به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، برنامه رادیویی «افق» شنبه، پنجم بهمنماه با حضور علیاکبر حنیفی و ابوالفضل علامی از پیشکسوتان و اساتید قرآنی و با اجرای محمدرضا پورمعین به روی آنتن شبکه رادیویی قرآن رفت.
بر اساس این گزارش، در ابتدای این برنامه، حنیفی درباره آموزشهای تخصصی قرآن در کشور گفت: اگر منظور از آموزشهای تخصصی قرآن، آموزشهای تخصصی به صورت نهادینه و آکادمیک باشد، بحث کاملا متفاوتی است و ما در کشور حتی دانشکدههای قرآنی داریم و این بحث بسیار گسترده است.
کار تخصصی قرائت باید در دو حوزه دانش و مهارت دنبال شود
در ادامه بحث آموزشهای تخصصی قرآن کریم در برنامه «افق» ابوالفضل علامی، استاد قرآن اظهار کرد: اگر کسی بخواهد در حوزه تلاوت به قلهها برسد و فعالیتهای تخصصی خود را در این حوزه دنبال کند، باید در دو حوزه کار کند؛ یکی دانش و دیگری مهارت، به این دلیل که قرائت فن است و اگر کسی تمام موارد که مربوط به قرائت است را بداند؛ اما اهل قرائت نباشد، نتیجهای نخواهد داشت و فردی که کاری تخصصی در حوزه تلاوت را آغاز میکند باید تحت نظر یک استاد هر چه که یاد گرفته را تبدیل به قرائت کند، البته در این حوزهها زیاد کار شده است.
علامی اظهار کرد: کسانی که به قلههای قرائت رسیده و در مسابقات ملی و بینالمللی قرآن رتبه آوردهاند، حاصل جلسات سنتی قرآن هستند، البته این جلسات سنتی را باید مورد پشتیبانی بیشتری قرار داد و لازم است که تعداد این جلسات سنتی قرآن در سطح کشور گسترش پیدا کند.
وضعیت موجود کشور ما در حوزه قرائت قرآن بسیار خوب است
در بخش دیگری از این برنامه رادیویی، علیاکبر حنیفی با بیان اینکه علم قرائت و فن قرائت از اهمیت زیادی برخوردار است، گفت: هر چند که وضعیت موجود ما در کشور از نظر مهارت قرائت بسیار خوب است و در جهان پس از مصر رتبه دوم را داریم، البته ممکن است از نظر کمی اول هم باشیم، اما از نظر کیفی دوم هستیم و البته برای اینکه جوانان ما در این حوزه به سطح قاریان مصری برسند، باید کار بیشتری انجام دهیم.
وی ادامه داد: یکی از نقصهایی که در حوزه مهارتهای قرائت وجود دارد، این است که عدهای در این حوزه بالا آمدهاند و در سطح تخصصی کار میکنند؛ اما معلم تخصصی ندارند و همچنین منابع آموزشی مدونی نیز در این حوزه وجود ندارد که لازم است تدابیر لازم برای آن اندیشیده شود.
حنیفی در ادامه افزود: اگر در حوزه ورزش و فوتبال سرمربی داریم، اما در حوزه قرآن نداریم و این در حالی است که یک سرمربی تمام مهارتها و تخصصهای دنیا در آن رشته مورد نظر را یک جا جمع میکند و لازم است همان گونه که در رشتههای ورزشی، سرمربی داریم در حوزه قرآن نیز یک سرمربی قرآن در کشور داشته باشیم که بهترین مربیان، قاریان، حافظان و فعالان قرآنی زیر نظر این سرمربی قرآنی فعالیت داشته باشند و همچنین یک یک تیم ملی قرآن باید در کشور تشکیل شود که این تیم ملی قرآنی نیز زیر نظر سرمربی قرآنی به فعالیت خود ادامه دهد.
لزوم راهاندازی تیم ملی قرآن و یک سرمربی قرآنی در کشور
وی با طرح این پرسش که چرا ما نباید در کشور یک تیم ملی قرآن داشته باشیم؟ گفت: راهاندازی یک تیم ملی قرآن در کشور موجب میشود تا هر سال تعدادی از نخبگان قرآنی که در مسابقات قرآن رتبه کسب میکنند به این تیم ملی اضافه شوند، البته نبود چنین ظرفیتی در کشور یک نقیصه بزرگ به شمار میآید و جای آن به شدت خالی است.
این پیشکسوت قرآنی افزود: بحث سرمربی قرآنی یک اقدام ملی و کم هزینهترین کاری است که میتواند از سوی دولت انجام شود، البته مسئولان قرآنی باید وظیفه خود بداند و علاوه بر راهاندازی تیم ملی قرآن، تیمهای استانی قرآن نیز تشکیل دهند و برای هر یک از تیمهای استانی نیز یک سرمربی در نظر بگیرند که در نهایت زیر نظر تیم ملی قرآن فعالیت داشته باشند، البته چنین اقدامی در ارتقای سطح فعالیتهای قرآنی کشور و تخصصی شدن این فعالیتها بسیار اثرگذار خواهد بود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برگزاری مسابقات قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه و سایر مسابقات قرآن کشور گفت: آسیبی که در حوزه مسابقات قرآن در کشور شاهد هستیم این است که پس از برگزاری مسابقات قرآن، زمانی که گزارشگران و خبرنگاران از ما سوال میکنند که سطح مسابقات قرآن را چگونه ارزیابی میکنید، ما مجبور هستیم که بگوییم؛ سطح مسابقات امسال بسیار خوب بود و نسبت به سال گذشته خیلی بهتر بود و البته تا به حال جرئت نکردهایم، بگوییم که سطح مسابقات امسال خوب نبوده است.
مسابقات قرآن باید زیر نظر سرمربی قرآنی برگزار شوند
حنیفی با یادآوری اینکه سطح مسابقات قرآنی کشور هنوز مشخص نیست، گفت: در برگزاری مسابقات قرآن باید معلوم باشد که در هر رشته شرکت کنندگان باید در چه سطحی باشند و شرایط شرکت در هر رشته چگونه است، البته لازم است تمامی این مسابقات زیر نظر یک سرمربی قرآنی انجام شود و ساماندهی خوبی در برگزاری مسابقات قرآن کشور صورت گیرد.
در بخش دیگری از برنامه رادیویی «افق» ابوالفضل علامی به اشاره به جایگاه قاریان کشورمان گفت: شأن معنوی و شخصیتی قاری قرآن خیلی بالا است که باید آن را احیا کنیم؛ در صدر اسلام یک عدهای ایمان میآورند و پیش پیامبر اکرم(ص) میآمدند و ایشان قاریان را پیش آنها میفرستادند تا مشکلات قرآنی آنها را رفع کنند و این امر نشان دهنده جایگاه بالای قاریان است.
وی ادامه داد: در رابطه با راههای رشد کمی و کیفی امر قرائت، ما یک معیار داریم و در کشور ما این افتخار وجود دارد که در امر قرائت زیر عَلم مقام معظم رهبری هستیم و در امر قرائت هیچ کس به پای ایشان نمیرسد.
فرمایشات مقام معظم رهبری در حوزه قرآنی باید احصاء شود
علامی با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه جلسات قرآن باید احیاء شود، گفت: فرمایشات مقام معظم رهبری در حوزه قرآنی باید احصاء شده و اولویتبندی شود و بر اساس این فرمایشات، برنامهریزیهای لازم برای ارتقای فعالیتهای قرآنی صورت گیرد.
وی با اشاره به برگزاری مسابقات قرآن در کشور، عنوان کرد: مسابقات قرآن در کشور در واقع خاصیت انگیزشی دارد و ایجاد تحرک برای ارتقای فعالیتهای قرآنی میکند، البته لازم است قبل از برگزاری مسابقات قرآن آموزشهای لازم برای شرکت کنندگان اتفاق بیافتد که شاکله آموزش قرآن نیز در جلسات قرآنی اتفاق میافتد و لازم است جلسات سنتی قرآن در کشور توسعه پیدا کند تا از این طریق سطح علمی شرکت کنندگان در مسابقات قرآن نیز ارتقاء یابد.
لزوم تشکیل جلسات ثابت قرآن در هر یک از استانها
این استاد قرآنی با عنوان این مطلب که در هر استان باید حداقل یک جلسه شاخص قرآنی داشته باشیم، ادامه داد: این جلسات قرآنی که باید به صورت مستمر در استانها برگزار شوند؛ باید زیر نظر اساتید قرآن اداره شوند و برای هر یک از این جلسات قرآنی برنامههای مختلف پیشبینی شود، زیرا جلسات سنتی قرآن بهترین راه برای تخصصی شدن فعالیتهای قرآنی هستند.
وی در ادامه افزود: همچنین در کشور باید این مسئله را باب کنیم که هر کس میخواهد قرائت کند، باید به عنوان قاری رسمی اجازه قرائت داشته باشد؛ زیرا به هر حال قرائت یک شأنی دارد که این شأن باید حفظ شود و اگر این اتفاق بیافتد خیال همه راحت است کسی که در مشهد یا در هر شهر دیگری قرائت میکند، اجازه قرائت دارد و البته اجازه قرائت نیز باید از سوی اساتید و پیشکسوتان قرآنی صادر شود.