرفت و شاعرانی همچون باباطاهر و بابافغانی از این جمله هستند. در دوران معاصر که کمتر از این عنوان استفاده میشود، شاید بتوان برای مرتضی امیریاسفندقه و زندهیاد خلیل عمرانی از این عنوان استفاده کرد.
باید معلوم شود آزاده کیست؟
این شاعر تصریح کرد: امروز کمترین کارها توسط شاعرانی انجام میشود که بیشترین بوجه دولتی را دریافت میکنند و این در حالی است که در سالهای گذشته بسیاری از شاعران بودجهای نداشتند و به نام شاعر دولتی هم معروف شده بودند؛ از این رو اعلام آمادگی میکنم که در حمایت از افرادی همچون خلیل عمرانی، با این افراد صحبت کنم تا معلوم شود آزاده کیست؛ چرا که تهمت به این شاعر، جفا در حق وی است.
قزوه با انتقاد از این شاعران بیان کرد: خانههای ادبی و شعر که یک میلیارد تومان پول گرفته و کمتر خروجی داده، دولتی است یا ما که با دست خالی دو هزار شاعر جوان را تنها در یک سایت اینترنتی پوشش دادهایم؛ البته از جایی هم کمکی به ما نمیشود، ما دولتی هستیم یا افرادی که در فضاهای سیاسی وارد شده و فرزندانی فتنهساز تربیت کردهاند.
وی ادامه داد: برخی از شورای شهر سالی 100 میلیون تومان به طور متوسط بودجه دریافت و دیگران را متهم میکنند؛ در حالی که شاعرانی چون زندهیاد عمرانی خانهاش را حسینیه شعر کرد؛ نخستین بار بودجه 500 میلیون تومانی این دوستان را که به واسطه یکی از نمایندگان مجلس افشا شده بود، از سازمان مدیریت و برنامهریزی درآوردیم و به آنها گفتیم به جای آن، مشکل برخی از شاعران را حل کنند، اما پول را گرفتند و پاسخ دادند که ما یک تشکل غیردولتی هستیم و نمیتوانیم کاری کنیم.
قزوه با بیان اینکه در روزگار ما شعر به سمتی رفته که خانه شعر، خانه ضدشعر شده است، بیان کرد: از سخنانی که گفتهام و حرفهایی که زدهام، دفاع خواهم کرد؛ چرا که ما مؤظف هستیم، بایستیم و دفاع کنیم.
عمرانی خود را فدای آموزش و پرورش کرد
منوچهر علیپور، محقق و نویسنده هم در این مراسم با بیان اینکه خلیل عمرانی از برادر به من نزدیکتر بود، گفت: من همراه با خلیل عمرانی نزدیک به یک دهه در کنار هم به فعالیتهای ادبی پرداختیم و یک دهه نیز در وزارت آموزش و پرورش، جشنوارههای دانشآموزی را برگزار کردیم و در خدمت شاعران معلم و دانشآموزان شاعر و نویسنده بودیم.
وی ادامه داد: عمرانی خود را فدای آموزش و پرورش کرد و شاید اگر به جای اینکه به پرورش دانشآموزان شاعر و نویسنده میپرداخت، به شعر خود مشغول میشد، اکنون خیلی مظلوم نبود؛ از این رو فرصت را بیشتر برای نسل جوان گذاشت و معلمی او بر شاعریاش غالب شد.
علیپور اظهار کرد: اگر چه در حوزه شعر، جسارتهایی را در کارهای این شاعر دیدم، در اشعار وی تازگیهایی از منظر صرف و نحو به وجود آمد که ممکن است خطراتی را برای زبان شعر اعمال کند، اما این جسارتها قابل تقدیر است.
وی ویژگیهای اخلاقی عمرانی را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: عمرانی در طول سالها با زر و زور و تزویر مبارزه کرد و زمانی که شاهد جفایی به دانشآموز شاعر، نویسنده و هنرمند بود، برای حل مشکلش تلاش میکرد تا به حوزه هنر و شعر و نویسندگی برگردد.
علیپور با اشاره به برگزاری کنگرههای متعدد در وزارت آموزش و پرورش طی سالهای گذشته گفت: من در این جشنوارهها برنامهریز بودم، اما تفکر، خلاقیت و ایده آنها متعلق به عمرانی بود و او به عنوان مشاور عمل میکرد و این روحیه سبب شد تا سه دوره جایزه کتاب سال دانشآموزی را برگزار کنیم و هر بار عمرانی تلاش کرد تا این برنامهها شایسته دانشآموزان نویسنده و مؤلف باشد.
استفاده از اشعار عمرانی در کتب درسی
وی با بیان اینکه در اشعار مرحوم عمرانی، عاشورا، امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) متجلی هستند، اظهار کرد: جای خالی اشعار عمرانی در کتابهای درسی دانشآموزان دیده میشود؛ از این رو امیدوارم در تألیف دوره جدید کتب درسی، این آثار مورد توجه قرار گیرند تا دانشآموزان بیش از پیش با نام و آثار وی آشنا شوند.
این محقق ادامه داد: کتابی درباره مرحوم خلیل عمرانی نوشتهام که در این کتاب به زندگی، اشعار، ویژگیهای زبانی، بنمایهها و جسارتهای شاعرانه وی پرداخته شده است که خلق چنین آثاری در معرفی چهره این شاعر فقید به نسل جوان نقش مهمی خواهد داشت.
سردار حسننژاد، از دوستان و همسنگران خلیل عمرانی در ادامه این مراسم بر نگاه ولایی این شاعر فقید اشاره و اظهار کرد: دو سال پیش در برنامهای که در تالار وحدت داشتیم، عمرانی به راحتی نکاتی را در رابطه با جریان سال 88 مطرح کرد که به ذائقه خیلیها خوشایند نبود.
وی افزود: روحیه انقلابی و ولایی عمرانی نشاندهنده خط فکری وی بود، وی نگاه جانانهای به دفاع از حریم ولایت داشت و از ولایت، نظام و انقلاب، بدون هر گونه وابستگیهای حزبی و جناحی دفاع میکرد. همچنین بیش از دوازده سال شاهد فعالیتهای عمرانی، چه زمانی که در سازمان بسیج هنرمندان بود و چه زمانی که در تشکیلات معاونت فرهنگی خدمت میکرد، بودم.
همرزم عمرانی یادآوری ویژگیهای این شاعر را تلنگری برای خود و دیگران دانست و بیان کرد: آنچه در جلسات و انجمنهای مختلف ادبی و فرهنگی از عمرانی شاهد بودیم، روحیه انقلابی و بسیجی وی بود و این روحیه انقلابی در تمام رفتار و گفتار وی متجلی بود و ملاحظه هیچ کس را هم نمیکرد و بدون هیچ گونه تعارف و تشریفاتی، واقعیتها را بیان میکرد.
گفتنی است که در مراسم بزرگداشت خلیل عمرانی، شاعرانی چون علیمحمد مؤدب، جواد محقق، محمدحسین جعفریان، علی داوودی و دوستان، شاگردان و خانواده این شاعر فقید حضور داشتند.