«یَا أَیُّهَا النَّاسُ کُلُواْ مِمَّا فِی الأَرْضِ حَلاَلًا طَیِّبًا وَلاَ تَتَّبِعُواْ خُطُوَاتِ الشَّیْطَانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُّبِینٌ؛ اى مردم از آنچه در زمین است حلال و پاکیزه را بخورید و از گامهاى شیطان پیروى مکنید که او دشمن آشکار شماست». (آیه 168 سوره بقره)
تعادل رویه دین خداست و عدم تعادل گام شیطان؛ همین گام است که انسان را به افراط و شکمبارگی سوق میدهد.
معمولاً قرآن کریم در کنار اجازه مصرف شرطی را بیان میکند؛ در این آیه نیز فرموده است بخورید اما از چیزهای حلال و پاکیزه و فسادگری نکنید: «کُلُواْ وَاشْرَبُواْ مِن رِّزْقِ اللَّهِ وَلاَ تَعْثَوْاْ فِی الأَرْضِ مُفْسِدِینَ؛ از روزى خدا بخورید و بیاشامید و[لى] در زمین سر به فساد برمدارید». (بقره 60).
خداوند در آیه 31 سوره اعراف یکی دیگر از شرایط خوردن را اسراف نکردن دانسته و میفرمایند: از نعمتها استفاده کنید و اسراف نکنید (وکُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ یُحِبُّ الْمُسْرِفِینَ ؛ بخورید و بیاشامید و[لى] زیادهروى مکنید که او اسرافکاران را دوست نمىدارد».
همچنین در آیه 28 سوره حج میفرماید: هم خود استفاده کنید و هم به دیگران بدهید «فَکُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِیرَ؛ از آنها بخورید و به درمانده مستمند بخورانید».
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
برگرفته از کتاب دقایقی با قرآن نوشته حجتالاسلام محسن قرائتی