به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از روابط عمومی مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری؛ ابوالقاسم حسینجانی، شاعر و پژوهشگر قرآن با اشاره به فرهنگ مسئولیتپذیری و فرهنگفرافکنی در جامعه گفت: انسانی که جانشین خدا در روی زمین است باید سعی در حل مشکلات انسانهای دیگر داشته باشد والا فرهنگ فرافکنی را ترویج داده است و ما میبینیم که پیامبراکرم(ص) در روایاتی بیان داشته که مسلمان کسی است که به فریاد فرد مسلمان برسد و الا مسلمان نخواهد بود.
وی یکی از خطرات جامعه اسلامی را در تعریف و تبیین مفاهیم ذکر کرد و گفت: در جامعه کنونی ما باید بسیاری از مفاهیم تعریف صحیحی داشته باشد والا جامعه به انحراف کشیده میشود. میبینیم به نام عشق به امامان(ع) و پیامبران، به مبارزه با عقل میپردازند، امام حسینی که منشاء حرکت، پویایی، اقتدار بوده و هدفش از این حرکت مبارزه با ظلم و برپایی عدالت بوده، آن را فردی مظلوم و ضعیف معنا میکنند.
قرآن برای اهل تدبر است
حسینجانی تعقل و عقلگرایی را یکی از ویژگیهای جامعه اسلامی و انسانهای مسئولیتپذیر دانست و گفت: تمام سخن قرآن این است که قرآن تنها به درد کسانی خواهد خورد که در آن تدبر داشته باشند و با عقل و منطق آیات و روایات را درک کنند و میبینیم پیامبر(ص) هیچ ثروتی را بهتر از عقل ندانسته است و کسی که عقل ندارد، ایمان ندارد و فرد مسئولیت پذیری در جامعه نخواهد بود.
وی ادامه داد: مشکل اصلی انسانها از ذهن و باورهای آنان است و ما میبینیم که پیامبر اکرم(ص) هیچ ثروتی را بالاتر از عقل و خردمندی نمیداند.
این پژوهشگر قرآنی با اشاره به اینکه اگر ما با دو دیدگاه به سراغ قرآن برویم دو چیز را استنباط خواهیم کرد گفت: اگر ما با زبان و ادبیات مسئولیتپذیرانه به سراغ قرآن برویم قطعاً ما فردی مسئولیتپذیر برای جامعه خود خواهیم بود و اگر با زبان فرافکنانه به سراغ قرآن برویم ما از قرآن چیز دیگری را متوجه خواهیم شد که همان خصوصیات افرادی خواهد بود که هیچ نوع مسئولیتی را برای خود در جامعه قائل نخواهند بود.
وی افزود: ما در جامعه باید به دنبال زبان و ادبیات مسئولانه باشیم والا اعضاء بدن ما همچون گوش، چشم و زبان نقش افیون و تریاک را برای ما بازی خواهند کرد واعضاء بدن در کنار یکدیگر میتوانند فعالیت خوبی داشته باشند.
حسینجانی در بخش دیگری از سخنانش فقر را امری ضدارزش از نظر قرآن ذکر کرد و گفت: حضرت علی(ع) در خصوص فقر بیان داشته است که اگر فقر در قالب یک انسان در برابر من ظاهر میشد قطعاً آن را میکشتم و یا میفرماید: «الفقرموت الاکبر» فقرمرگ بزرگی است.
وی فالگیری و تفعل را یکی از ویژگیهای فرهنگفرافکنی بر شمرد و گفت: فرهنگ مسئولیتپذیر جامعهای تصمیمگیری است نه جامعه فالگیری و ما باید از قرآن به عنوان کلامی بهرهمند شویم که در زندگی ما با یک نگاه متحورانه و متحولانه اثر گذار باشد و ما انسانها باید قرآن را بخوانیم، تحلیل کنیم و با آن زندگی کنیم و از آن به عنوان یک مهندسی تقدیر، خودمان را به اقتدار برسانیم.
این پژوهشگر قرآنی مسئولیتپذیری انسانها را در ابعاد مختلف زندگی دنیوی و اخری ذکر کرد و گفت: انسان باید از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، موضعگیریها سیاسی باید فردی مسئولیتپذیر باشد و در جامعهای که انسانها نان، ایمان و عقل ندارند، نمیتواند فردی با مسؤلیت برای جامعه خود باشد.
حسینجانی پیامبران و امامانمان را افرادی مسئولیت پذیراز آنان نام برد وگفت: انسانها باید مسئولیت پذیری را تمرین کنند و بهترین راه مسئولیتپذیری این است که از الگوهای برتر مسئولیتپذیری همانند امثال پیامبران بهرهمند شویم.
یادآور میشود نشستهای ادبیات جهانی انسان در قرآن و نهجالبلاغه روزهای چهارشنبه هر هفته ساعت 16 در سالن سلمان هراتی حوزه هنری واقع در خیابان سمیه - نرسیده به پل حافظ - حوزه هنری برگزار میشود که شرکت در آن برای عموم آزاد است.