سعید معزالدین، رایزن فرهنگی اسبق ایران در پاکستان و کارشناس مسئول روابط بینالملل فرهنگی در حوزه شبه قاره سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در بخش دوم گفتوگوی خود با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به مناسبت آغاز هفته وحدت به ارائه راهکارهای عملی ایجاد وحدت در جوامع اسلامی پرداخت و بر ضرورت ایجاد وحدت برای مقابله با خطر تکفیریهای منطقه تأکید کرد.
معزالدین در خصوص نقش وحدت در مقابله با تکفیریها گفت:بیتردید اکثریت قاطع مسلمانان جهان اعم از شیعه و سنی، اندیشه و عملکرد تکفیریها را بر نمی تابند و به وحدت اسلامی و تقریب مذاهب اسلامی باور دارند. اسلام، دین مهربانی و دوستی است. پیامبر ما منادی وحدت، نماد اخلاق نیک و رحمت است. اما شماری اندک در پوشش اسلام، این دین کامل، مترقی، رهاییبخش، آگاهی آفرین، مظهر مهربانی و همزیستی مسالمت آمیز و نورانی را خشونت بار و عقب مانده و سیاه نشان میدهند.
علمای اسلامی؛ نگاه راهبردی به وحدت داشته باشند
این پژوهشگر علوم اسلامی در ادامه افزود: بدیهی است که معرفی صحیح و شفاف اسلام نبوی و خاندان پاک رسول مهربانی وظیفه یکایک ما مسلمانان به ویژه پیروان اهل بیت(ع) و به طور خاص و تخصصی، وظیفه اندیشمندان مذاهب، نویسندگان، دست اندکاران رسانه، ناشران، برنامه سازان، هنرمندان سینما و صدا و سیما است.
وی تصریح کرد: علمای مذاهب اسلامی در مراکز و مجامع بینالمللی و منطقهای باید با انتشار منشور وحدت بار دیگر دیدگاهها و فتواهای خود را در برابر حرکتها و اندیشههای تکفیری بیان کنند و به روشنگری امت اسلامی بپردازند نگاه راهبردی به وحدت داشته باشند و آن را کوتاه مدت و تاکتیکی و مناسبتی تلقی نکنند.
تبیین فرهنگ تقریب باوری و وحدت اندیشی بین علمای اسلامی؛ راهکار عملی ایجاد وحدت
رایزن اسبق ایران در پاکستان ضمن ارائه راهکارهای عملی و پیشنهادی خود در خصوص تقویت وحدت تأکید کرد: تبیین فرهنگ تقریب باوری و وحدت اندیشی بین علما و سخنرانان و ائمه جمعه و جماعت مذاهب اسلامی، تلاش در راه گسترش فرهنگ تقریب در حوزه و دانشگاه، ایجاد ارتباط مستمر بین مراکز علمی و فرهنگی و شخصیتهای علاقهمند به تقریب مذاهب و فراهم آوردن زمینههای لازم تبادل نظریات و آرا و فتاوای اندیشمندان مذاهب اسلامی از جمله مواردی است که میتوان در زمینه تقریب مذاهب اسلامی به آن اشاره کرد.
معاون اسبق تبلیغات و انتشارات مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی از دیگر پیشنهادات خود در خصوص ایجاد وحدت اسلامی را این طور بیان کرد: کوشش در راه شناخت احساسات و عواطف مشترک و برانگیختن آنها در جهت هدفهای والای قرآنی و تحکیم مبانی اخوت و همبستگی اسلامی، بررسی و شناخت وجوه اشتراک مذاهب و تقویت آنها و پرهیز از طرح مسائل اختلافی مذهبی، قومی و نژادی، کوشش در راه ریشهیابی مسائل اختلافی برای طرح در کمیسیونها و محافل علمی، تبیین آثار مثبت همبستگی اسلامی برای ملتهای مسلمان.
ایجاد شبکه ویژه ماهوارهای تقریب؛ از دیگر راهکارهارهای تقویت وحدت اسلامی
ارزیابی علل پراکندگی و اختلاف مسلمانان و تبیین آثار شوم تفرقه و زیانهای جبران ناپذیری که از این راه به جوامع اسلامی رسیده است، درک ضرورتهای زمان، پرداختن به حل مشکلات و کاستیهای کنونی مسلمانان، ایجاد شبکه ویژه ماهوارهای برای تولید و پخش برنامههای تقریبی، اتخاذ تدابیر لازم، هماهنگ و منسجم فرهنگی در ارشاد هواداران ناآگاه فرقههای تکفیری و موضع گیری اصولی فرهنگی براساس معیارهای مشترک مذاهب اسلامی در برابر بدخواهان و دشمنان اندیشه تقریبی از دیگر راهکارهای مورد تأکید معزالدین جهت تقویت همگرایی و وحدت در جوامع اسلامی است.
سعید معزالدین در پایان گفت: امیدوارم امت اسلامی با توکل بر خداوند متعال در سایه قرآن کریم و آموزههای وحیانی رسول گرامی اسلام(ص) و اهل بیت(ع) به اتحاد و همبستگی واقعی دست یابند و در همه زمینهها پیروز و سرافراز شوند.