کد خبر: 1350788
تاریخ انتشار : ۱۵ دی ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۰

15 دی؛ سالروز عروج عاشقانه پرستوهای نیروی هوایی ارتش

گروه جهاد و حماسه: 15 دی سالروز شهادت سرداران‌ شهیدی است، که زندگی‌ سراسر زهد و تقوا را پیش گرفتند و توانستند با فائق‌ آمدن‌ بر لذات‌ مادی‌ و تمایلات‌ نفسانی‌، راه‌ کسب‌ افتخار را برای‌ خود و نیروی‌ هوایی‌ ارتش ایران اسلامی هموار کنند.


15دی سالروز عروج ملکوتی سرداران عالیقدری است که هر کدامشان، یادآور رشادت‌ها، فداکاری‌ها و ایثارهای فراوان است. سردارانی که هر کدام به نوبه‌ خود بازویی برای رشد و تعالی وطن بودند. آنان تلاش‌های بی وقفه‌ای را آغاز کردند و در نهایت به اجر الهی و معنوی خویش، که همان شهادت بود رسیدند.



شهدا با خون خود و با ایمان مستحکم، اراده پولادین، ایثار و فداکاری خود همانند اکسیری، این ملت را متحول کرد و در مسیر رشد قرار داد، آنچنان پایه‌های نظام اسلامی را مستحکم کرده‌اند، که هیچ طوفانی قدرت ایجاد خلل در این بنیان رفیع را ندارد.



امروز سالروز شهادت سرداران‌ شهیدی است که زندگی‌ سراسر زهد و تقوا را پیش گرفتند و توانستند با فائق‌ آمدن‌ بر لذات‌ مادی‌ و تمایلات‌ نفسانی‌، راه‌ کسب‌ افتخار را برای‌ خود و نیروی‌ هوایی‌ ارتش‌‌ ایران‌ اسلامی هموار کنند.



عروج عاشقانه پرستوها



عقربه‌های ساعت 6:30 صبح روز پانزدهم دی سال 1373 را نشان می‌داد که هواپیمای جت‌استار حامل فرماندهان ارشد نیروی هوایی، از تهران به سمت کیش پرواز کرد تا فرماندهان در جلسه شورای هماهنگی نیروی هوایی در کیش شرکت کنند.



 بعد از‌ظهر قرار می‌شود که هواپیما قبل ازعظیمت به تهران، در پایگاه هوایی اصفهان توقفی کوتاه کند. ساعت 8:30 شب است همه سوار می‌شوند و هواپیما آماده پرواز به سمت تهران می‌شود و پس از دقایقی هواپیما به پرواز درمی‌آید.



در هنگام بازگشت در ساعت 20:40 شب، هرچند دقایقی از پرواز نگذشته بود اما خلبان با برج مراقبت فرودگاه اصفهان تماس می‌گیرد و اعلام می‌کند پنجره کابین باز شده است و باید فرود اضطراری کند، اما در ۶۴ کیلومتری جنوب پایگاه اصفهان با زمین برخورد می‌کند و آتش می‌گیرد که به موجب آن، نیروی هوایی جمعی از بهترین فرماندهان خود را از دست می‌دهد. سرتیپ منصور ستاری فرمانده وقت نیروی هوایی، سرتیپ خلبان مصطفی اردستانی معاون عملیات و سرتیپ خلبان سید علیرضا یاسینی رئیس ستاد و معاون هماهنگ کننده نهاجا از جمله ی شهدای این حادثه بودند.



شهیدی که زندگیش وقف اسلام بود



قبل از آن که فرمانده نیروى هوایى شود، یکى از قهرمان‌هاى این میدان بود. از همان زمان و بعد از آن زمان، در جبهه‌های نبرد دفاع مقدس لحظه به لحظه مشغول تحرّک و فعّالیت جانکاه به عنوان انسانی متعهّد بود.



وی طرح‌ها و ابتکارات زیادی در تجهیز سیستم‌های راداری و پدافندی به اجرا درآورد که موجب ارتقای کارایی سیستم راداری ایران در طول جنگ هشت ساله ایران شد. در سال ۱۳۶۲ به‌دلیل کارایی و لیاقتی که از خود نشان داده بود به‌سمت معاونت عملیات پدافند نیروی هوایی منصوب گشت.



سال ۱۳۶۴ زمان ارتقای او به‌سمت معاونت طرح و برنامه نیروی هوایی بود. سرانجام در بهمن سال بعد به‌فرماندهی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب شد و تا پایان عمر پر برکت خود عهده‌دار این مسئولیت بود. و سرانجام در حالی‌ که ۴۶ سال داشت، به آرزوی دیرینه اش که همان شهادت بود رسید.



شهید منصور ستّارى را باید به عنوان یک افسر فنّىِ عالیقدرى شناخت که با ابتکارات خود زمینه خود اتکایی، نوآوری، رویش استعدادهای جدید و پیشرفت روزافزون ارتش را فراهم کرد.



مقام معظم رهبری در مورد این شهید بزرگوار فرمودند: «شهید ستاری در میدان‌های‌ جنگ‌، بارها تا مرز شهادت‌ پیش‌ رفت‌ و پیوسته‌ در طلب‌ شهادت‌ بود. او شب‌ و روز نمی‌شناخت‌ و تمامی‌ لحظات‌ زندگی‌ خود را وقف‌ خدمت‌ به‌ اسلام‌ و نظام‌ اسلامی‌ کرده‌ بود. »



شهید مصطفی اردستانی عنصری خدایی



در روزهای آخر حیات خود درحالی که عکس شهید عباس بابایی را بر دست داشت، اشک می‌ریخت و می‌گفت: «عباس! تو رفتی و مرا تنها گذاشتی ... من در این قفس تنگ دنیا گرفتارشده‌ام»



پس از انجام خدمت سربازی، در سال ۱۳۵۰ وارد دانشکده خلبانی نیروی هوایی شد. پس از گذراندن مقدمات آموزش پرواز در ایران، به منظور تکمیل دوره خلبانی به کشور آمریکا اعزام شد و پس از اخذ دانشنامه خلبانی به ایران بازگشت و با درجه ستوان دومی در پایگاه چهارم شکاری دزفول به عنوان خلبان هواپیمای اف ۵ مشغول به خدمت شد.



در سال ۱۳۵۹ به عنوان افسر خلبان شکاری در پایگاه شکاری تبریز مشغول به خدمت بود که جنگ تحمیلی عراق علیه ایران آغاز شد، علی رغم اینکه در روز حمله‌هوایی دشمن به خاک میهن در مرخصی به سر می‌برد، ولی بلافاصله خود را به پایگاه مربوطه رساند و از روز بعد پروازهای جنگی خود را شروع کرد.



یکسال بعد به عنوان فرمانده پایگاه پنجم شکاری انتخاب و در این پایگاه مشغول خدمت شد. علاوه بر مسئولیت سخت فرماندهی، خود نیز شخصاً در پروازهای جنگی شرکت می‌جست. در سال ۶۳ به سمت معاون عملیاتی پایگاه دوم شکاری منصوب شد. پس از ۳سال انجام وظیفه در این مسئولیت، به عنوان مدیریت آموزش عملیات نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب شد.



پس از شهادت سرلشکر خلبان عباس بابایی که معاونت عملیات نیروی هوایی را عهده دار بود، اردستانی به این سمت (معاونت عملیات نیروی هوایی) برگزیده شد و تا زمان شهادتش عهده‌دار این مسئولیت بود.



مقام معظم رهبری در مورد این شهید بزرگوار فرمودند: «شهید اردستانی‌ یکی‌ از پاکترین‌، مخلص‌ترین‌ و مؤمن‌ترین‌ افراد در تمامی‌ قشرها بود. او عنصری‌ خدایی‌ و شهیدی‌ زنده‌ بود.»



شهیدی که از خودنمایی بیزار بود



فردی متواضع، کم حرف و بسیار پر کار و دور از حاشیه بود، که هرگز اهل خودنمایی و تظاهر نبود، شخصیتی خاص و محبوب داشت. از آنجا که علاقه وافری به فنون هوانوردی داشت، در سال 48 وارد دانشکده خلبانی نیروی هوایی شد و پس از گذراندن دوره مقدماتی پرواز با هواپیمای «اف ـ 33» به منظور تکمیل دوره خلبانی و پرواز با هواپیماهای پیشرفته شکاری به کشور آمریکا اعزام شد.



عاشق پرواز بود و علی رغم مسئولیت‌های مختلف فرماندهی که داشت، دست از پرواز نمی‌کشید. وی با انواع مختلف هواپیماها پرواز می‌کرد، اما هواپیمای محبوبش «اف ـ 4» بود.



با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و خروج مستشاران خارجی از ایران، همچون دیگر پرسنل متعهد نیرو هوایی ارتش ایران اسلامی به حفظ و حراست از دستاوردهای انقلاب پرداخت و با تشکیل گروه‌هایی در امر بازسازی و راه‌اندازی سیستم‌ها و تجهیزات اهتمام ورزید.



با شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، از جمله خلبانانی بود که در عملیات غرورآفرین 140 فروندی در حمله به خاک عراق نقش مهمی ایفا کرد، و در طول جنگ نیز همواره خلبانی پیش قراول و خط شکن بود، فرماندهی پایگاه سوم شکاری، فرماندهی پایگاه دهم شکاری در سال‌های 63 تا 1365، فرماندهی پایگاه ششم از سال 67 و فرماندهی منطقه هوایی شیراز در سال 71 از جمله سمت های ایشان بود.



به پاس رشادت‌هایش در دوران دفاع مقدس از دست مقام معظم رهبری مفتخر به دریافت نشان فتح شد و به علت شایستگی‌هایش در ۱۰ اسفند ۱۳۷۲ به سمت رئیس ستاد و معاون هماهنگ‌کننده نیروی هوایی ارتش منصوب شد و تا هنگام شهادت این سمت را بر عهده داشت.



در بخشی از وصیت به همسرخود اینگونه می گوید: «من یک خلبان هستم سال‌ها از بیت‌المال برایم هزینه کرده‌اند تا به اینجا رسیده‌ام. حال وظیفه دارم که دینم را ادا کنم. مگر نه اینکه همواره آرزو کرده‌ایم که‌ای کاش در واقعه عاشورا می‌بودیم و فرزند زهرا(س) را یاری می‌کردیم؟ اکنون زمان آن فرا رسیده و همگان مکلفیم که برای لحظه‌ای روح خدا را تنها نگذاریم. بنابرین از من انتظار نداشته باشید که بیش از این در کنارتان باشم به یقین اجر شما نیز که به تربیت فرزندان و امور خانه همت می‌گمارید و زمینه را برای حضور بیشتر ما در صحنه فراهم می‌کنید نزد خدا محفوظ خواهد بود»



مقام معظم رهبری در مورد این شهید بزرگوار فرمودند: «شهید یاسینی مردی مؤمن بود، پرتلاش بود، صادق بود، صمیمی بود و خود همین‌ها موجب شده بود که به ایشان امیدوار باشم، خیلی به این جوان امید داشتم برای آینده، ولی حالا خداوند متعال این طور مقدر کرده، چاره‌ای نیست باید تحمل کرد و این تقدیرات الهی است».

captcha