به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، «محمد حنیف» عصر امروز دوشنبه، بیست و یکم بهمن، در آئین رونمایی از رمان «کلاه جادویی و مجسمه مسی» با بیان اینکه در ذهنم دنبال خلق اثری بودم که همه ویژگیهایی که بزرگان در این جلسه گفتند را داشته باشد و خوشحالم که آن آرزو و خیال با تائید بزرگانی همراه بود که حرفشان برای جامعه ادبی حجت است. البته من در ابتدای مسیر هستم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه این رمان سیاسی است، گفت: رمان «کلاه جادویی و مجسمه مسی» سیاسی است و سیاست به همان معنایی که در همه تعریفها نقطه مشترک است؛ «قدرت». بحث کلی آنکه هرچند این رمان در برههای از تاریخ اتفاق افتاده است اما درباره تمام دورانها، سرزمینها و انسانها صدق میکند.
حنیف ادامه داد: چراکه این رمان درباره بشر است و قدرت مفهومی است که همه ابناء بشر با آن آشنا هستند البته نسبت به شرایط نوع و شدت آن متفاوت است؛ از قدرت «پدر» در یک خانواده و قدرت یک مدیر در یک بخش کوچک گرفته تا مدیریتهای جهانی. همه با این مفهوم برخورد داشتهایم و من در این رمان سعی کردهام از این مفهوم سخن بگویم.
نویسنده رمان «کلاه جادویی و مجسمه مسی» اظهار کرد: گاهی خودم دچار تردید شدهام که بهتر نبود بهجای ادب و داستان، سراغ قدرت میرفتم. گاهی در زندگی این صاحبان قدرت چنان فشاری به انسان وارد میکنند که انسان در انتخاب مسیر خود دچار تردید میشود.
وی افزود: چه عجیب است که دو مفهوم «قدرت» و «ثروت» اینقدر به هم نزدیکند و در همیشه تاریخ نیز سخن اصلی مبارزان، عدالت و عدالتخواهی بوده است؛ از اولین شهید تاریخ تا امروز.
سخنران دیگر این مراسم شهرام اقبالزاده بود که ضمن تبریک به محمد حنیف به دلیل خلق یک رمان ایرانی، اظهار کرد: این رمان تماماً ایرانی است، چراکه از طرفی پا در قصههای ایرانی دارد که ادبیات قومی و مردمی در آن تجلی دارد و از سویی نیز آمیزش افقهای مختلف نظیر فرهنگ و اندیشه در آن به خوبی مشهود است.
وی گفت: از سویی نیز شخصیتهای این رمان تلاش میکنند، ساختار معیوبی که در جامعه وجود دارد را اصلاح کنند. این رمان از سویی این سؤال را مطرح میکند که اگر این ساختار اصلاح نمیشود، پس باید چه کاری برای آن انجام داد و چگونه با آن برخورد کرد.
این استاد دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود به ژانرهای استفاده شده در این رمان اشاره کرد و با بیان اینکه باید به نویسنده این اثر تبریک گفت، ادامه داد: نویسنده در این اثر توانسته است «اندیشه» را در قالب روایت به خوبی حل کند و از ژانرهای مختلف به خوبی استفاده کند.
اقبالزاده درباره چرایی جهانی بودن رمان «کلاه جادویی و مجسمه مسی»، اظهار کرد: این ویژگی به «زیستجهانی» و «جهان زیستی» نویسنده بازمیگردد. جهان زیستی نویسنده بسیار غنی است. وی سالها خوانده و بعد از آن نوشتن را آغاز کرده است. ویژگی دیگر این اثر پیرنگ قوی آن است. در عین حال که داستان کلی روایت میشود، از داستان شاهعباس یا هزار و یک شب نیز به خوبی بهره گرفته شده است که در مجموع به خوبی توانسته بازتابی از یک جامعه استبداد زده باشد.