حجتالاسلام و المسلیمن جعفر قدیانی، کارشناس قضایی و روحانی کاروانهای حج در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) بیان کرد: پیامها و درسهایی که در نهضت و قیام عاشورا وجود دارد، بسیار زیاد هستند که فقط اشاره به آنها ساعتها وقت نیاز دارد اما به طور کلی این پیامها را میتوان به چند دسته تقسیم کرد، برخی از این پیامها سیاسی هستند برخی اجتماعی و برخی نیز شخصی و فردیاند؛ یعنی به رفتار و اعمال شخصی مسلمانان و مومنان مربوط میشوند.
اهمیت دادن به نماز؛ مهمترین پیام قیام حسینی
وی افزود: به نظر میرسد یکی از مهمترین پیامهای جادوانه قیام و نهضت حسینی اهمیت دادن و مهم شمردن نماز است؛ اگر چه احادیث و روایات بسیار زیادی در اهمیت نماز و نماز اول وقت وارد شده است اما با کاری که امام حسین (ع) در آن شرایط سخت و جنگی انجام داد در حالی که باران تیر به طرف ایشان و مامومین میبارید هم اهمیت نماز عملا نشان داده شد و هم چهره خبیث دشمن را نشان داده شد که چگونه با شعار اسلامخواهی به ستون اسلام حمله کردند.
قدیانی با اشاره به اینکه درسها و پیامهای قیام عاشورا منحصر در رفتار و اعمال امام حسین (ع) نیست بیان کرد: پیامهای زیادی میتوان از عمل و رفتار اصحاب حضرت برداشت کرد. یکی از این پیامها ولایتمداری است. درس تبعیت از ولایت امر را میتوان از سر تا سر اعمال و رفتار اصحاب ابی عبدالله (ع) مشاهده کرد. تبلور این ولایتپذیری و عشق به ولایت را میتوان در شب عاشورا ملاحظه کرد. زمانی که امام حسین (ع) به همه اصحاب فرمود: من بیعت خود را از همه شما برداشتم پس هر کس که بخواهد میتواند شب را مرکب راهش قرار بدهد و برود این قوم با من کار دارند و به شما کاری ندارند.
وی ادامه داد: اما زمانی که چراغها روشن شد همه حاضر بودند و یکی یکی بلند شدند و سخن از عشق و دلداگی خود به ابی عبدالله(ع) و ولایت کردند یکی گفت اگر من هزار بار کشته شوم و زنده شوم باز هم شما را رها نخواهم کرد یکی گفت اگر قطعه قطعه شوم شما را رها نخواهم کرد و هر کس در آن جمع مطلبی بیان کرد که همه و همه نشان از عشق و ایمان و وفای به ولایت امر داشت.
نهضت عاشورا نتایج غفلت محبان اهل بیت(ع) را نمایان کرد
این کارشناس حج و زیارت با اشاره به اینکه حتی نهضت عاشورا نتایج غفلت دوستداران را به خوبی نشان داده است بیان کرد: ترنماه یکی از شاعران و دوستداران اهل بیت(ع) بود که با وجود درک کاروان امام حسین (ع) در راه کربلا از این غافله بهشتی جا ماند. ترنماه اندکی غلفت کرد و غفلت او این بود که به بهانه رساندن آذوقه به خانواده خویش کاروان حسینی را ترک کرد. اگر چه به قصد این ترک کرد که سریع برگردد اما این غفلت او باعث شد که از این کاروان جا بماند.
تبعیت از ولایت؛ ضامن سعادت دنیوی و اخروی
وی اظهار کرد: درس بزرگی که از قیام اباعبدالله(ع) میتوانیم بگیریم تبعیت از رهبری و ولایت است چرا که این درس باعث بقای انقلاب ما، دین ما و ضامن سعادت ما در دنیا خواهد بود و نباید هیچ کاری را بر این امر اولویت دهیم و تبعیت از ولایت امر از همه چیز بالاتر و مهمتر باشد.
لزوم پرهیز از اعمالی که منجر به وهن تشیع میشود
قدیانی در تشریح نحوه عزاداری برای امام حسین (ع) گفت: به هر حال الگوی ما برای برگزاری مجالس عزاداری امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری است. آنها در مورد این مطالب بسیار سخن گفتهاند و به طور کلی نحوههای عزادری مناسب را تشریح کردهاند. اما نکته مهم و اساسی در برگزاری مراسم عزاداری وجود دارد این است که هر کاری که باعث وهن شیعه شود جایز نیست و باید از آن جلوگیری کنیم.
اهداف قیام حسینی در منابر بیان شود
وی افزود: آنچه در مراسم عزاداری مهم به نظر میرسد این است که جایگاه بصیرتافزایی و ارائه سخنرانی مستند حفظ شود. چرا که باید روشن شود که چرا و چگونه امام حسین (ع) میتوانند الگوی ما باشند و اصلا به چه علت ما باید برای ایشان عزادری کنیم و به طور کلی تا زمانی که بصیرت دینی نباشد ممکن است که این مراسمها و حتی اصل نهضت حسینی (ع) به سمت خرافات و مطالب نادرست برود که این مسائل میتواند حتی باعث تحریف در خود عاشورا شود. مطالبی که در این جلسات بیان میشود باید مستند باشد و اگر روضهای خوانده میشود سعی شود بر اساس محتوی و مطالب مقاتل معتبر باشد.