دعا در طلب باران از سنن مسلمانان در طلب رحمت الهی به هنگام خشکسالی بوده است که امروزه نیز باید د رکنار راهکارهایی چون تعطیلی مدارس و ادرات، فریادرس بیماران، کودکان و سالخوردگان در مواجهه با پدیده وارونگی دما و تشدید آلودگی کلانشهرها باشد تا شاید عزم جدی مسئولان امر بر اجرای قوانین زمین مانده جزم شود.
وارونگی دما به عنوان پدیدهای طبیعی که در ماههای سرد سال که شبهایی طولانی و روزهایی کوتاه دارد دوباره در آستانه نخستین روزهای زمستانی موجب دامن زدن به بحران آلودگی هوا در کلانشهرها شده است و البته آلودگی هوای ناشی از وارونگی دما نیز به عنوان امری قابل پیشبینی باید از روزهای قبل، مدیریت شود.
اگرچه آلودگی هوا به دلیل تعطیلی ادارات و مدارس موجب خوشنودی بخش قابل توجهی از شهرنشینان میشود اما لطمات جبرانناپذیری بر سلامت عموم مردم به ویژه اقشار آسیب پذیرتر چون زنان، کودکان، سالمندان و بیماران .. وارد میآورد و باید راهکارهای اساسی برای مهار آن ارائه شود تا شاهد کاهش بیماریهای ناشناخته و صعبالعلاج و مهار مرگ و میز ناشی از آن بود.
نبود عزم جدی بر اجرای قوانین کاهش آلودگی هوا
در حالیکه قوانین بسیاری از جمله ماده 55 از قانون شهرداری، قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست، آیین نامه جلوگیری از آلودگی هوا، قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا، آیین نامه اجرایی تبصره ماده 6 قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا، آیین نامه اجرایی قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا و .... در مورد کنترل و مهار آلودگی هوا در سال های گذشته نشاندهنده عزم ملی نهاد ها و ارگانهای مقنن برای مهار آلودگی هوا است؛ اما نبود عزم جدی بر اجرای قوانین موجب بر زمین ماندن انبوه قوانین شده است.
نماز و دعای باران در طلب رحمت الهی
تا به وجود آمدن قوانین لازمالاجرا و عزم جدی و قوی برای اجرای صحیح قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی مهار آلودگی همچنان نیازمند دعا و نماز در طلب باران است. نماز و دعای باران در طلب رحمت الهی، امری است که از دیرباز مسلمانان به رسم سنن پیامبر و امامان معصوم در هنگام خشکسالی به آن مبادرت میکردند و امروزه در مواجهه با پدیده وارونگی دما و تشدید آلودگی کلانشهرها باید به عنوان موثرترین راه در کنار تعطیلی مدارس و ادارات به حساب آید تا برای فریاد رسی بیماران، کودکان و سالخوردگان فروبارد.
خدایا! ما را سیراب کن به بارانی که به فریاد ما برسد
شایسته است مسلمانان به هنگام کمی باران دست به دعا برداشته و این دعای امام سجاد را بخوانند: اللَّهُمَّ اسْقِنَا الْغَیْثَ، وَ انْشُرْ عَلَیْنَا رَحْمَتَکَ بِغَیْثِکَ الْمُغْدِقِ مِنَ السَّحَابِ الْمُنْسَاقِ لِنَبَاتِ أَرْضِکَ الْمُونِقِ فِی جَمِیعِ الْآفَاقِ.: خدایا ما را به باران سیراب کن و رحمت خویش را بر ما بگستر. د رهمه جای زمین برای گیاهان زیبا و خوش منظر ابری بارنده روا کن....
اللَّهُمَّ اسْقِنَا غَیْثاً مُغِیثاً مَرِیعاً مُمْرِعاً عَرِیضاً وَاسِعاً غَزِیراً، تَرُدُّ بِهِ النَّهِیضَ، وَ تَجْبُرُ بِهِ الْمَهِیضَ: خدایا! ما را سیراب کن به بارانی که به فریاد ما رسد، گیاهان را برویاند پهن و فراخ و بسیار که گیاه نورسته را به آن خرم و نهال پژمرده و شکسته را بدان برومند سازی....(1)
گزیده راهکارهای متخصصان طب اسلامی در آلودگی هوا
در این میان متخصصان طب اسلامی نیز با ارائه راهکارهایی برای پیشگیری از ابتلا به بیماریها و تشدید عوارض ناشی از آلودگی هوا به کمک شهروندان آمدهاند و آنها را به افزایش مصرف مایعات، پرهیز از فست فود و جایگزینی غذاهای سنتی آبدار، مصرف میوه و سبزیجات، حفظ تعادل و میانه روی در خوردن غذا، برپا داشتن نماز شب، بیداری بینالطلوعین، اهدای خون یا حجامت، ورزش و درختکاری، توصیه کردهاند.
اجتناب از سفرهای غیر ضرور به مناطق آلوده، حضور در فضاهای طبیعی و دوری از آلودگی و شلوغی شهری، صله رحم و گرد هم آمدن بیشتر در فضای خانوادگی، مهارعصبانیت با تاسی به توصیههای اسلامی برای کظم غیظ، توصیههایی است که روانشناسان بر اساس طب اسلامی به شهروندان ارائه میدهند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
منبع: