حسن سبحانی، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در ارتباط با دلایل عدم توفیق چشمگیر در عرصه اجرای آموزههای اقتصاد اسلامی علیرغم پژوهشهای گسترده در این عرصه گفت: این مسئله از جوانب متعددی قابل بررسی و آسیبشناسی است و پرداختن اجمالی به آن منجر به ابتر ماندن موضوع خواهدشد.
وی افزود: با این حال، اگر بخواهیم یکی از بارزترین نکات در رابطه با این کاستیها را عنوان کنیم، باید به دو عامل مشکلات ساختاری در عرصه برنامهریزی کشور و کیفیت تحقیقات صورتگرفته اشاره کرد که از ظرفیتهای لازم برخوردار نیست.
نماینده ادوار مجلس در ادامه تأکید کرد: مسئله برنامهریزی و تحقیقات از این جهت حائز اهمیت است که بعضا کیفیت تحقیقات اجازه تحول در ساختار اقتصاد را ارائه نمیدهد و از طرف دیگر نوع برنامهریزی سبب شده تا سرفصلهای درسی در دانشگاهها و موسسات آموزشی ما بر پایه اقتصاد سرمایهداری است و همین امر نیز جرئت خروج از وضعیت و تحول را تاحدی کاهش داده است.
ضرورت آسیبشناسی سه دهه گذشته از اقتصاد کشور
وی در خصوص راهکار عملی برای عینی شدن تحول در ساختار اقتصاد کشور گفت: در ابتدای امر نیازمند آسیبشناسی سه دهه گذشته از کل اقتصاد کشور هستیم و پس از آن، برای اجرایی کردن تحول در ساختار اقتصادی، شرط لازم توجه به آموزههای اقتصاد اسلامی است، اما این شرط کافی نیست.
سبحانی تصریح کرد: کفایت در این است که حاکمیت در سطحی فراتر از دولت، اراده کند و از این رو باید همیت جدی در مسئولان تصمیمساز و تصمیمگیر کشور برای تحقق اقتصاد اسلامی وجود داشته باشد و این همیت مداوم و به شکل پروسه، محور مدیریت شود، نه اینکه بر مبنای پروژه مقطعی مدنظر واقع شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در این روند، باید موضع نسبت به اجتماعیات و سیاست و آموزههای اقتصادی کشور به نحوی مشخص شود که اولا مشکلات پیش آمده در مسیر را نه به حساب اقتصاد اسلامی گذاشت و نه طرفداران عرصه اقتصاد اسلامی را با برچسبهایی چون جمعگرا و سوسیالیست مورد اتهام قرارداد.