به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، محمدحسین فریدونی، عضو شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی در آخرین برنامه آموزشی دوره مهارتافزایی قرآن که روز گذشته جمعه، چهارم بهمنماه برگزار شد، درباره اهداف آموزش عمومی قرآن کریم بر اساس منشور توسعه فرهنگ قرآنی کشور سخنرانی کرد.
وی اظهار کرد: در راستای تحقق منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی(مدظله العالی) در فراگیری و انس عمومی با قرآن کریم در جامعه اسلامی، به منظور تعیین شاخصهای مطلوب سواد قرآنی برای آحاد جامعه در ابعاد مختلف اعتقادی، شناختی، رفتاری و ...، چشم انداز، رسالت و اهداف نظام آموزش عمومی قرآن کریم کشور تعیین شده است.
وی ادامه داد: بر این اساس، این اهداف با عنایت به جایگاه رفیع قرآن کریم در هدایت جامعه اسلامی و جایگاه ملت بزرگ ایران به عنوان پرچمدار فرهنگ قرآن و عترت تعیین شده است؛ از این رو فاصله میان وضعیت موجود با اهداف تعیین شده نباید باعث عدول از شاخصهای مورد توجه کتاب و سنت و شایسته امالقرای اسلامی درباره قرآن شود.
برنامهریزی قرآنی اهداف سطحبندی و ترکیب مناسب داشته باشد
فریدونی بیان کرد: برای تحقق مجموعه اهداف مصوب لازم است هنگام برنامهریزی، این اهداف سطحبندی و ترکیب مناسب داشته باشد و رعایت تقدم ربطی مباحث و ترتیب اهمیت موضوعات مورد توجه قرار گیرد؛ در آموزش عمومی قرآن، جامعه مخاطب اهداف عموم مردم با هوشمندی و توان ذهنی متوسط است؛ بنابر این برای سایرین و کودکان باید این اهداف متناسبسازی شود، همچنین در مورد دانشآموزان ضروری است این اهداف با برنامهریزی دقیق به تدریج تا پایان دوره متوسطه محقق شود.
این عضو شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی گفت: چشمانداز نظام آموزش عمومی قرآن، «نهادینه شدن فرهنگ انس با قرآن کریم و تربیت 10 میلیون حافظ قرآن در جامعه و رسالت نظام آموزش عمومی قرآن، «ایجاد توانایی خواندن همراه با فهم و تدبر در قرآن و بهرهگیری مردم از تعالیم قرآن در زندگی» است.
وی افزود: تقویت ایمان و گرایش به قرآن و عترت(ع) عبارت است از اعتقاد قلبی به حقانیت، جامعیت و جاودانگی قرآن مجید و جایگاه پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) به عنوان تبیین کنندگان علمی و عملی قرآن و محبت و مودت نسبت به قرآن و اهل بیت(ع) است؛ در این اهداف، توانایی خواندن قرآن کریم، خواندن صحیح و روان قرآن با تلفظ عربی حروف و حرکات در حد تمایز در نظر قرار گرفته است.
توجه به درک معنای آیات قرآن
فریدونی خاطرنشان کرد: درک معنای آیات قرآن کریم در این اهداف مورد توجه است، البته اگر دانشآموزان معنای مدهامتان را نداند، ایرادی وارد نیست؛ اما اگر معنای آیاتی که زیاد در نمازها تکرار میشوند را نداند، نقص محسوب میشود.
وی اظهار کرد: توانایی و التزام به تدبر در آیات قرآن کریم، آشنایی با روش تدبر و پایبندی به اندیشه و دقت در آیات قرآن برای درک بهتر مراد و مقصود آیات، حفظ قرآن کریم و به خاطرسپاری و از برخوانی بخشهایی از آیات و سور قرآن کریم و حداقل حفظ سه جزء از قرآن کریم از اهداف آموزش عمومی است.
این عضو شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی یادآور شد: در حفظ این سه جزء بهتر است سورههایی در نظر قرار گیرد که در آیین و مناسک اسلامی بیشتر تکرار میشود، به طور مثال در زیارت امام رضا(ع) آمده است که سورههای مبارکه «یس» و «الرحمن» در نماز زیارت خوانده شود و از این سورهها میتوان برای حفظ انتخاب شوند.