به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی آستان قدس رضوی، حجتالاسلام والمسلمین مهاجرنیا، رئیس پژوهشکده فرهنگ و اندیشه اسلامی، 16 بهمنماه، در سلسله همایشهای فجر بیداری تحولات پیش روی منطقه را تجلی اندیشههای سیاسی امام خمینی(ره) عنوان کرد و گفت: امام خمینی(ره) یکیاز بزرگترین نمایندگان فکری حکمت متعالیه ملاصدرا، اسلامشناس جامع، فقیه و عارفی بود که موفق شد بزرگترین انقلاب قرن بیستم را محقق کند.
این کارشناس رسانه ملی به بررسی دوران قبل و بعد از مشروطیت پرداخت و عنوان کرد: انقلاب مشروطه ایران در زمان سردمداری مظفرالدین شاه شکل گرفت و در شرایط تاریخی بسیار حساسی اتفاق افتاد.
وی اظهار کرد: با توجه به برهه خاص تاریخی آن زمان و نیز عوامل متعدد اجتماعی، اقتصادی، تاریخی و سیاسی این جنبش شکل گرفت، به پیش رفت و سرانجام پس از مدت زمانی و همراه با به دست آوردن نتایجی فروکش کرد. این رخداد تأثیر بسیار زیادی بر تاریخ پس از خود داشت.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: دوران قبل از مشروطیت، فضایی مسدود بر مردم حاکم بود و زندگی مردم ارباب و رعیتی بود. مردم مانند بردگانی در برابر اربابان خود قرار داشتند. زندگی مردم ایلیاتی بود و هیچگونه سیستم ارتباطی وجود نداشت.
وی با اشاره به دوران بعد از مشروطیت بیان کرد: در این دوران، زندگی مردم وارد دنیای صنعت شد و ادبیات شهروندی و شهرنشینی افزایش پیدا کرد و سیستم ارتباطات در این دوران رونق گرفت.
حجتالاسلام مهاجرنیا گفت: مشروطه بهدلیل نداشتن برنامه و قانون شکست خورد و امام خمینی(ره) شرایط تاریخی این دوران را درک کرد و همواره سلطنت را از ابتدا نامشروع دانست و آنان را به رسمیت نمیشناخت.
وی به بررسی فهم و دانش امام خمینی(ره) از اسلام پرداخت و عنوان کرد: از دیدگاه ایشان اصل دین در اسلام ثابت است. امام خمینی(ره) بخش متغیر اسلام را فعال و از حالت خشک و بیروح خارج کرد. بنابراین در نظام اسلامی تا بخش متغیر فعال نشود زندگی زمانی امکانپذیر نیست.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و اندیشه اسلامی به ویژگی امام خمینی(ره) در تطبیق، ترکیب و ارجاع به مبانی اشاره و بیان کرد: جمهوریت با اسلامیت به گونهای با هم ترکیب شد که هیچ کس با آن مخالفت نکرد و فهم، دانش، اقتدار معنوی و متفکرانه امام باعث شد این انقلاب زیبا در بین مردم جا بیفتد و تطبیق دادن این اصول با مهارت بالایی صورت بگیرد.
وی فهم و دانش امام خمینی(ره) در اقدام و عمل را از دیگر ویژگیهای منحصر به فرد ایشان ذکر کرد و یادآور شد: تشخیص درست تاریخی و تطابق عمل با اقدام از ویژگیهای منحصر به فرد ایشان بود. آنجایی که مصلحت نظام اقتضا میکرد امام خمینی(ره) اقدام به انجام آن عمل میکرد.