
به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، کمتر از یک هفته به برگزاری نخستین کنفرانس ملی کتابخانه دیجیتالی زمان باقی است، مهدی علیپور حافظی، دبیر علمی همایش، در خصوص جزئیات برگزاری این کنفرانس اظهار کرد: پس از بررسی اولیه 52 مقاله، تأیید و برای داوری ارسال شده است.
وی رویکرد پژوهشی مقاله و بعد نوآوری در آن را از معیارهای اصلی در انتخاب مقالات دانست و تأکید کرد: بر همین مبنا، پس از بررسی اولیه 52 مقاله، تأیید و برای داوری ارسال شد. 9 مقاله به صورت شفاهی و 17 مقاله به صورت پوستر ارائه خواهد شد.
علیپور ادامه داد: با توجه به یک روزه بودن این کنفرانس و زمان اندک برای ارائه مقالات پذیرفته شده، بخشی به نام پوستر که از قبل برنامهریزی نشده بود، به کنفرانس اضافه شد. بدین ترتیب، پس از فرآیند داوری، در نهایت 9 مقاله به صورت شفاهی و 17 مقاله به صورت پوستر ارائه خواهد شد.
داوری توسط حدود 30 متخصص از حوزههای متفاوت انجام شده است
دبیر علمی همایش درباره نحوه داوری مقالات که توسط هیئتی متشکل از حدود 30 متخصص از حوزههای متفاوت انجام شده است، تصریح کرد: در این روند، هر مقاله برای 2 داور، با توجه به تخصص موضوعی داوران ارسال میشد، که در صورت مشابه بودن آرای داوران، مقاله مجددا توسط دبیر علمی همایش بررسی و نهایی میشد.
وی ادامه داد: در شرایطی که نظرات با هم منافات داشت، مقاله برای داور سوم ارسال شده و بار دیگر مورد بررسی قرار میگرفت. نتیجه این فرآیند 26 مقاله بود که به دو صورت شفاهی و پوستر ارائه خواهد شد.
علیپور افزود: در این رابطه، با توجه به محورهای موضوعی کنفرانس، شامل کلیات کتابخانههای دیجیتالی؛ معماری، سیستمها و نرمافزار؛ و ارزیابی، مقالاتی که از کیفیت بسیار بالایی برخوردار بودند برای بخش شفاهی و مقالاتی که ضمن برخورداری از سطح بالای کیفی به این سه حوزه مرتبط نبودند، برای ارائه در بخش پوستر انتخاب شدند.
تأکید کنفرانس بر بین رشتهای بودن آن است
وی در پاسخ به این سؤال که «آیا این کنفرانس مقوله کتابخانه دیجیتال را علاوه بر تخصص کتابداری، از زاویه دید حوزههای مرتبط دیگر همچون کامپیوتر و فناوری اطلاعات پوشش میدهد یا خیر»، اذعان کرد: یکی از مسائلی که از ابتدا روی آن تأکید داشتیم، بین رشتهای بودن این کنفرانس بوده است. بر همین اساس کمیته علمی هم که از ابتدا شکل گرفت ترکیبی از حوزههای مختلف حقوق، فناوری اطلاعات، مدیریت و کتابداری بود و مقالات دریافتی نیز، از تمامی حوزهها بوده است.
مهدی علیپور حافظی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه «به عنوان نخستین همایش ملی کتابخانه دیجیتالی، استقبال از آن چگونه بود؟» بیان کرد: حقیقت این است که این کنفرانس، نخستین کنفرانس کتابخانه دیجیتالی در ایران نیست، تاکنون دانشگاه پیام نور و دانشگاه الزهرا(س)، هر چند نه به صورت ملی، اما کارهایی مشابه انجام دادهاند.
قصد داریم کنفرانس را به صورت سالانه و ادامهدار برگزار کنیم
وی افزود: علت ذکر نخستین در عنوان کنفرانس این بود که قصد داریم آن را به صورت سالانه و ادامه دار برگزار کنیم.
علیپور با اشاره به عمومی بودن محور موضوعی کنفرانس، در دوره اول، 9 بهمن اذعان کرد: مبنا بر این است که برای دورههای بعدی وارد حوزههای تخصصی مقوله کتابخانه دیجیتال شویم و حتی موضوع کنفرانس سال آینده نیز مشخص شده که انشاءالله در همین کنفرانس اعلام خواهد شد.
وی ادامه داد: در خصوص استقبال از کنفرانس، با توجه به فرصت زمانی محدود از اعلام تا انتهای کار که حدود 8 ماه بود، از نظر میزان مقالات دریافتی اقبال خوبی صورت گرفته است.
دبیر علمی همایش، با اشاره به اینکه این کنفرانس به دلیل نداشتن بودجه از طریق هزینههای ثبت نام برگزار میشود، تصریح کرد: تا کنون حدود 120 نفر ثبت نام کردهاند که هزینه ثبت نام قطعا در میزان استقبال از کنفرانس بیتأثیر نخواهد بود، چرا که دانشجویان، قشر وسیعی هستند که میتوانند در اینگونه کنفرانسها و همایشها شرکت کنند.
وی افزود: به طور کلی استقبال خوبی صورت گرفته و انشاءالله کنفرانس نیز به خوبی برگزار شود.
علیپور حافظی درباره نحوه برگزاری کنفرانس و برنامه ویژه این روز اظهار کرد: کنفرانس در قالب 3 پنل کلیات کتابخانههای دیجیتال، معماری، سیستمها و نرمافزار و ارزیابی ارائه خواهد شد.
وی ادامه داد: سخنران ویژه این کنفرانس دکتر غزنوی، عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد، متخصص در حوزه نرمافزار و سیستمهای اطلاعاتی است. این سخنرانی بر آینده کتابخانه دیجیتالی در ایران متمرکز خواهد بود که قطعا به مشخص کردن آینده این حوزه کمک میکند.
دبیر علمی همایش در ادامه اضافه کرد: استقبال یونسکو از این کنفرانس شایان توجه بوده و قرار است در روز کنفرانس گزارشی از عملکرد این سازمان در حوزه کتابخانه دیجیتال در منطقه، ارائه شود.
وی افزود: یونسکو حمایت و پشتیبانی خود را نیز، از موضوع کتابخانه دیجیتال و پژوهشهایی که در این حوزه در ایران انجام میگیرد، اعلام خواهد کرد.