سومین روز از دهه مبارک فجر بهعنوان «انقلاب اسلامی؛ خودباوری، نهضت علمی و امید به آینده» نامگذاری شده است، سهگانهای که ترکیبی از آرمانگرایی و واقعگرایی را پیشرو گذاشته است و بهمثابه قطاری که خودباوری موتور محرکه، نهضت علمی ریل و مسیر آن و امید به آینده لکوموتیو آن است، مسیر موفقیت و پیشرفت را در پیش گرفته است.
راز اقتدار، دوام و پویایی انقلاب و نظام اسلامی در خودباوری جوانان نهفته است و نقش این عنصر در نیل به اهداف بلند بر کسی پوشیده نیست.
در این زمینه، بیش از هر چیز، سخنان بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به ذهن تداعی میشود که میفرمود: «یک ملت، وقتی که یک مطلب را باور کرد که میتواند انجام بدهد، انجام خواهد داد؛ اساس باور این دو مطلب است، باور ضعف و سستی و ناتوانی و باور قدرت و توانایی؛ اگر ملت، این باور را داشته باشد که ما میتوانیم در مقابل قدرتهای بزرگ بایستیم، این باور اسباب این میشود که توانایی پیدا میکنند و در مقابل قدرتهای بزرگ ایستادگی میکنند» (صحیفه امام خمینی جلد 14 صفحه 308).
خودباوری؛ عنصری توانبخش و درمانگر برای دردهای ملتها
خودباوری در نگاه مقام معظم رهبری نیز بهعنوان عنصری توانبخش و درمانگر برای ملتها است که بهویژه در مورد انقلاب اسلامی نقش راهنمایی بیبدیل را بازی کرده است: «ملت ایران در مسیر تحقق آرمان اصلی خود یعنی ایجاد جامعه اسلامی قراردارد و پیمودن این راه پرافتخار، بدون حفظ و تقویت اعتماد به نفس ملی ممکن نیست»، «اگر این عامل اساسی ـ اعتماد به نفس ملی ـ در ملتی وجود نداشته باشد، آن ملت همیشه عقب میماند و چشم بهراه دیگران است، اما برخورداری از اعتماد به نفس عمومی اندیشه تأمین نیازهای ملت را در اذهان نخبگان مطروح میسازد ... همت و خودباوری دو عامل پیشرفت ملت و کشور هستند».
خودباوری؛ ضامن حفظ و تداوم انقلاب اسلامی
امروز، آنچه، حفظ و تداوم انقلاب اسلامی را تضمین میکند، خودباوری است در همه عرصههاست که زمینهساز تقویت حس مسئولیتپذیری در جوانان و پیشرفت و تحول همهجانبه در کشور است؛ امروز به برکت خودباوری، نهال انقلاب اسلامی به درختی تناور تبدیل شده و خود را در برابر انواع توطئههای بدخواهان داخلی و دشمنان خارجی بیمه کرده است.
خودباوری؛ خالق حماسههایی که ذخیره متراکمی برای پیشرفتهای آتی و تحولات مثبت شد
دستاوردهای ارزشمند در عرصههای نظامی، علمی و فناوری و فرهنگی، ارمغان حضور پرشور جوانان در صحنههای گوناگون است که خود، محصول همین خودباوری است؛ حماسههایی که جوانان، زنان و مردان ایرانزمین در دوران مبارزه بهویژه نبردهای خیابانی و تسخیر پادگانها در روزهای منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی، نبرد با جبهه ضد انقلاب داخلی در ماههای اولیه پس از پیروزی انقلاب و از همه مهمتر هشت سال دفاع مقدس آفریدند، ذخیره متراکمی برای پیشرفتهای آتی و تحولات مثبت شد.
پیشرفتهای چشمگیر در حوزههای انرژی صلحآمیز هستهای، سلولهای بنیادین، پزشکی و بهداشت و درمان و موفقیتها در عرصههای ابتکارات و اختراعات علمی، مسابقات ورزشی تنها گوشهای از ثمرات تزریق حس خودباوری به جوانان این مرز بوم است.
حس خودباوری مردم بهویژه جوانان که در سایه هدایتهای امام راحل عظیمالشأن و پس از ایشان رهبر معظم انقلاب شکوفا شد و چنان به نمایش درآمد که این ملت، جنگ نابرابر تحمیلی و در ادامه، فشارها، تحریمها و تهدیدهای سخت و نرم را از سر گذارندند تا به تعبیر امام(ره) «این تحولی که در جوانهای ما در انسانها، آنهایی که متعهد هستند، پیدا شده است، اهمیتش بیشتر از آن تحولی است که در مملکت پیدا شده است».
هنوز با شنیدن رزم آرا یکی از نخستوزیران رژیم پهلوی ـ که از قضا نظامی هم بود و قاعدتاً میباید از موضع عزت و استقلالطلبی سخن گوید ـ به یاد جمله معروف و البته ننگآورش میافتیم که در مخالفت با بحث ملی شدن صنعت نفت کشورمان گفته بود «ایرانیها که حتی قادر به ساختن یک آفتابه نیستند، چهطور میخواهند صنعت نفت را ملی کنند و اداره کنند؟».
هرچند صنعت نفت در آن سالها ملی شد، اما این نگاه در میان سردمداران رژیم و حتی نخبگان علمی و فناوری ما پیش از انقلاب باقی ماند، تا جایی که مستشاران بیشمار امریکایی با دستمزدهای بالا کارهایی را در این مملکت بهدست بگیرند که عمدتاً متخصصان داخلی هم توان تصدی آنها را داشته باشند.
گویی انقلابی لازم بود تا مستشاران خارجی را از ایران خارج کرده و عبارت کلیدی «ما میتوانیم» را سرلوحه دانشگاهیان، پزشکان، نظامیان و ... وطنی قرار دهد و امروز در سایه خودباوری به آمار ثبت بیش از ۳۰ هزار اختراع در سال برسیم، آن هم در دورهای که در هر مقطع زمانی با تحریم جدیدی مواجه بودهایم.