حسین اخواناقدم، کارشناس قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به طرح اعطای مدرک تخصصی به قاریان و اساتید قرآنی که سومین دوره آن به تازگی آغاز شده است، گفت: پس از آغاز طرح اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم که مسئولیت آن به سازمان دارالقرآنالکریم است، قاریان و اساتید قرآنی نیز این توقع را مطرح کردهاند که اگر قرار است حافظان قرآن کریم یک شخصیت حقیقی درجهبندی شدهای پیدا کنند، پس قاریان هم به عنوان هنرمندان یک هنر دینی که سرآمد هنرهای دینی است؛ باید از این درجهبندیها برخوردار شوند و یک وضعیت مشخصی پیدا کنند.
وی افزود: اعطای مدرک تخصصی به قاریان و اساتید قرآنی کمک میکند تا این چهرههای قرآنی از نظر شخصیت اجتماعی قابل احصاء باشند و همچنین از جهت حقوقی نیز این چهرههای قرآنی را در زمینههای حقوقی و مشاغل و پستها به کار بگیرند و مدارک این قاریان و اساتید قرآنی با مدارک تحصیلی دانشگاهی معادلسازی شود.
این کارشناس قرآنی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه باید یک شاخصهایی وجود داشته باشد تا قاریان ممتاز مورد ارزیابی قرار گیرند و نتایج ارزیابی در اختیار افکار عمومی جامعه قرار گیرد، ادامه داد: در همین راستا کارگروهی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شد که به دستهبندی و طبقهبندی پرداخت و اساتید و مدرسان قرآنی را نیز به قاریان قرآن اضافه کرد و پس از تدوین طرح، آن را به شورای عالی قرآن ابلاغ کرد تا در قالب طرح اعطای مدرک تخصصی به قاریان و اساتید قرآنی مورد استفاده قرار گیرد.
اجرای طرح اعطای مدرک تخصصی به قاریان یک ضرورت منطقی و عقلی
وی با عنوان این مطلب که اجرای طرح تربیت حافظان قرآن کریم یک ضرورت قطعی، منطقی، عقلی و اجتماعی است، افزود: حال که اجرای این طرح برای سومین دوره متوالی آغاز شده، باید ببینیم اصولاً ضوابطی که در آییننامه اجرایی این کار توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شده؛ آیا با واقعیتها تطبیق دارد یا خیلی فاصله دارد.
اخواناقدم اظهار کرد: آن چه که در آییننامه طرح اعطای مدرک تخصصی به قاریان و اساتید قرآنی تدوین و ابلاغ شده نشان از آن دارد که چشمانداز بسیار دوری را برای انتخاب بهترینها در نظر گرفته است و به نظر میرسد دستیابی به آن پارامترها و مواد آییننامه برای قاریان و اساتید قرآنی خیلی سهل و راحت نباشد.
وی ادامه داد: در آییننامه طرح اعطای مدرک تخصصی به قاریان و اساتید قرآن کسانی که بخواهند مدرک درجه یک یا دو را دریافت کنند، باید از 10 حداقل 9 را بگیرند و درجه متوسطی در نظر گرفته نشده تا قاریان و اساتید قرآنی بتوانند این مدرک را با نمره کمتری بگیرند که همین مسئله برای کسانی که میخواهند در این عرصه ورود پیدا کنند، کار را بسیار پیچیده و سخت کرده است.
سطح آزمونهای طرح اعطای مدرک تخصصی به قاریان بسیار بالا است
مدرس هنر تلاوت قرآن یادآور شد: سطح آزمونهای طرح اعطای مدرک تخصصی به قاریان قرآن در حالی از سطح 10، دریافت سطح 9 یا هشت است که در طرح اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن، سطح قبولی نمره هفت یا شش است و ای کاش در بازخوردهایی که طی دو سال گذشته از اجرای طرح ارزیابی قاریان دریافت شده، مسئولان اجراکننده طرح به این نتیجه میرسیدند که آییننامه طرح باید مورد بازبینی قرار بگیرد.
وی در ادامه عنوان کرد: به نظر میرسد با توجه به بالا بودن سطح آزمونهای طرح اعطای مدرک تخصصی به قاریان و اساتید قرآنی، دستیابی به مدرک درجه یک قرائت در این طرح بسیار مشکل و یا حتی غیرممکن باشد که اگر این آزمون در سطح پایینتری برگزار شود، افراد بیشتری میتوانند در آن شرکت کرده و انگیزه لازم برای فعالیت در حوزه قرائت قرآن را داشته باشند.
بازبینی آییننامه طرح اعطای مدرک به قاریان
اخواناقدم یادآور شد: بازبینی آییننامه طرح اعطای مدرک تخصصی به قاریان و اساتید قرآنی میتواند در شرایط فعلی کمک کند تا افراد بیشتری در این طرح شرکت کنند.
وی با تأکید بر لزوم اعطای مدرک افتخاری درجه یک قرائت به قاریان و اساتید قرآن کریم، افزود: نظر برخی از اساتید که عنوان میکنند که نباید پس از 30 سال سابقه آموزش و قرائت قرآن در این طرح شرکت کنند، حرف دور از ذهن و دور از منطق نیست و شورای عالی قرآن همان گونه که در دوره اول و دوم این طرح به تعدادی از اساتید قرآنی، مدرک افتخاری اعطاء کرد در دورههای آینده نیز باید این روند را دنبال کند.
اعطاب مدرک افتخاری قرائت و استادی قرآن به اساتید با سابقه
معاون فرهنگسرای قرآن ادامه داد: آییننامه طرح اعطای مدرک تخصصی به قاریان و اساتید قرآنی میتواند یک تبصره هم داشته باشد تا بر اساس ضوابط پیشبینی شده، مدرک افتخاری قرائت و استادی قرآن به اساتید قرآنی کشور اعطاء شود و این مدرک باید به کسانی که بیش از 30 سال سابقه تدریس داشته و تدریس آنها مورد اتفاق نظر اهل قرآن است، اعطاء شود.
وی در پایان عنوان کرد: در حال حاضر اساتید و قاریانی در کشور هستند که در رشته قرائت کارهای بسیاری انجام شده و سابقه شرکت در مسابقات قرائت قرآن را نیز دارند و در برخی از مسابقات قرآن نیز به مرحله نهایی راه پیدا کردهاند و همچنین در حال حاضر نیز از یک قرائت مناسب و قابل قبولی برخوردار بوده و شاگردان خوبی هم تربیت کردهاند که این افراد باید در قالب تبصرههایی که در آییننامه طرح اعطای مدرک تخصصی به قاریان گنجانده میشود، مدرک درجه یک یا دو قرائت را دریافت کنند.