به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست خبری اولین کنگره بینالمللی توانبخشی مبتنی بر جامعه(CBR) صبح امروز سهشنبه 17 دی ماه با حضور یحیی سخنگویی، معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی و کیوان دواتگران، مدیرکل دفتر توانمند سازی معلولان بهزیستی کشور در محل سالن جلسات این سازمان برگزار شد.
در ابتدای این جلسه سخنگویی با اعلام خبر برگزاری اولین کنگره بینالمللی توانبخشی مبتنی بر جامعه (CBR) در روزهای اول و دوم بهمن ماه سال جاری در شهر بابلسر، به بیان پیشینه آغاز فعالیتهای (CBR) در کشورمان پرداخت و گفت: از سال 71 اقدامات توانبخشی مبتنی بر جامعه در کشور با همکاری بهورزان آغاز شد و از سال 80 به عنوان طرح ملی در سراسر کشور جنبه عملیاتی به خود گرفت.
وی با تأکید بر اینکه بر اساس اظهار نظر مجامع بینالمللی و کشورهای موفق در حوزه (CBR) ایران جزو کشورهای برتر در این حوزه است، گفت: سازمانهای جهانی عملیاتهای ما را مثالزدنی معرفی میکنند.
75 درصد روستاها تحت پوشش خدمات (CBR)
سخنگویی در ادامه اعلام کرد: تا انتهای سال 91 توانستهایم 75 درصد روستاها را تحت پوشش برنامه توانبخشی مبتنی بر جامعه قرار دهیم که طی آن 304 هزار معلول در میان 14 میلیون روستایی کشور شناسایی شد.
وی ادامه داد: از این تعداد که همگی دارای کارت معلولیت هستند، 210 هزار نفر از ما خدماتی مانند ویلچر، پای مصنوعی، سمعک و ... دریافت میکنند و اگر چه وقفهای در ارائه خدمات ما پیش آمده بود اما با حمایتهای رئیس سازمان ارائه خدمات از سر گرفته شد.
بودجه معاونت توانبخشی 100 درصد افزایش یافته است
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی با اشاره به افزایش 100 درصدی بودجه این معاونت، اظهار کرد: بودجه این معاونت به 11 میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است و بر همین اساس نه تنها توانستیم مطالبات گذشته معلولان را برآورده کنیم بلکه جهت حرکت خود را از روستاها به سمت شهرهای زیر 50 هزار نفر نیز گسترش خواهیم داد.
وی در خصوص میهمانان شرکتکننده در اولین کنگره بینالمللی توانبخشی مبتنی بر جامعه(CBR) گفت: میهمانان ما از کشورهای فعال در حوزه (CBR) و ارگانها و سازمانهای مسئول در این حوزه دعوت شدهاند، از جمله نماینده سازمان بهداشت جهانی، مسئول CBR ایتالیا، افغانستان، مالزی، تاجیکستان، هند و ... .
سخنگویی در ادامه به ارائه آمارهای مربوط به افراد معلول و خانوادههای آنها که از خدمات توانبخشی مبتنی بر جامعه بهرهمند میشوند، پرداخت و گفت: 130 هزار نفر در منزل و 41 هزار و 800 نفر در خارج از منزل از خدمات ما استفاده میکنند، همچنین 38 هزار نفر به مراکز توانبخشی تخصصی ارجاع داده شده و برای 20 هزار نفر نیز وسایل کمک توانبخشی تهیه شده است.
وی از انجام حمایتهای شغلی برای 23 هزار نفر و حمایتهای مالی موردی از 65 هزار و 500 نفر خبر داد و گفت: مناسبسازی منزل برای هزار و 500 معلول و فعالیتهای آگاهسازی نیز برای 85 هزار نفر انجام گرفته است.
تا 6 ماه نخست سال آینده کل روستاهای کشور تحت پوشش (CBR) قرار میگیرند
در ادامه این نشست کیوان دواتگران، مدیرکل دفتر توانمندسازی معلولان بهزیستی کشور در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا مبنی بر اینکه تا چه زمانی کل کشور زیر پوشش خدمات (CBR) قرار میگیرد، گفت: با توجه به افزایش بودجه تا شش ماه نخست سال آینده کل روستاهای کشور را تحت پوشش قرار داده به سمت پوشش شهرهای زیر 50 هزار نفر حرکت خواهیم کرد.
15 درصد افراد جامعه معلول هستند
سخنگویی نیز در پاسخ به این سؤال که چه تعداد از افراد جامعه معلول هستند، گفت: در گذشته به صورت کلی مطرح میشد که 10 درصد کل جوامع را معلولان تشکیل میهند اما سازمان بهداشت جهانی اکنون اعلام میکند که 15 درصد جوامع را افراد معلول تشکیل میدهند چرا که تمام افراد مسنی که دچار مشکلات بینایی و شنوایی میشوند را نیز جزو معلولان محسوب میکند.
وی با اشاره به اینکه بخشی از معلولان جامعه را افراد بیمار روانی مزمن تشکیل میدهند، گفت: افرادی که قابلیت بهبود یافتن دارند جزو گروههای هدف ما برای دریافت خدمات قرار نمیگیرند اما افرادی که امکان بهبود آنها وجود ندارد و ما آنها را به عنوان معلولان روانی معرفی میکنیم از خدمات ما بهرهمند میشوند.
افزایش افراد مجهولالهویه
سخنگویی از افزایش افراد مجهولالهویه طی سال جاری در استانهای تهران، قم و مشهد نیز خبر داد و گفت: تنها در سال جاری 800 معلول مجهولالهویه در استان تهران پیدا شده است که باید برای آنها بودجه نگهداری اختصاص دهیم.
وی در پاسخ به این سؤال که تعدادی از معلولان از قطع خدمات شما خبر داده و به این مسئله معترض بودهاند، چرا این مسئله رخ داده است، گفت: در گذشته اشتباهاتی رخ داده بود، مثلاً افرادی که بیماری صرع داشتند نیز جزو معلولان به حساب آمده بودند، یا فرد معلول فوت کرده بود اما دیگران از کارت وی استفاده میکردند و ... که بر همین اساس مددجویان مورد بررسی قرار گرفتند.
حذف اسامی افرادی که هم تحتپوشش بهزیستی و کمیته امداد بودند
سخنگویی با تأکید بر اینکه اولویت اول ما خدمت رسانی به معلولان شدید است، گفت: افرادی بودند که معلولیت بسیار خفیف داشتند و مستمری میگرفتند و یا افرادی بودند که هم از کمیته امداد و هم از بهزیستی مستمری دریافت میکردند که از یکی از این نهادها نامشان حذف شد.
با تصویب قانون 70 درصد مشکلات معلولان حل میشود
وی به تلاش برای تصویب قانون جامع حمایت از حقوق معلولان در کمیسیون اجتماعی هیئت دولت اشاره و تصریح کرد: دولت در حال پیگیری این اصلاحات است و امیدواریم به صورت لایحه به زودی به مجلس ارائه شود چرا که با تغییراتی که در قانون پیشبینی شده است میتوانیم بیش از 70 درصد مشکلات کلیه معلولان را مرتفع کنیم.
مبتلایان به آلزایمر نیز معلول هستند
دواتگران نیز در پاسخ به این سؤال که آیا افراد مبتلا به آلزایمر نیز جزو معلولان محسوب میشوند، گفت: بله به محض تشخیص بیماری آلزایمر برای افراد آنها جزو گروه معلولان شدید تقسیمبندی میشوند.
وی با اشاره به اینکه سازمان بهزیستی 12 تا 13 سال اخیر را با بودجه کمتر از یک میلیارد در خصوص توانبخشی مبتنی بر جامعه فعالیت میکرده است، گفت: نباید انتظار داشت به یکباره تمام مشکلات این حوزه مرتفع شود.
دواتگران با تأکید بر اینکه نگاه ما در توانبخشی مبتنی بر جامعه این نیست که پول بین روستائیان پخش کنیم، گفت: شناسایی به هنگام، ارجاع به موقع و حمایت هدف ما از اجرای (CBR) در روستاها است.
سالمندان محروم روستاهای محروم سبد غذایی دریافت میکنند
سخنگویی در پایان از اجرای طرح سبد تغذیه برای سالمندان محروم روستاهای محروم خبر داد و گفت: حدود سه هزار نفر سالمند محروم در حاشیه شهرها و روستاها شناسایی شدهاند که به مدت شش ماه 85 هزار تومان سبد غذایی دریافت میکنند.
وی از اجرای این طرح در 10 استان کشور از بهمن ماه سال جاری خبر داد و اظهار امیدواری کرد: با افزایش بودجه این طرح به صورت سراسری اجرا شود.
وی همچنین از غریب بودن علم توانبخشی مبتنی بر جامعه در دانشکدههای توانبخشی سخن گفت و اظهار کرد: امیدواریم (CBR) به عنوان واحد درسی در کلیه رشتههای توانبخشی گنجانده شود.