محمد درویش، مدیرکل اداره آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان محیط زیست در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان این مطلب اظهار کرد: یکی از مهمترین ارکانی که میتواند به محیط زیست و احیای این نعمت الهی کمک کند مردم و فرهنگ جامعه است.
وی افزود: با توجه به اصل 50 قانون اساسی که حفظ محیط زیست وظیفه همه جامعه و یک وظیفه عمومی است و ایدئولوژی و مذهب هر جامعه که مردم از آن تبعیت میکنند از جایگاه خوبی در این مقوله برخوردار است و با حاکمیت دین اسلام و سفارشات آموزههای دینی ما در حفظ از نعمات الهی و همچنین داشتن مردمی کاملا مذهبی، در کشور نباید در بخش محیط زیست دچار مشکل باشیم.
اخلاق زیست محیطی و رعایت هنجارهای زیستی
درویش خاطرنشان کرد: دین اسلام آموزههای قوی را در خصوص صیانت از محیط زیست به مردم اهدا کرده است و رهبران این دین از پیامبر(ص) گرفته تا امامان معصوم(ع) همگی در فرمایشاتشان اخلاق زیست محیطی و رعایت هنجارهای زیستی را سرلوحه قرار داده و پیامبر(ص) شکستن شاخهای از درخت را همانند شکستن بال فرشتگان میداند.
مدیر کل اداره آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان محیط زیست تصریح کرد: دین هر جامعهای تاثیر بسزایی درنوع تعاملاتی که مردم با طبیعت سرزمینشان دارند داشته و خوشبختانه دین اسلام نیز از پیشروترین دین در این زمینه و در همه امور مذهبی و اخلاقی است.
وی با اشاره به اینکه در بیشتر منویات رهبری آمده است که مسئله محیط زیست را باید از مهمترین مسئله نظام و حکومت مورد بررسی قرار داد اظهار داشت: مردم ما مردمانی مذهبی هستند و مسئولان و علمای دینی ما اگر مردم را با سفارشات و رهنمودهای دینی در زمینه محیط زیست آشنا کرده و با پیامهایی مذهبی آنان را به صیانت از محیط زیست دعوت کنند قطعا در بخش منابع طبیعی و زیستی با مشکلی روبرو نخواهیم شد.
حضور روحانیون و ائمه جماعات در هدایت مردم
درویش نقش علمای دینی و روحانیون را در هدایت مردم بسیار والا خوانده و گفت: حضور روحانیون و ائمه جماعات در هدایت مردم برای آشنایی با چگونگی رعایت حقوق منابع طبیعی بسیار مهم بوده و این افراد با تعاملات دینی که با اقشار مختلف برگزار میکنند میتوانند نقش پررنگی در فرهنگ سازی مردم داشته باشند.
مدیر کل اداره آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان محیط زیست بیان کرد: برای اینکه بتوان مردم را ملزم به حفظ محیط زیست کرد باید به جای تکیه بر قواعد حقوقی به ترویج قواعد اخلاقی مربوط به محیط زیست پرداخت. اگر چه جرایم و مجازاتهای مربوط به محیط زیست نقش بزرگی در کاهش آسیب به محیط زیست دارد، اما اگر مردم از دورن خود را ملزم به احترام به محیط زیست ندانند از دست قوانین و مقررات هم کاری ساخته نیست.
تأمین سلامت و بهداشت جامعه و محیط زندگی
وی در پایان افزود: برای تأمین سلامت و بهداشت جامعه و محیط زندگی، با توجه به افزایش آلودگی هوا و تخریب محیط زیست بر تمام شهروندان و مسئولان، مدیران و دست اندرکاران کارهای اجرایی چه فردی و اجتماعی لازم است که قوانین و مقررات مربوطه را که برگرفته از آموزههای دین است را رعایت کنند و نباید فراموش کرد که عدم رعایت قوانین بهداشتی روی سلامت سایر افراد تأثیر میگذارد.
درویش تاکید کرد: در بهداشت اجتماعی، تمام مردم باید مقررات و دستورات عمومی و دینی را رعایت کنند مجموعه این دستورات و قوانین است که بهداشت اجتماعی را تأمین میکند و از تخریب محیط زیست جلوگیری میکند.