به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) محمود گلزاری، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان امروز چهارشنبه چهارم دی ماه با حضور در جمع خبرنگاران اولین نشست خبری خود را برگزار کرد.
در ابتدای نشست وی با اشاره به سوابق کاری خود در حوزه جوانان که با نوشتن مقالهای در این خصوص از سن 19 سالگی آغاز شده است، گفت: آسیبهایی در حوزه جوانان وجود دارد اما عمیق نیستند و اگر با محبت، صداقت و احترام با جوانان رفتار شود این آسیبها نیز توسط خود جوانان حل خواهد شد.
گلزاری جوانان را به سه گروه اکثریتی که در حوزه اشغال، مسکن، ازدواج و ... دچار چالش هستند و باید برای آنها برنامهریزی کرد، اقلیتی فعال که مشغول کار و فعالیت هستند و اقلیت بسیار کمی که دچار آسیب شدهاند، تقسیم کرد و گفت: اگر به مشکلات گروه آسیب دیده رسیدگی شود آنها نیز به گروه دوم الحاق میشوند.
جوان باوری جای جوان هراسی را بگیرد
وی با اظهار امیدواری از اینکه جای جوان هراسی (که قبلاً در جامعه وجود داشت) جوان باوری جایگزین شود، اظهار کرد: ما میخواهیم به عنوان سازمانی فرابخشی تمام امکانات، بودجه و تلاشهای سایر سازمانها را فعال و در مسیر هدفهای اصلی جوانان قرار دهیم.
مسئله ازدواج با وامی حدود سه تا شش میلیونی حل نمیشود
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان بقیه وقت نشست خبری را برای پاسخدهی به سؤالهای خبرنگران اختصاص داد و در پاسخ به سؤالی در خصوص وام ازدواج، گفت: مسئله ازدواج با وامی حدود سه تا شش میلیونی حل نمیشود. بلکه توان اقتصادی برای ازدواج شامل چهار مسئله: شغل ثابت و سالم، درآمدی روبه رشد، مسکن و هزینههای ازدواج است.
وی با اشاره به اینکه بخشی از این مسائل از جمله هزینههای ازدواج را میتوان با اقدامات فرهنگی حل کرد، پرسید: حال این وام ازدواج کجای قضیه مالی ازدواج را تأمین میکند؟ ما در حال بررسی این مسئله هستیم که وام ازدواج و اشتغال را ترکیب کنیم.
گلزاری از برگزاری نشستی با مسئولان بانک مرکزی در خصوص اختصاص وام ازدواج خبر داد و اعلام کرد: مقرر شده است با وزارت اقتصاد، وزرات رفاه و وزارت مسکن کارگروهی اشتغال، مشکن و وام ازدواج را تشکیل دهیم.
در خصوص همسریابی مشکل جدی داریم
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص برنامههای معاونت ساماندهی امور جوانان برای ازدواج، گفت: ازدواج از علاقه و انگیزه جوانان آغاز میشود، مسئله دوم این است که جوان آگاهی داشته باشد که همکف وی چه ویژگیهای پایداری باید داشته باشد، آگاهی به ملاکها، راههای تشخیص ملاکها، پیدا کردن فرد مورد نظر(که در خصوص همسریابی مشکل جدی داریم که روش سنتی جوابگو نیست و روشهای اینترنتی هم آسیبهای خاص خود را دارد) و در نهایت اگر فرد مورد نظر پیدا شد، چگونه سه تا پنج سال اول زندگی را مدیریت کنیم که به ازدواج پایدار منجر شود ادامه این روند است.
تولید 100 برنامه 45 دقیقهای با محوریت جوانان
گلزاری تصریح کرد: از 15 مسئله مطرح در خصوص ازدواج 12 مورد علمی، مشاورهای و فرهنگی است و باید امر مشاوره ازدواج ساماندهی شود که بر همین اساس طی برنامه مشترکی با صدا و سیما قرار شده است 100 برنامه 45 دقیقهای با محوریت جوانان تولید و پخش شود.
وی ادامه داد: همچنین با وزارتخانههای بهداشت، علوم و دانشگاه آزاد صحبت شده است تا دورههای آموزشی مسائل ازدواج را در دانشگاهها فعال کنند.
روش سنتی همسریابی پاسخگوی نیست
معاون ساماندهی امور جوانان در خصوص رویکرد این معاونت به بنگاههای همسریابی، گفت: روشهای همسریابی در جامعه بررسی شده است؛ روش سنتی اکنون پاسخگوی همه نیازها نیست و آسیبهای خاص خود را دارد، روش انتخاب از طریق فضای مجازی که به شدت آسیبزا است و به عنوان یک روش با فرهنگ ما همخوانی ندارد اما روش سوم که انتخاب در محل کار و دانشگاه به کمک افرادی مطلع و با در جریان گذاشتن خانواده بهتر است که باید این مسئله همچنان مورد بررسی قرار گیرد.
تفکیک جنسیتی دانشگاهها ازدواج جوانان را با مشکل مواجه میکند
وی با تصریح بر اینکه تفکیک جنسیتی دانشگاهها ازدواج جوانان را با مشکل مواجه میکند، عنوان کرد: ما راهاندازی مراکز مشاوره ای که در امر همسریابی و همسرگزینی نیز فعالیت میکنند را قبول داریم و به نظر ما سازمان نظام روانشناسی تنها مرجع قانونی است که برای تأسیس این مراکز میتواند مجوز صادر کند.
گلزاری آیه 22 سوره نور که میفرماید: وَلَا یَأْتَلِ أُوْلُوا الْفَضْلِ مِنکُمْ وَالسَّعَةِ أَن یُؤْتُوا أُوْلِی الْقُرْبَى وَالْمَسَاکِینَ وَالْمُهَاجِرِینَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَلْیَعْفُوا وَلْیَصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَن یَغْفِرَ اللَّهُ لَکُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِیمٌ؛ و سرمایه داران و فراخ دولتان شما نباید از دادن [مال] به خویشاوندان و تهیدستان و مهاجران راه خدا دریغ ورزند و باید عفو کنند و گذشت نمایند مگر دوست ندارید که خدا بر شما ببخشاید و خدا آمرزنده مهربان است» را دستور قرآن برای مسئول بودن همه در قبال ازدواج جوانان دانست و گفت: همه خیرین، بخش خصوصی و دولت مسئول هستند هر کاری میتوانند برای ازدواج جوانان انجام دهند.
وی با اشاره به کمبود بودجه وزارت ورزش و جوانان علیرغم افزایش 17 درصدی میزان بودجه نسبت به سال 92، اظهار امیدواری کرد با همکاری بخش خصوصی و خیرین بخشی از مشکلات حل شود.
ارائه لایحه شهر دوستدار جوان به شورای شهر تهران
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان از فعال شدن شورای راهبردی جوانان شهر تهران که هم اتاق فکر و هم اتاق عمل است، خبر داد و گفت: لایحه شهر دوستدار جوان نیز تنظیم و به شورای شهر تهران ارائه خواهد شد، همچنین مقرر شده است اداره کل سلامت شهر تهران مرکز کنترل خشم فعال کند چرا که در کنار اعتیاد و طلاق سومین آسیب اجتماعی مطرح در جامعه مشکلات مربوط به عدم کنترل خشم است.
وی شش برنامه اساسی در مورد جوانان را ازدواج و استحکام آن طی پنج سال اول ازدواج، رفع مشکلت معیشتی، فعال کردن جوانان در تشکلهای مردمی و ثمنها که البته امیدوار هستیم نگاه به ثمنها و تشکلهای مردمی از حالت امنیتی خارج شود، اوقات فراغت، هویت(افزایش هویت اسلامی ــ ایرانی) و سلامت و کاهش آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد، طلاق و کنترل خشم اعلام کرد.
گلزاری در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا که سؤال کرد: آیا فرهنگ عمومی جوانان جامعه ما از فرهنگ اصیل اسلامی ـ ایرانی فاصله گرفته است، یا خیر؟ گفت: فرهنگ عمومی جوانان ما واقعاً از فرهنگ اسلامی ـ ایرانی فاصله نگرفته است.
وی ادامه داد: ریشه این کشور از قبل از اسلام هم ریشه توحیدی و پاکی بوده است پس خیلی نگران جوانان نباشید فرهنگ خیلی عوض نشده است فقط باید آنچه را راجع به اسلام و دین به جوانان میگوییم با نگاهی وسیعتر و سازندهتر و برگرفته از متن دین باشد. باید قرائتهای اصیل (نه حرفهای غیر دینی و التقاطی) از دین به جوانان ارائه شده و برخوردهای دینی و برداشتهای دینی مربوط به مسائل روز و نسل جوان که جنبه گرهگشا، شادیآفرین و امیدبخش دارد به جوانان داده شود تا جوانان ما فطرتاً به سمت دین بیایند.
گلزاری تصریح کرد: مشکل از ما و همه کسانی است که به عنوان مبلغان دینی دانشگاهیان، معلمان، پدرها و مادرها و ... برخورد درست دینی نداریم.
زوجهای سفید ...
وی در خصوص بروز زوجهای سفید (دخترها و پسرهایی که بدون ازدواج با هم همخانه هستند) گفت: این مسئله در دنیا در حال گسترش است که بخشی از آن مربوط به مشکلات ازدواج است اما این مشکل را میتوان طوری ساماندهی کرد که خارج از چارچوب فرهنگی ما قرار نداشته باشد البته تعداد آنها در کشور ما زیاد نیست و نباید خیلی نگران بود.
با فیلترینگ مخالف هستم
گلزاری در خصوص دیگاه خود در زمینه فیلترینگ نیز گفت: با فیلترینگ مخالف هستم. اگر به جوانان راههای درست استفاده را یاد دهیم و اعتماد کنیم میتوان از فضای مجازی که یک واقعیت در حال گسترش است به جای تهدید یک فرصت ساخت.
وی با انتقاد از عدم وجود مرکز ملی مورد اعتماد برای رصد آسیبهای اجتماعی گفت: عدهای نمونهای را انتخاب و نتایج آن را به عموم تسری میدهد که این درست نیست.
وی در خصوص مطالبی که از افزایش روسپیگری (که برای امرار معاش انجام نمیشود) خبر میدهند نیز گفت: آماری در این زمینه نداریم اما جامعه ایران یک جامعه به شدت خانواده محور است و این مسائل خیلی عمیق نیست و نباید نگران بود، در خصوص مبارزه با اعتیاد نیز به جای هزینه تمام بودجه برای مبارزه با قاچاقچیان باید تقاضای مواد مخدر را کاهش دهیم.
گلزاری در پایان آمارهای مربوط به طلاق را در حال افزایش اعلام کرد و گفت: 35 درصد ازدواجها در تهران طی چهار سال اول زندگی به طلاق منجر میشود و حتی در شهرهایی مانند یزد که آمار طلاق بسیار کم بود اکنون با رشد آمارها(البته نسبت به خود آن شهر) مواجه هستیم و به طور کلی آمار طلاق در کشور به طور میانگین 20 درصد است.