کد خبر: 1370530
تاریخ انتشار : ۱۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۶
معاون هنری ارشاد:

آثار تجسمی سهم بسزایی در دیپلماسی فرهنگی دارند

گروه هنر: علی مرادخانی در آیین گشایش ششمین جشنواره بین‌المللی هنرهای تجسمی فجر با اشاره به برتری عرصه تجسمی در انتقال پیام و منظور هنرمند به مخاطب گفت: خلق و ارائه آثار هنری به ویژه آثار تجسمی سهم بسزایی در دیپلماسی فرهنگی دارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) مراسم افتتاحیه ششمین جشنواره بین‌المللی هنرهای تجسمی فجر، شامگاه روز گذشته، دوشنبه 14 بهمن، با حضور علی مرادخانی، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئولان دبیرخانه و برگزاری و جمعی از پیشکسوتان عرصه هنرهای تجسمی در سالن ایران مؤسسه فرهنگی و هنری صبا برگزار شد.
علی مرادخانی در این مراسم با اشاره به اینکه جشنواره هنرهای تجسمی توانسته است در طول پنج دوره برگزاری خود حرکت و جهت‌های خوبی را در عرصه حرفه‌ای این هنر ایجاد کند، گفت: ما و سایر مسئولان اجرایی این جشنواره آماده دریافت نظرات کارشناسی از سوی هنرمندان و پیشکسوتان این عرصه به منظور رفع معایب و تقویت و بهبود شرایط حرفه‌ای آن هستیم.
وی برگزاری جشنواره تجسمی فجر را به نسبت جشنواره‌های دیگر فرهنگی و هنری فجر سختتر توصیف کرد و گفت: ذات هنرهای تجسمی علمی و محتوایی است که آن را از سایر گونه‌ها و رشته‌های هنری متمایز کرده است؛ لذا باید در روند برگزاری این جشنواره و سایر رویدادهای تجسمی به غنای  بعد محتوایی و تقویت زیرساخت‌ها و بن‌مایه و پشتوانه‌های علمی آن بپردازیم تا اثر ارائه شده هم برای هنرمند و هم مخاطب علاقه‌مند ثمربخش باشد.


حضور پیشکسوتان در جشنواره تجسمی مغتنم است

معاون هنری ارشاد حضور پیشکسوتان و اساتید هنرهای تجسمی را در هیئت انتخاب و داوری این جشنواره مغتنم دانست و گفت: این حضور پرشور می‌تواند جریان‌ساز باشد و عرصه هنرهای تجسمی را به سمت و سویی درست و مثبت رهنمون سازد و همچنین برای آینده نقشه راهی را ترسیم و تدوین نماید.
وی دستاوردهای هنری در عرصه هنرهای تجسمی را نو و بدیع خواند و تصریح کرد: آثار خلق شده در این عرصه قابلیت‌های گوناگونی دارند و می‌توانند بیشتر از آنچه تاکنون اتفاق افتاده است جنبه کاربردی و فضاسازی داشته باشند؛ چرا که آثار تجسمی نماد چگونه فکر کردن و با چه کیفیتی اندیشیدن هستند؛ به ویژه هر چه به فضاهای مدرن نزدیک می‌شویم، این آثار قابلیت بیشتری از نظر کاربردی خواهند داشت.


آثار تجسمی در انتقال مفاهیم و پیام هنرمند به مخاطب موفق‌تر عمل می‌کنند

مرادخانی گفت: آثار تجسمی که معمولاً محدود به یک چارچوب به نام قاب می‌شوند، در انتقال پیام و مفاهیم موفق‌تر از آثار دیگر هنری همچون نمایش و سینما و حتی موسیقی عمل می‌کنند چرا که در این رشته‌های هنری برای انتقال یک فکر و اندیشه نیاز به صرف زمان و وقت کافی است تا هنرمند اندیشه خود را در اثر هنری خود جاری و ساری کند اما در مورد آثار تجسمی برخورد دفعی نگاه یک مخاطب به یک تابلوی نقاشی، عکاسی، خوشنویسی و ... به شکل آنی و بدون صرف وقت زیاد این پیام را منتقل می‌کند.
وی به وجه نوستالژیک آثار تجسمی به عنوان قابلیت دیگر این آثار اشاره کرد و تأکید کرد: خلق یک اثر تجسمی پس از سالها می‌تواند ضمن آنکه یاد هنرمند خلاق آن را برای مخاطب زنده کند، مخاطب را به مرور خاطرات خود که ممکن است اثر تجسمی ملهم از آن باشد برده و به این وسیله ارتباط خوبی میان زمان‌ها برقرار شود؛ ضمن آنکه  با خلق یک اثر تجسمی می‌توان یاد و خاطره بسیاری از پدیده‌های پیرامون خودمان را که شاید به مرور زمان از بین رفته و دیگر وجود خارجی نداشته باشند، ماندگار کرد.

آثار تجسمی در دیپلماسی فرهنگی سهم بسزایی دارند


معاون هنری ارشاد به توانمندی عرصه هنرهای تجسمی برای بین‌المللی شدن اشاره کرد و گفت: در شرایط کنونی که به مدد حسن تدبیر دولت محترم خوشبختانه دیپلماسی فرهنگی در دستور کار قرار گرفته است می‌توان از طریق خلق و ارائه آثار هنری به ویژه آثار تجسمی فرهنگ و هنر ناب ایرانی را به سراسر دنیا عرضه کرد که این به سعی هنرمندان و تلاش مسئولان برای بهبود شرایط حرفه‌ای بستگی دارد.
مرادخانی در ادامه گفت: البته نباید از واقعیت فرار کرد و آن اینکه هنرمندان تجسمی اغلب به دلیل شرایط حرفه‌ای که دارند و معمولاً به شکل انفرادی به کار هنری می‌پردازند، کمتر در عرصه های گوناگون معرفی می‌شوند که این معضل باید برطرف شده و زمینه برای معرفی بین‌المللی توانمدی هنرمندان تجسمی در سطح بین‌المللی فراهم شود که با این توفیق تازه به اصل خود بازخواهیم گشت چرا که در روزگاری دور ایران چهار راه اصلی فرهنگ و هنر مشرق زمین بوده است.
وی جشنواره تجسمی فجر را بستر مناسب برای تعامل بیشتر هنرمندان تججمی با پشتگرمی حضور پیشکسوتان دانست و گفت: من اطمینان دارم که مشکلات مالی با وجود اینکه در عرصه‌های گوناگون فرهنگی و هنری در شرایط کنونی مطرح است اما به ویژه در عرصه تجسمی در اولویت نیست و اگر با اتحاد و یکپارچگی میان هنرمندان حرکت درون‌سیستمی پویایی را شاهد باشیم، وضعیت مناسبی را در آینده نزدیک می‌توان حاصل کرد.
مرادخانی در پایان از دبیرخانه، شورای سیاستگذاری جشنواره، هنرمندان صاحبنام و مخاطبان علاقه‌مند که حضور پیگیر و پویایی در افتتاحیه این جشنواره داشتند قدردانی کرد و گفت: امیدوارم این جشنواره شروع خوبی برای تحقق همه مطالبات به حق هنرمندان عرصه‌های تجسمی باشد و رضایت مخاطبان را نیز فراهم آورد.

جشنواره تجسمی فجر در 4 بخش بین‌الملل ملی، مکمل و جنبی برگزار می‌شود


این گزارش حاکی است، پیش از سخنرانی مرادخانی، سید‌عباس میرهاشمی، دبیر ششمین جشنواره بین‌المللی هنرهای تجسمی، در سخنانی به ارائه گزارشی از روند برگزاری این دوره از جشنواره پرداخت و گفت: خوشبختانه در این دوره از جشنواره به نسبت دوره‌های قبل استقبال خوبی از سوی هنرمندان را به لحاظ کمی شاهد بودیم واین جشنواره از امروز در 4 بخش بین‌الملل، ملی، مکمل و جنبی آغاز به کار می‌کند.
وی ادامه داد: پس از اعلام فراخوان جشنواره 19 هزار اثر هنری از 6300 هنرمند از 56 کشور جهان به دبیرخانه ارسال شد که 55 درصد شرکت‌کنندگان مرد و 45 درصد زن بودند که بیش از 50 درصد آنها نیز دارای تحصیلات عالیه در مقاطع کارشناسی به بالا بودند.

تهران و اصفهان بیشترین مشارکت را در جشنواره داشتند


میرهاشمی به فراوانی آثار داخلی شرکت کننده در این جشنواره اشاره کرد و گفت:  در ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره تهران با 2150 اثر و اصفهان با 560 اثر پیشتاز بودند و همچنین در میان کشورهای خارجی نیز کشورهایی همچون ترکیه، برزیل، چین، رومانی، اوکراین و... بیشترین تعداد آثار را به دبیرخانه ارسال کردند.
دبیر ششمین جشنواره تجسمی فجر تصریح کرد: در نهایت بیش از 990 اثر از 880 هنرمند برای شرکت در این جشنواره انتخاب شدند که 57 نفر از آنها خارجی هستند ضمن آنکه در بخش جنبی با عنوان سیری در هنر معاصر ایران ، نمایشگاهی از آثار کاظم چلیپا  و ایرج اسکندری  در موزه هنرهای معاصر  دایر شده است که تا 28 فروردین ادامه دارد.
وی ادامه داد: علاوه بر تهران که نمایشگاه آثار این جشنواره در نگارخانه‌های مؤسسه فرهنگی و هنری صبا و فرهنگسرای نیاوران برپاست، از 20 بهمن در 20 استان کشور آثار منتخب  داخلی و خارجی نیز به شکل محدود به نمایش درخواهد آمد.

نمایش فیلم‌های مستند تجسمی در سینما تک موزه هنرهای معاصر


میرهاشمی  به برگزاری کارگاه های آموزشی و میزگردهای تخصصی در زمینه هنرهای تجسمی در خلال برگزاری این جشنواره اشاره کرد و گفت: از 26 بهمن نیز در سینما تک موزه هنرهای معاصر  نمایش فیلم مستند در مورد تاریخچه هنرهای تجسمی، ویژگی‌های فرهنگی کشورهای مختلف در عرصه هنرهای تجسمی را خواهیم داشت.


تجلیل از 6 هنرمند پیشکسوت

وی ادامه داد: امسال از 6 هنرمند پیشکسوت عرصه هنرهای تجسمی با اعطای نشان مفاخر هنرهای تجسمی و همچنین نشان درجه یک هنری  تجلیل خواهد شد.
میرهاشمی در پایان با اشاره به اینکه مراسم اختتامیه ششمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر 4 اسفند برگزار می‌شود، گفت: آثار داخلی 29 بهمن و خارجی 30 بهمن از سوی هیئت داوران مورد ارزیابی قرار گرفته و از برگزیدگان در آئین پایانی جشنواره  تقدیر خواهد شد.
همچنین در این مراسم کامبیز درمبخش و افشین  شاهرودی دو تن از پیشکسوتان هنرهای تجسمی در سخنانی کوتاه به بیان دیدگاه‌های خود در زمینه جشنواره و توقعات جامعه هنری از مسئولان پرداختند.

captcha